Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometna korupcija

Dossier Fifa: Havelange i Teixeira primili 22 mil. dolara mita!

'FIFA\'s President Sepp Blatter (R) talks to France\'s Michel Platini (L), while Blatter\'s predecessor Joao Havelange (2nd R) stands near, at the preliminary draw for the 2014 World Cup in Rio de Jan
'RICARDO MORAES'
11.07.2012.
u 21:31

Fifa, Teixeira i Havelange platili su švicarskom tužiteljstvu 6 milijuna dolara kompenzacije da se slučaj zatvori i da sve ostane anonimno.

Joao Havelange, čovjek koji je 24 godine, od 1974. do 1998., vodio Fifu primio je u razdoblju od 1992. do 2000. godine zajedno sa svojim zetom, donedavnim predsjednikom Brazilskog nogometnog saveza Ricardom Teixeirom, oko 22 milijuna dolara mita!

Sramotna korupcija vrha svjetske nogometne kuće izašla je u javnost nakon što je švicarski vrhovni sud odbio žalbu Teixeire i Havelangea da njihova imena ostanu skrivena od javnosti.

Kad je saznala za odluku suda, Fifa se požurila objaviti čitav dosje koji je bio dijelom istrage o podmićivanju Fifinih dužnosnika koji je otkrio kako je Teixeira u razdoblju od 1992. do 1997. primio oko 13 milijuna dolara mita, a dokument na 41 stranici otkriva i isplatu Havelangeu iz 1997. u iznosu od milijun dolara. Ukupno su njih dvojica, stoji u tom dokumentu, primila oko 22 milijuna dolara. Sve te novce isplatila im je sada već bivša marketinška tvrtka International Sport and Leisure (ISL), koja je tako kupovala pravo na ekskluzivne ugovore s Fifom oko prijenosa velikih nogometnih natjecanja.

ISL je 2001. proglasila bankrot zbog 300 milijuna dolara duga...

Inače, objava dokumenta bila je blokirana od lipnja 2010., kad su tužitelji postigli dogovor s Fifom, Havelangeom i Teixeirom da njihova imena ne idu u javnost, a zauzvrat su oni platili kompenzaciju kako bi istraga bila završena - Teixeira je platio 2,5 milijuna dolara, Havelange 500.000 dolara, a Fifa još 2,5 milijuna dolara, ali je prije uplate tražila da se odbace sve optužbe protiv njenih bivših dužnosnika.

Naravno, Fifa je po objavi dokumenta slavodobitno objavila kako u aferu nije upleten Sepp Blatter jer se njegovo ime nigdje ne spominje...

Komentara 13

KS
Ksxplw
21:32 11.07.2012.

Pozdrav. Želim ti prestaviti simulaciju stvarnog života. Možeš biti: vojnik, zapovjednik vojske, predjsednik, Ministar Vanjskih Poslova, možeš biti poduzetnik i imati svoju firmu te prodavati proizvode na tržištu, biti dioničar, ... Mogućnosti su beskrajene :D Pridruži nam se: http://e-sim.org/lan.6010/

KA
kajinx
21:53 11.07.2012.

Kada će doći u javnost da je Platini dobio mito da progura Italiju, Španjolsku i Englesku na EP2012 ? On je dao uputstva kako treba suditi.

FU
furešta
21:42 11.07.2012.

e ovo je korupcija, a ne naši kokošari. vidiš da se i švicarski sud može savim oficijelno kupiti. (pod)plati 30% od mita pa imaš mira. Tako to ide, i jope sam nešto naučio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije