Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE OPTUŽBE

Drugi dio izvješća o dopingu u Rusiji: Bilo je uključeno više od 1000 sportaša, među njima i osvajači medalja u Sočiju

Doping Soči
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/4
09.12.2016.
u 12:59

Izvješće se posebno odnosilo na Zimske olimpijske igre koje su 2014. godine održane u Sočiju.

Više od tisuću ruskih sportaša koji su se natjecali u ljetnim, zimskim i paraolimpijskim sportovima sudjelovalo je ili je imalo koristi od prikrivanja pozitivnih dopinških testova pod okriljem države, objavila je u petak Svjetska antidopinška agencija (WADA) navodeći drugi dio izvješća kanadskog sportskog odvjetnika Richarda McLarena.

U tom drugom dijelu izneseno je više detalja o razrađenoj mreži dopinga u Rusiji, uz znanje države.

U izvješću se navodi kako je postojalo sustavno prikrivanje pozitivnih rezultata koje je dorađeno do olimpijskih igara 2012. u Londonu te na svjetskom atletskom prvenstvu 2013. i na zimskim olimpijskim igrama 2014. u Sočiju. Pozitivni dopinški rezultati bili su ustanovljeni u više od 30 sportova, uključujući i nogomet.

U izvješću se navodi kako je tehnika zamjene uzoraka urina korištena u Sočiju postala redovita praksa moskovskog laboratorija koji je radio s vrhunskim sportašima.

Također, McLaren kaže u svom izvješću da su četiri ruska osvajača zlatnih medalja iz Sočija imala uzorke urina s fiziološki nemogućim razinama soli, dok za 12 ruskih osvajača medalja postoje dokazi da su varali s bocama koje su sadržavale njihov uzorak urina.

"Sada možemo potvrditi prikrivanje koje je trajalo od 2011. godine, ako ne i ranije, i nastavilo se i nakon ZOI-ja u Sočiju. Riječ je o prikrivanju koje se razvilo iz nekontroliranog kaosa u institucionaliziranu i discipliniranu urotu s ciljem osvajanja medalja", kazao je McLaren na konferenciji za novinare održanoj u petak.

"To je prikrivanje s kakvim se prije nismo susreli. Drugi dio izvješća donosi dokaze o porastu broja sportaša koji su sudjelovali u tome kao i o rasponu urote i prikrivanja. Raspolažemo dokazima koji otkrivaju da je više od 500 pozitivnih rezultata prijavljeno kao negativno, uključujući i rezultate nekih dobro poznatih elitnih sportaša čiji su pozitivni rezultati odmah bili krivotvoreni", dodao je.  

McLaren ističe da je Rusija osvojila 24 zlatne medalje, 26 srebrnih i 32 bronce na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i da ni jedan ruski sportaš nije bio pozitivan.

"No, ruska je reprezentacija kompromitirala OI u Londonu kao nitko nikada prije, u obimu koji vjerojatno nikada neće biti potpuno razotkriven", kazao je kanadski odvjetnik.

"Želja za osvajanjem medalja nadrasla je njihov kolektivni i etički kompas te olimpijske vrijednosti fer-pleja. Godinama su Rusi, a da se za to nije znalo, varali na sportskim natjecanjima. Treneri i sportaši igrali su drukčiju igru. Navijači i gledatelji bili su prevareni i vrijeme je da se to zaustavi."

U originalnom McLarenovu izvješću koje je objavljeno u srpnju razotkriveno je da je moskovski laboratorij prikrio stotine pozitivnih dopinških testova u mnogim sportovima uoči ZOI-ja u Sočiju, a nakon toga je uslijedila zabrana nastupa na OI u Rio de Janeiru za dio ruskih sportaša.

>> IAAF pred velikim skandalom: Ruskim dopingiranim sportašima obećavana je zaštita u zamjenu za mito?

Komentara 2

PE
pessimus
07:54 10.12.2016.

da pučisti i oni koji su ih podržavali nisu ostali bez krima i da se ne događa ono što se događa u donbasu ne bi bilo ni dopinške afere ruskih sportaša. i zar je miguće da se samo ruski sportaši dopingiraju?

DU
Deleted user
13:27 09.12.2016.

Izvjestja piše da će se Alepo kandidirati za olimpijske igre. Sport i politika ne mogu jedno bez drugog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije