Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK DOMINACIJE

Đoković bježi drugom 8035 bodova, baš kao Murray 70. na ljestvici!

Novak Đoković
Foto: Reuters/PIXSELL
19.10.2015.
u 08:28

S naslovom u Šangaju Novak je postao prvi tenisač u povijesti koji je dvije godine osvajao po pet Mastersa. Uz ovu, to mu je pošlo za rukom i 2011.

Dok hrvatski tenisači i tenisačice muku muče da dohvate kakav polufinale na nekom jačem turniru, susjedi iz Srbije u tome su mnogo uspješniji. Ovaj su tjedan trijumfirali u obje konkurencije: Novak Đoković osvojio je turnir iz kategorije Masters 1000 u Šangaju, a Jelena Janković (pobijedivši u finalu Njemicu Kerber 3:6, 7:6 (4), 6:1)) jaki turnir u Hong Kongu.

Novak 16.785 bodova

Posebno je impresivna pobjeda Novaka Đokovića jer je on, nadjačavši u finalu Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu sa 6:2, 6:4, osvojio 25. Masters u karijeri pa sad ima jedan više od Rogera Federera i samo dva manje od najuspješnijeg u toj kategoriji – Rafaela Nadala. Novaku je to ukupno 57. trofej u životu. Od aktualnih tenisača Federer ih ima 87, ali ni taj se doseg više ne čini tako nedostižnim kako je to nekada izgledalo.

Iskreno govoreći, Đoković u ovom trenutku i nema pravu konkurenciju u svjetskom tenisu. Najbolje to svjedoči podatak o samo pet poraza u 2015. godini. Posljednji mu se dogodio još u kolovozu u finalu Cincinnatija kada je bolji od njega u dva seta bio Roger Federer. Prije toga Novakova su se skalpa dokopali još samo Andy Murray (u finalu Montreala), Stan Wawrinka (Roland Garros), još jednom Federer (Dubai) i naš Ivo Karlović (u četvrtfinalu Dohe). Srbin je, dakle, samo na jednom turniru ispao prije finala i izgubio je još samo četiri finala. Osvojio je čak devet turnira u sezoni i na ATP listi napravio rekordnu razliku u bodovima. U ponedjeljak će Novak imati 16.785 bodova, čak 8035 više od prvog pratitelja Andyja Murraya. O kakvoj je razlici riječ, možda najbolje može objasniti ova usporedba: razlika između Novaka i Andyja jednaka je kao razlika između Andyja i 70. na listi, Francuza Lucasa Pouillea.

Đoković već 17 mečeva ne zna za poraz, a dobio je i 22 seta u nizu. Doda li se tome da je nastupio u sva četiri Grand Slam finala (od kojih je dobio tri), može se reći da Novak upravo proživljava sezonu iz snova.

S naslovom u Šangaju Novak je postao prvi tenisač u povijesti koji je dvije godine osvajao po pet Mastersa, a uz ovu, to mu je pošlo za rukom i 2011. Samo što ova godina još nije gotova, očekuje ga i turnir iste kategorije u Parizu. Osvoji li i njega, Đoković će postati prvi igrač sa šest Masters-naslova u godini.

Pronašao formulu

U čemu je tajna? Đoković u Šangaju kaže:

– Stalnost, strast, posvećenost sportu i želja da ostanem usredotočen na svakodnevnu rutinu. Važna je priprema turnira, ali i oporavak nakon njega. Imam savršenu ravnotežu i teško mi je izdvojiti jedan razlog u kojem bi se krila tajna mog uspjeha. Prošao sam dug put, imao sam uspone i padove kada sam tražio odgovor na pitanja kako doći na vrh i konstantno igrati na visokoj razini. Drago mi je da sam pronašao formulu. Svatko ima svoj put i svoja rješenja, ali trsim se da ostanem zdrav jer tada imam mogućnost da se borim za najvišu poziciju.

>>Đoković osvojio Šangaj i prestigao Federera na vječnoj listi

Komentara 7

NE
NepalTibet
11:44 19.10.2015.

Nole dokazuje da granica nema!!!! Granice su u ljudskim umovima. Ziveo Nole 100 godina!

PE
peugeot
15:40 19.10.2015.

Samo da "Jokera" zdravlje posluzi ! @karambita - Pa nedavno je Novak "okrenuo" Wawrinku! Nije Wawrinka za Dokovica " bête noire " ('crna zivotinja, kako bi rekli Francuzi za nekog sportistu "koji ne lezi nekome", koji je "nezgodan kao protivnik"). Ja bih taj odnos izmedju Wawrinke i Djokovica sveo na ovogodisnje finale pariskog Roland Garros-a koje je Nole izgubio. Sta se u tom finalu dogodilo ? Djokovic je u mec usao izrazito nervozan i dozvolio je Wawrinki da on diktira tempo umjesto on. Samo Roland Garros mu jos nedostaje od 4 opena i za to finale nije bio dobro psiholoski pripremljen. Da je sutra Roland Garros "Joker" bi najvjerovatnije - pomeo Wawrinku. Toliko je u naletu!

KA
karambita
09:28 19.10.2015.

Dominacija je tu, medjutim postoji jedan teniser sa kojim on sigurno ne voli igrati, a to je Stan Wawrinka. Stan mu nikako ne odgovara i momentalno mu je on jedini teniser koji ga moze pobijediti u bilo koje vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije