Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGRAT ĆE EUROPU

Dobre vijesti za Budimira i Osasunu, Uefa im dopustila natjecanje u Konferencijskoj ligi

Copa del Rey - Final - Real Madrid v Osasuna
Foto: JON NAZCA/REUTERS
1/4
25.07.2023.
u 18:01

"S obzirom na nove dokaze koje je klub predstavio u svoju obranu, UEFA je zaključila da je Osasuna bila žrtva radnji koje su se dogodile prije deset godina", priopćio je u utorak klub iz sjevernog grada Pamplone.

Španjolska Osasuna, za koju nastupa hrvatski napadač Ante Budimir, igrat će u Konferencijskoj ligi premda joj je prijetilo izbacivanje zbog namještanja rezultata utakmica u španjolskom prvenstvu 2014. godine.

"S obzirom na nove dokaze koje je klub predstavio u svoju obranu, UEFA je zaključila da je Osasuna bila žrtva radnji koje su se dogodile prije deset godina", priopćio je u utorak klub iz sjevernog grada Pamplone.

"Posljedično, UEFA smatra da je Osasuna pogodna za sudjelovanje u aktualnom natjecanju", dodao je.

Nakon što je španjolski Vrhovni sud u siječnju potvrdio osuđujuću presudu upravi koja je vodila klub od 2012. do 2014. za korupciju i lažiranje dokumenata, UEFA je početkom lipnja izbacila Osasunu iz europskih natjecanja.

U presudi Vrhovnog suda je navedeno da je Osasuna platila 400.000 eura Betisu da pobijedi Valladolid i još mu je dala 200.000 eura da namjerno izgubi na gostovanju kod Osasune. Ta tri kluba bila su posljednjeplasirana u prvoj ligi, a Osasuna je imala najviše izgleda da se spasi.

Osasuna se nakon izbacivanja iz Europe žalila, ali je Žalbeno tijelo Europske nogometne federacije u srpnju odbilo žalbu.

Međutim, klub iz Pamplone nije odustao, već je zaštitu potražio na Arbitražnom sportskom sudu (CAS) koji je donio presudu u korist španjolskog kluba.

Osasuna je tvrdila da su presudom španjolskog Vrhovnog suda kazneno odgovorni samo umiješani direktori, ali ne i klub u cjelini.

"Danas je završio slučaj na Sportskom arbitražnom sudu te će se Osasuna natjecati u Konferencijskoj ligi", izvijestio je klub na svojoj internetskoj stranici.

Dodao je da ga je UEFA kaznila samo disciplinski jer je slučaj vezan za nastup u Konferencijskoj ligi bio pokrenuo na običnom sudu zbog čega mu prijeti novčana kazna na koju se neće žaliti.

UEFA u utorak, do objave ove vijesti, nije objavila priopćenje niti se očitovala o slučaju. Osasuna će 7.kolovoza biti u ždrijebu doigravanja za ulazak u Konferencijsku ligu.

Osasuna je protekle sezone izborila nastup u Europi nakon 16 godina, pa potencijalna kazna izbacivanja iz europskih natjecanja nije mogla stupiti na snagu ranije.

"Crveni" iz Pamplone su došli do finala španjolskog kupa, gdje ih je svladao Real Madrid, i zauzeli sedmo mjesto u prvenstvu, posljednje koje vodi u Europu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije