Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promašena politika

Dok je Mamić 15 puta mijenjao trenere, Basel je europski polufinalist

Dinamo - Ludogorec
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
05.04.2014.
u 12:00

Danas je Basel na pragu polufinala Europske lige (u prvom susretu četvrtfinala svladao je Valenciju s 3:0), gdje je bio i lani. A Dinamovo prokletstvo još traje

Sve je te jeseni mirisalo na prekid prokletstva. Stasala je potentna momčad predvođena Modrićem, publika je dolazila u Maksimir, a ždrijeb Uefine lige bio je blagonaklon. Za europsko proljeće trebalo je iza sebe ostaviti Brann i Basel. Prva Dinamova utakmica u Maksimir je 8. studenoga 2007. dovela Basel i privukla 25.000 gledatelja. Plavi su dominirali, Schildenfeld i Mandžukić (glavom, u čemu je danas najbolji na svijetu) promašili su velike prilike, a Vukojević je u 90. minuti pogodio stativu. Ostalo je 0:0, uslijedio je iznenađujući poraz u Norveškoj, očekivani od HSV-a i nedovoljni bod kod Rennesa. Još jedan pokušaj prezimljavanja u Europi završio je - stativom. Kao i svaki u posljednjih 40 i kusur godina.

Rezultat ispred zarade

Danas je Basel na pragu polufinala Europske lige (u prvom susretu četvrtfinala svladao je Valenciju s 3:0), gdje je bio i lani. A Dinamovo prokletstvo još traje. I Basel se bori s Uefom, igra pred praznim tribinama, i dobro prodaje igrače. Ali iz dobitne formule ispada da mu je malo više stalo do rezultata nego Mamiću. Iz sastava koji je osvojio bod u Zagrebu prije šest i pol godina čak su četvorica igrača još u klubu: D. Degen, Stocker, F. Frei i Streller, koji zbog ozljede nije igrao protiv Valencije! Posljednja su trojica najbolji strijelci kluba u kojem su, eto, sedmu sezonu. Dinamo? Sedam sezona u nizu mogu preživjeti samo obitelj Mamić i ekonom, čak je i Sammir otišao. Tadašnji je sastav bio: Koch - Etto, Drpić, Schildenfeld, Čale (od 70. Carlos) - Vukojević, Pokrivač; Modrić, Guela (od 62. Sammir) - Mandžukić, Šokota (od 74. Tadić). Branko Ivanković na klupi je imao još Kelavu, Chaga, Vrdoljaka i Vugrinca. Od svih njih Dinamu je danas najbliži - Tomo Šokota. Znate iz kojeg rakursa...

Foto: Reuters (Ilustracija)

Gledanost neusporediva

Idemo dalje: Mamić je od te utakmice 15 puta mijenjao trenera, Basel četiri. Plavi su imali šest reprezentativaca Hrvatske, dok danas nijedan nije siguran. Basel ima deset reprezentativaca, od kojih sedmorica mogu na SP. Domaća gledanost Baselovih susreta porasla je s 23.000 na 29.000, a Dinamovih je pala sa 7200 na 3500. Od transfera i jedni i drugi dobro žive, ali Basel si je, uz zarađenih 41,7 milijuna eura, znao i ostaviti strateške igrače, a onih sezona kada je više uložio nego zaradio (2008. i 2009.) bilo je to zbog kupnje kapitalaca poput Fabiana Freija. Dinamo je od 2007. uprihodio od transfera 73,8 mil. eura, a u minus je ušao samo 2011. Zbog kupnje Krstanovića i Walida Atte... Basel je od 2007. prezimio u Europi pet puta, gotovo jednako kao Dinamo u povijesti kluba. Prošao je i skupinu Lige prvaka, lani ispao u polufinalu Europske lige od Chelseaja, a u sedam sezona četiri je puta igrao u skupini LP-a i tri puta EL-a. Ukupno je osvojio 52 boda. Dinamo je dva puta bio u skupini LP-a i pet puta EL-a, te osvojio 20 bodova. I, da, Basel je sve te godine osim 2009. bio državni prvak. A jedini polufinale do kojeg Dinamo može doći je - Hrvatskoga kupa.

>> Porto pobijedio Rakitićevu Sevillu 1:0, Basel razbio Valenciju

Ključne riječi

Komentara 24

SE
sestrićna
15:11 05.04.2014.

dok novinar shvati da je mamićeva jedinina briga staviti milijune u džep onda se možda nešto i promjeni..ako uspjeh dođe onda mu je to još i dodatni +..

BA
banijash
16:57 05.04.2014.

Ostaje cinjenica da je u Dinamu sve mijenjano, sve osim Mamića..

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
12:30 05.04.2014.

Zasad prodaja dinamovih igrača ovisi o nekoliko utakmica Dinama u Europi plus minutaža u repki. Ovo prvo je rješeno prvim mjestom u HNL-u, a drugo rješava Davor u HNS-u. I od toga se jako dobro živi. A koliko dobro Mamić zarađuje kad može financirati svojem ljude u HNL-u i HNS-u. Uvjeren sam da Davor od Zdravka dobije pola milijuna eura za suradnju u transferima....pa suci...pa Lokomotiva...pa političari... To je puno ljudi, a jedan čovjek sve to pokriva. Dinamo funkcionira na sasvim drugačiji način nego Basel. Dinamo je najmanje nogometni klub.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije