Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportski uspjesi Hrvatske

Donosimo 5 najvećih sportskih trenutaka Republike Hrvatske: prisjetimo se trenutaka za slavlje

Sportski uspjesi Hrvatske
Foto: Šime Zelić/PIXSELL
1/3
02.01.2023.
u 11:58

Hrvatska doista ima vrhunske sportaše u raznim kategorijama. Osim veličanstvenih Vatrenih, bilo je još trenutaka za pamćenje

Treći na svijetu. Ne moramo govoriti koliko je to važno za jednu malu zemlju kao što je Hrvatska. Govorimo naravno, o aktualnom svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje su Vatreni ostvarili uspjeh za pamćenje i to odmah nakon 2018. godine, kada su mnogi predviđali da će se do medalje još dugo čekati. Ne čudi stoga da je Trg Josipa Bana Jelačića u Zagrebu postao poprište slavlja i veselja po drugi put u povijesti, a kako se čini – ne i zadnji. Tim više, ovaj uspjeh ima veliku važnost zato što su mnogi sumnjali u moć Hrvatske nogometne reprezentacije. Bez sumnje, trenutak je to koji će se pamtiti i ostati zapisan u povijesti sporta ove zemlje.

U duhu slavlja i euforije, važno je prisjetiti se da Lijepa Naša obiluje vrhunskim sportašima, koji nerijetko treniraju i funkcioniraju u nedostatnim uvjetima. Mnogi od njih prošli su teške životne sudbine, ali nisu odustali od svoje gladi za medaljom. U čast takvim herojima koji kroz sport ujedinjuju, ali i oplemenjuju našu naciju, donosimo vam podsjetnik od 5 veličanstvenih trenutaka u Hrvatskom sportu.

Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, 2018. godine

Foto: Reuters/Pixsell

Fotografija Šime Vrsaljka koji spokojno spava na hrvatskoj zastavi obišla je svijet. Već tada, Vatreni su šokirali svojim vrhunskim uspjehom i u Hrvatsku donijeli srebro. Ne treba umanjivati veličinu ni jednog igrača te legendarne 2018. godine, ali svakako ćemo pamtiti sudbonosne obrane Danijela Subašića koji je, kako su to tada komentirali komentatori odveo Hrvatsku pred vrata raja. Na naše malo čudo nisu ostali ravnodušni ni strani reporteri, koji nisu mogli vjerovati koliko Hrvati ujedinjenoslave drugo mjesto, baš poput pobjednika. Ovaj veličanstven trenutak dakako će biti dugo spominjan u kontekstu najvažnije sporedne stvari na svijetu kada je riječ o našem, domaćem terenu.

Neponovljiva Janica Kostelić

Bez štapa ljudi moji, bez štapa! Otprilike tako je vikao komentator Snježne kraljice kada je legendarna Janica Kostelić odvozila do cilja ostavši bez jednog štapa, ali i zaštitne rukavice. Performans kakav do tada doista nikada nije bio viđen. Tim više što je Kostelić ostvarila vremensku prednost od -1.90, te time osigurala treće mjesto. Neupitno, tada je ozlijedila ruku, ali je to bila cijena vožnje kakvu će Hrvatska dugo pamtiti, ali kakva se u svijetu skijanja neće tako lako ponoviti. Osim te vožnje, ne treba spominjati da je Janica Kostelić postavila standarde skijanja u gotovo svim svojim nastupima, te još jednom pokazala što znači biti vrhunski, domaći sportaš.

Zlatna braća Sinković

I vodenim putevima doveslali smo do zlata. Kada se spomene veslanje u Hrvatskoj, teško da se netko neće sjetiti braće Valenta i Martina Sinkovića koji su na Europskom veslačkom prvenstvu u Munchenu u dvojcu za pariće osvojili zlato. Teško da se može zaboraviti njihova emotivna izjava, a cijeli događaj dobiva na značaju tim više što su braća Sinković nerijetko trenirala na Jarunu koji je često bio prepun lopoča, bez pretjerane profesionalne staze i pripreme. Unatoč tome, braća Sinković nisu vidjela prepreku, te još jednom su pokazali da Hrvatska može u svim uvjetima iznjedriti zlatne sportaše.

Hrvatska rukometna velesila

Dominacija hrvatske muške rukometne reprezentacije započela je još sada davne 1993. kada je na svojem prvom službenom natjecanju na Mediteranskim igrama u Francuskoj osvojila zlato. Godinu dana kasnije na prvom ikad Europskom prvenstvu osvajaju broncu, a 1995. srebro na Svjetskom prvenstvu na Islandu. Olimpijske igre 1996. bile su trenutak kada se hrvatska rukometna reprezentacija formirala kao buduća svjetska velesila u ovom sportu – u finalu su slomili zlatnu generaciju Švedske, tada jedne od najmoćnijih rukometnih momčadi. Do danas naši su rukometaši samo u seniorskim uzrastima osvojili 20 odličja, a u lovu na novo svjetsko odličje pratit ćemo ih od 11. siječnja u dvoranama Poljske i Švedske.

Olimpijske institucije Sandra i Blanka

Da Hrvatska ima snažne i vrijedne pažnje žene u sportu mnogo puta dokazale su Blanka Vlašić i Sandra Perković. Nabrajati uspjehe Blanke Vlašić moguće je u nedogled, no izdvajamo njezin prvi veliki olimpijski uspjeh. Blanka se istaknula 1999. godine na Prvenstvu svijeta za mlađe juniorke u Poljskoj kada je zauzela osmo mjesto. Već je te godine nagovijestila da su pred njom veliki rezultati jer je bila treća juniorka na svijetu. Gotovo svi njezini skokovi od tada upisani su u povijest. Iako se iz sporta povukla i okrenula vjeri, ostavila je neizbrisiv trag u domaćem sportu.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Ništa manje prostora ne zaslužuje ni Sandra Perković, koja je svojim bacanjima diska osvojila najviše medalja na svjetskim prvenstvima i postigla rezultate kakvi nisu uspjeli ni jednoj bacačici diska u svijetu. Borila se Sandra s ozljedama, neuspjesima, preprekama, ali unatoč tome, pokazala da se može i postavila rekord od čak pet osvojenih medalja na svjetskim prvenstvima.

Svi sportovi na jednom mjestu

Kada bismo nabrajali baš sve sportske uspjehe, cijeli portal nam vjerojatno ne bi bio dovoljan. Tu su i naši košarkaši, vaterpolisti, tenisači, ali i mnogi drugi vrijedni spomena. Međutim, ono što krasi hrvatski sport su navijači i nacionalni ponos koji je gorivo svim našim sportašicama i sportašima, te njihov pogon za uspjeh. Bili na terenu ili pred malim ekranima, učinak je jednake vrijednosti. Zato se EON TV potrudio objediniti gotovo sve sportove na jednom mjestu. Tako uz njihov Sport klub možete pratiti gotovo sva sportska natjecanja od formule do atletike. Ako doista volite sport, EON TV pravi je izbor, jer uz Eurosport i druge sportske kanale, ekskluzivno nudi čak 15 SK kanala, a od toga je 10 SK kanala + SK HD, SK 4K, SK Golf, SK Fight i SK e-sports. Svi kanali su u HD rezoluciji, a SK4K ima 4K rezoluciju.

Za one najveće fanove i analitičare EON za određene sadržaje nudi i Sports mode pomoću kojega se mogu pratiti poretci na ljestvicama, sastavi i formacije timova, statistiku, tijek utakmice i druge detalje.

Svojim korisnicima EON pruža vrhunsko iskustvo gledanja - sadrži bogatu ponudu najboljih domaćih i međunarodnih programa te se može pohvaliti jednim od najbogatijih dostupnih kataloga filmova i serija s više od 24.000 naslova u Video klubu. Korisnicima je na raspolaganju više od 190 televizijskih kanala, uključujući i preko 110 kanala u HD-u koje mogu gledati do sedam dana unatrag.

Sadržaj nastao u suradnji s Telemachom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije