Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat u Norveškoj

Kramarić: Dinamo nikako ne smije sve odlučivati na umjetnoj travi!

28.03.2015., stadion Maksimir, Zagreb - Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016., Hrvatska - Norveska. Vegard Forren, Mario Mandzukic, Domagoj Vida.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.07.2015.
u 21:24

Molde je tipična domaćinska momčad, rijetko gubi pred svojom publikom, uz agresivnu igru njezin je adut i to što igra na umjetnoj travi

Bivši Dinamov junior, srednji branič Mirko Kramarić (26) jedini je hrvatski nogometaš u Norveškoj. Nakon igranja u Lokomotivi, Interu i Istri, lani je otišao u Haugesund, s kojim ga ugovor veže još godinu dana.

– Prvenstvo se u Norveškoj igra od travnja do studenoga, a tijekom ljeta imamo stanku od desetak dana i ta je stanka bila baš sad, ovaj vikend prvenstvo se nastavlja. Molde u nedjelju gostuje kod Strømsgodseta – kaže Kramarić, čiji je Haugesund uoči stanke svladao Molde u gostima s 1:0! Mirko nije igrao zbog lakše ozljede.

Solskjærov klub

– Dobro smo se postavili i iznenadili smo ih. Molde je inače odlična momčad, ono što je Dinamo u Hrvatskoj, to je Molde zadnje tri godine u Norveškoj! Ove je sezone nešto slabiji, iako sam dojma da ne igra toliko lošije koliko nema rezultatske sreće, koja ga baš nije mazila. Ne realiziraju šanse, pogađaju vratnice, a suparnici to kažnjavaju, pa su nakon 17 utakmica (norveško prvenstvo ima 30 kola, nap. a.) na šestoj poziciji s 25 bodova, čak 11 manje od vodećeg Rosenborga, koji ima i utakmicu manje – priča Kramarić.

Temelje momčadi postavio je bivši nogometaš Manchester Uniteda, najdraži "džoker" Sir Alexa Fergusona, Ole Gunnar Solskjær, koji je trener toga kluba bio od siječnja 2011. do siječnja 2014., kad je preuzeo Cardiff City. Osvojio je Solskjær dva naslova prvaka i jedan kup, a do njegova dolaska Molde nikad nije bio norveški prvak! Tor Ole Skullerud zamijenio je na klupi Solskjæra, a Kramarić nastavlja s analizom:

– Molde ima brze i motorične igrače, tehnički dobre, igra u sustavima 4-2-3-1 i 4-4-2, teži brzoj igri, njegovi igrači vole držati loptu i nametnuti se suparniku. Bolje igraju kod kuće nego u gostima, doma su konkretniji i agresivniji, a treba istaknuti da igraju na umjetnoj travi, te da u Norveškoj nema one fanatične navijačke atmosfere, publika je gotovo kazališna. Jaki su individualci, desni branič Martin Linnes aktualni je norveški reprezentativac, izdvojio bih i Šveđanina Moströma, koji igra na krilnoj poziciji, ili iza napadača. Najbolji strijelac je Ola Williams Kamara. Molde je u svakom slučaju bolji u napadačkoj igri, igra prodorno, lako dolazi do šansi. Imaju Norvežani dobrog vratara, ali obrana zna biti propusna.

Slabiji ove sezone

Svatko ima mane, pa tako i Molde! Možete li nam otkriti koje su to slabije strane Dinamova suparnika?

– Najviše me iznenadila spoznaja da ove sezone nisu tako dominantni u igri kao posljednjih sezona, zna im se dogoditi da jednostavno nestanu s travnjaka, kao da upadnu u nekakvu crnu rupu! Čudno je to za takvu momčad, tko zna zašto im se to događa. Možda je riječ o zasićenju...

Možete li usporediti Dinamo i Molde?

– Plavi su pojedinačno kvalitetniji, Molde nema igrača poput Soudanija ili Pjace, odnosno Fernandesa kad je u pravoj formi. Momčadski je duh velika snaga Norvežana, svakako im je prednost što se sezona zahuktala, a Dinamu je tek počela.

Je li Dinamo favorit?

– Dao bih malu prednost Dinamu. Postignu li plavi dobar rezultat u prvoj utakmici u Zagrebu, tada će se Molde morati kod kuće otvoriti i bit će prilika za protunapade Zagrepčana. Ali, Dinamo ni u kojem slučaju ne smije podcijeniti Molde, norveški je prvak u svakom slučaju respektabilna momčad – smatra Kramarić.

>>Balaban: Dinamo ga neće moći zadržati!

>>Jeličić: Dinamo mora protiv Moldea manje griješiti u obrani

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije