Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liga prvaka

Dinamo je protiv klubova iz liga petice osvojio samo dva od 30 bodova

Jerko Leko, Karim Benzema
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.09.2015.
u 14:11

U prve dvije sezone u Ligi prvaka 1998. i 1999. plavi su bili konkurentniji nego 2011. i 2012.

Te 1999. godine Slaven Bilić kao igrač Evertona omogućio nam je ulaznice za veliki derbi u svom gradu, sraz Liverpoola i Manchester Uniteda. Išli smo vidjeti kako to zabija čuveni napadački dvojac Uniteda York i Cole, pa i sjajni Teddy Sheringham. Sve to pred dolazak Dinama, tadašnje Croatije na Old Trafford na susret Lige prvaka. I United se lako obračunao s Liverpoolom, bilo je 0:3 na Anfieldu. Pobojali smo se da će se taj naš klub samo nekoliko dana kasnije loše provesti protiv moćnog Uniteda.

Ružne uspomene

A završilo je s čudesnih 0:0 i onda se slavilo u plavom taboru. Zlatko Canjuga zvao je na feštu u dvorac iznad Manchestera, trener Osvaldo Ardiles pokazao je otočanima da je bolji trener nego što su o njemu tamo pisali...

Tko bi rekao da su nakon toga plavi osvojili još samo bod u Ligi prvaka protiv kluba iz najjačih pet liga. Igrali su ukupno 10 utakmica protiv takvih klubova, po dva susreta s već spomenutim Unitedom, pa Olympique Marseilleom, Realom, Lyonom i PSG-om, i od mogućih 30 bodova na kontu imaju samo ta dva boda, s Old Trafforda i Velodromea.

Sve ostalo bili su porazi. Još 1999. su ti porazi bili i pristojni, United je slavio u Zagrebu (2:1), kao i Marseille, a u zadnjem kolu u Francuskoj plavi su bili i blizu prolaska skupine, dvaput su vodili, no završilo je 2:2 i Dinamo je bio zadnji, ispred je bio i Sturm.

Posljednje dvije sezone u elitnom natjecanju nikako ne nude lijepe uspomene. Osim što je prvu utakmicu u skupini odigrao odlično protiv Reala i izgubio samo 1:0, sve ostalo je bilo loše. Lyon je slavio sa 2:0, pa s onih sramotnih 7:1 u Maksimiru. Real je u 20 prvih minuta zabio četiri gola, na kraju je završilo 6:2 (zabili su Beqiraj i Tomečak za plave), a bilo bi i gore da Mourinho nije svojima pokazivao da smanje gas nakon 4:0, da nije ostavio Cristiana Ronalda na klupi. Tu je Dinamo, a u skupini je još bio i Ajax, završio kao posljednji bez osvojenog boda i s gol-razlikom 3:22.

Godinu kasnije plavi su za nositelja skupine dobili PSG sa Zlatanom Ibrahimovićem. Parižani su u dvije utakmice zabili šest golova (2:0 i 4:0), no u toj je skupini, u kojoj su još bili Porto i kijevski Dinamo, Zagrepčani su osvojili bod, u posljednjem kolu po mećavi je zabio Krstanović iz jedanaesterca za 1:1.

Arsenal i Bayern su premija

Ove godine kuglice su plavima ponovno dodijelile skupinu u kojoj su dva kluba iz liga petice, Arsenal i Bayern. Pesimisti su odmah vidjeli punu mrežu Dinama, optimisti pak nadu. Objektivno, Dinamo je daleko od onoga što imaju i mogu Arsenal i Bayern. Arsenal nije uvjerljivo startao u prvenstvu, kod njih je to već uobičajeno. No, po viđenom u subotu, posložili su se, dobili su Stoke sa samo 2:0, a već u prvom poluvremenu mogli su do vrha napuniti mrežu gostiju.

O Bayernu je bolje i ne pričati. No što može ovaj Dinamo ipak tek treba vidjeti. Današnja momčad čini se ipak jača od one dvije koje su zadnje igrale Ligu prvaka, ovi su igrači godinu dana zajedno. Iluzorno je ipak očekivati pobjede, ali nada da nekoga od velikih plavi lav može ugristi ipak tinja. K tome, bolje je u Maksimiru gledati Bayern, Arsenal i Olympiakos, to treba gledati kao nagradu i igračima Dinama, ali i navijačima. Tradicija plavih je loša, ali tradicije i postoje zato da ih se sruši.

>> Stoperi Arsenala su ogromni, a ja baš i nisam pa moramo nešto smisliti

Komentara 19

Avatar Castro
Castro
15:47 14.09.2015.

Junac nam je sve to objasnio jer mi to nismo znali. Pa ne mozemo ni znati dok nam on ne napise. Vec vas vidim u cetvrtak ujutro.....vec ste se naoruzali i cekate paljbu. Ma nek izgubi 10-0. Moj je ie i ja ga volim. A vi se sladite. Odite na rivu i nazdravite s njima jer i oni su SVI za 10-0 kontra Dinama.

ED
europski dinamo
14:38 14.09.2015.

Ocekivao sam ranije ovakav clanak. Cuo sam da je Hernriquz nezadovoljan i da zeli otici pa to malo istrazite ili samo napisite clanak kao obicno.

Avatar Titanov sin
Titanov sin
15:37 14.09.2015.

Stvara se pozitivna atmosfera, sve drugo osim osvajanja Lp-a je veliki neuspjeh. Dok bi se za hajdug pisalo da je treće pretkolo veliki uspjeh. Sramotno ali neka, Dinamo iznad svega. Naprijed plavi!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije