Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovor iz Maksimira

Dinamo o Indexu: Neprovjerene stvari predstavljaju kao činjenice

Milan Bandić, Zdravko Mamić (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
12.07.2013.
u 15:17

"U slučaju Index.hr-a, ovo nije bio prvi slučaj narušavanja etičkih načela novinarske profesije"

Nakon što je GNK Dinamo odbio izdati akreditacije portalu Index.hr, a HND javno osudio takav čin, na službenim stranicama hrvatskog prvaka oglasili su se priopćenjem vezanim uz taj slučaj, a priopćenje vam donosimo u cijelosti.

\"Nastavno na medijske tekstove koji su posljednjih dana objavljeni na portalu Index.hr, a koji su nastali kao direktna posljedica odluke GNK Dinamo da novinarima istog portala do daljnjega onemogući prisutnost na stadionu Maksimir prilikom prvenstvenih i kup utakmica, utakmica koje se odvijaju pod ingerencijom UEFE te klupskim press konferencijama, smatramo kako smo dužni dodatno pojasniti razloge ovakve odluke kluba.

Ova odluka nije rezultat \"bunta\" GNK Dinamo prema portalu Index.hr ili njegovim novinarima niti je to \"kukavičko bježanje od javnosti manirom uvrijeđenog djeteta\", kako je to predstavljeno u jednom od spornih tekstova. Ova odluka je pokušaj da se ukaže na neetički način izvještavanja kojem je GNK Dinamo izvrgnut od strane portala Index.hr.

Svjesni smo da je ovakva odluka kluba izazvala negodovanje dijela medija i javnosti te daljnje napade na klub, što je jasno demonstrirano i člankom od 8. srpnja 2013. pod naslovom \"Istina boli: Index protjeran iz Mamićevog Dinama\", novinarke i urednice rubrike Sport Dee Redžić, te člankom od 9. srpnja pod naslovom \"Kada bježi od Indexa, Mamić bježi od javnosti, ovo je opasan čin i povratak u balkansku krčmu\", koji je potpisan od strane redakcije. Također, svjesni smo da će opravdanost ovakve odluke GNK Dinamo zasigurno i dalje biti predmetom komentara i analiza portala Index.hr.

Naime, ne osporavamo da novinari portala Index.hr, kao odgovorni predstavnici medija, imaju pravo na slobodno informiranje čitatelja svog portala, kao što imaju pravo i na osobno tumačenje informacija, međutim nemaju pravo niti ovlasti da svoje osobne komentare, spekulacije i neprovjerene procjene svojim čitateljima predstavljaju kao činjenične i potpuno vjerodostojne informacije, što je najčešći slučaj, koji je i izazvao ovakvu reakciju GNK Dinamo. Takvo izvještavanje predstavlja kršenje načela novinarske etike jer čitateljima pod krinkom \"objektivnog izvještavanja\" plasira neprovjerene informacije i nameće im mišljenje.

Primjera radi, 4. srpnja 2013. godine Index je objavio članak pod naslovom: \"Dinamo u novoj sezoni: Agencija za prodaju djece, u momčadi ima tri Hrvata i nijednog igrača iz vlastite opjevane škole\", novinara Zvonka Alača. Pojam \"prodaja djece\", koji se potom još jednom pojavljuje u početku teksta, implicira težak oblik kriminalne i kažnjive aktivnosti koja se nikako ne može dovesti u vezu sa sportom, nogometom ili GNK Dinamo. Samim time, ovakva konstrukcija djeluje izrazito zlonamjerno te šteti pravima i ugledu GNK Dinamo, a osnovna načela novinarske etike pritom su u potpunosti zanemarena. Niti jedna institucija, od mnogih koje se danas nerijetko upuštaju u kritiziranje GNK Dinama i rukovodećih ljudi kluba, tada nije javno osudila ovaj negativan primjer klevete i objavljivanja neistinitih informacija.

U slučaju Index.hr-a, ovo nije bio prvi slučaj narušavanja etičkih načela novinarske profesije, a uvijek su ti slučajevi prolazili nezapaženo, nezabilježeno, nedostojni komentara. Poput naslova članka iz veljače 2013. godine koji je glasio: \"Do kada će čelnici Dinama javnim novcem ostvarivati i privatan profit bez plaćanja poreza\" u kojem su, osim insinuacija o privatnom profitu, novinari Index-a zanemarili činjenicu da je GNK Dinamo od 1.1.2013. jedina udruga u Hrvatskoj koja je obveznik plaćanja poreza na dobit, a nipošto nije jedina udruga u Hrvatskoj koja ostvaruje značajne prihode. Tu su i brojni drugi članci, poput onih u kojima se izvršni predsjednik GNK Dinamo Zdravko Mamić naziva \"spodobom\" (16.3.2013.), zatim članka koji u naslovu ističe \"Mamićev incestuozni vrtuljak\" (21.12.2012.), brojnih članaka koji govore o kronologiji „ludila“ i sl.

Osim toga, važno je spomenuti kako je Index.hr u protekle dvije godine intenzivno objavljivao brojne fotografije transparenata od strane BBB-a, a koji su bili usmjereni prema g. Mamiću i dodatno širili atmosferu netrpeljivosti, sukoba i govora mržnje. Kao primjer možemo navesti fotografiju koja je objavljena uoči utakmice Hrvatska – Wales u Osijeku, 15.10.2012. i to pod naslovom \"hrvatski navijači poručili: Mamiću, čekamo te\", dok su kraj spomenutog natpisa bila nacrtana vješala.

Nadalje, Index.hr je 14.12.2011. objavio i fotografiju transparenta na kojemu je napisano \"Lucija Mamić, sretan imendan. Neprijatelj nikad ne spava\". Šokira činjenica da taj natpis na kojemu se otvoreno iskazuje prijetnja maloljetnoj djevojci ni u jednom trenutku od strane Index.hr-a nije osuđen niti su se predstavnici istoga portala od njega ogradili. Naprotiv, u komentaru transparenta stoji objašnjenje kako je to \"nastavak akcije koju posljednjih mjeseci vode navijači Dinama protiv Zdravka Mamića\", te kako su Mamićevoj kćeri Luciji \"nepoznate osobe čestitale imendan\".

Istaknuli bismo kako je time počinjeno kazneno djelo protiv slobode i prava čovjeka i građanina – iz članka 129, stavak 1 Kaznenog zakona, a u svezi članka 38., stavak 1 istog zakona. Početkom istog mjeseca Index.hr objavio je i jedno pismo čitatelja pod naslovom „Pismo Mamiću: Vrnite još jednu rundu, samo onda vas vole. Dok je \"Dinamo seljački, a ne građanski bit ćete sami\". Navodeći ovakve primjere pojedinih komentara i informacija vezanih uz Dinamo, teško je oteti se dojmu kako portal Index.hr informacije vezane uz GNK Dinamo objavljuje izrazito selektivno, što nerijetko graniči s daljnjim poticanjem dijela javnosti na nasilje i/ili mržnju prema GNK Dinamo i njegovim čelnicima.

Takav način rada smatramo izuzetno nekorektnim i neprofesionalnim te očiglednim štetnim i tendencioznim djelovanjem protiv GNK Dinama, iako mnogi pred ovakvim slučajevima zatvaraju oči. Primjerice, ako Hrvatski zbor sportskih novinara već piše o \"nogometnom moćniku koji se iskaljuje na novinarima\" te \"sramotnim činovima prepunim opasnih namjera\", onda je normalno za očekivati da se jednakim naporom bave zlonamjernim komentarima i medijskim konstrukcijama te kontinuiranim napadima novinara i urednika Index.hr-a usmjerenima protiv GNK Dinama.

Svjesni smo da će Index.hr, neovisno o ovoj reakciji i dalje nastaviti pisati o GNK Dinamo te izvještavati o rezultatima i dostignućima kluba, što dakako pozdravljamo. Pozdravljamo i njihova novinarska nastojanja, ohrabrujemo ih da postavljaju pitanja koja ih zanimaju i da tragaju za neregularnostima ukoliko ih ima. Također, pozdravljamo javno prozivanje i osudu onih koji to zaslužuju. Međutim, priželjkujemo da to u budućnosti čine uz pomoć provjerenih argumenata i činjenica, a ne na temelju osobnih stavova i afiniteta koji će se predstavljati kao objektivne, provjerene i činjenične informacije.

GNK Dinamo\"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije