Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vođa reprezentacije

Duvnjak u lovu na pet olimpijskih krugova... Ako izdrži

Domagoj Duvnjak
Foto: Reuters/PIXSELL
13.04.2016.
u 21:33

– Istina, od Duleta već nekako očekujemo da je i najbolji asistent i među najboljim strijelcima i da najbolje igra obranu.

Izbornik Željko Babić imao je ideju protiv Bahreina poštedjeti Duvnjaka i imati ga maksimalno spremnog za ključni dvoboj s Norveškom. Kad je vidio kako se stvari razvijaju, ubacio ga je u igru i do kraja turnira gotovo ga nije vadio. I skromni je Duvnjak u prvi plan gurnuo Ivana Stevanovića, jer njegovo majstorsko vođenje momčadi već nekako držimo logičnim, no igra i golovi protiv Norveške ući će svakako u “best of” u dresu reprezentacije u kojoj je od 2007.

– Istina, od Duleta već nekako očekujemo da je i najbolji asistent i među najboljim strijelcima i da najbolje igra obranu. Mislim da pobjede ipak donosi momčad, ali bez obzira... Duvnjak je odigrao na razini i još jednom pokazao zašto je Duvnjak – kaže Goran Šprem, stručni komentator RTL-a posljednjih godina na velikim natjecanjima, zlatni olimpijac iz Atene 2004.

Veliki kradljivac lopti

Nije bez razloga Šprem spomenuo obranu. U napadu je Duvnjak zgromio Norvežane, ali obranom ih je ubio u pojam. Na isturenoj poziciji prednjeg igrača obrane krakat kao ranije Vori, samo još refleksniji, djeluje poput pauka muholovca. U nekoliko je navrata Norvežanima doslovno krao loptu iz ruku.

– Da, no treba istaknuti i da je to zasluga cijele obrane koja mu čuva leđa. Jer, možeš ti individualno biti dobar u obrani koliko hoćeš, ako te ostali ne prate, uzalud ti trud. E sad, sezona je jako duga i teška, a Duvnjak se izuzetno puno troši i u obrani i u napadu. U Kielu igra u obrani na poziciji dvojke (čuva najopasnije suparničke igrače), puno šutira i treba očekivati da će na pripreme za Rio doći prilično iscrpljen. A pozicija prednjeg u obrani koju igra u reprezentaciji jako puno troši. Dakle, morat ćemo kroz pripreme razraditi puno rezervnih varijanti. Jer, što ako se čovjek ozlijedi? Iznimno nam puno znači, a ponekad bismo htjeli da to što radi bude još bolje. No, budimo realni...

Izbornik Babić i njegov stožer na pripremama će trebati razraditi barem dvije-tri varijante igre, s Duvnjakom i bez njega, i za obranu i za napad. Uz umor, svakako treba očekivati i da će suparnici igru obrane fokusirati prema prvoj zvijezdi hrvatske reprezentacije.

– Cilj svakog trenera i jest da se ne zamijeti da mu bilo koji igrač fali. Naš će najteži zadatak biti naći i razraditi varijantu igre bez Duvnjaka koja će biti na istoj razini kao i s njim. Dule je lider i nije ga lako nadomjestiti. Ali i za to mora postojati varijanta. Vjerujem u stožer u kojem ima sasvim dovoljno kvalitetnih ljudi da nađu rješenje. Dobro je što su sad u Herning vodili dvadesetak igrača i što su ih sve izvrtjeli – govori Šprem.

Duvnjaku će Rio biti već treći nastup na Olimpijskim igrama, a tek mu je 27 godina (rođen je 1. lipnja 1988.). Na prve u Peking došao je kao 20-godišnjak.

Iako je to još daleka budućnost, teoretski bi mogao igrati u Tokiju 2020. (s 32 godine), pa čak i 2024. s 36 godina poput Francuza Narcissea. Time bi izjednačio rekord čudesnog Rusa Andreja Lavrova, bivšeg zagrebaša i jedinog rukometaša koji je zasad nastupio na čak pet OI (od Seula 1998. sa SSSR-om do Atene 2004. s Rusijom, ima tri zlata i broncu). Šanse za to u Riju ima Francuz Omeyer, također vratar, te nešto manje Jerome Fernandez.

Međutim, pred Domagojem su u tom smislu velike prepreke. Prva je manja – Hrvatska bi morala izboriti nastup na tim turnirima, što je moguće s obzirom na snagu, tradiciju i perspektivu našeg rukometa.

Naši ne traju tako dugo

Druga je veća – hrvatski igrači ne traju tako dugo kao francuski, isprate ih u mirovinu puno ranije, a Duvnjakova je potrošnja u klubu i reprezentaciji iznimno velika. OI u Riju bit će mu trinaesto natjecanje u deset godina, a u Bundesligi je već sedmu sezonu (pet u HSV-u, dvije u Kielu).

– Apsolutno sam uvjeren da bi Duvnjak mogao doći do pet olimpijskih igara. Zokija Primorca (7 nastupa, op. a.) naravno ne može dostići, haha! Sve ovisi o tome koliko će raditi na sebi. Vjerujte, nije floskula. Što više radiš na sebi, dulje traješ, iako je i to individualno. Volio bih da ga manje troše u Kielu, ali oni ga plaćaju, cijedit će ga koliko mogu. Želim mu i vjerujem da će osvojiti bar jedno zlato, dečkima to prognoziram već za Rio. Ali ono što je za HRS i sve nas najbitnije jest da Duvnjak, kao nekad njemu Balić, postane mentor i da uz njega stasaju novi organizatori igre, Pavlović i Cindrić, da bismo i dalje imali kontinuitet. A to je naša najveća snaga – zaključio je Šprem.

>> Fenomenalna Hrvatska razbila Norvešku i plasirala se na Olimpijske igre!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije