Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAKSIMIRU KROV?

Dinamo je zaslužio stadion, valjda neće opet sve ostati samo na obećanju

Maksimir
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
14.02.2019.
u 16:55

Polovica tog projekta vrijednog 280 milijuna kuna jest i krov nad sjevernom te zapadnom tribinom stadiona, ispod kojeg bi se trebalo naći 23.565 sjedalica.

Prvo tribine, a tek onda krov; ne dovede li se prvo u red šest etaža unutar maksimirskog stadiona, natkrivanje objekta jednostavno nije ekonomski isplativo.

Govore nam tako u gradskoj upravi u kojoj se, preko oglasne ploče, pozivaju “vlasnici i nositelji drugih prava” da pogledaju projekt rekonstrukcije stadiona Maksimir, ne bi li se nakon toga mogla izdati dozvola za građevinske radove.

>> Pogledajte i video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

Isti je to projekt koji je napravljen 2015. godine, a u realizaciju trebao krenuti godinu kasnije, a koji podrazumijeva preuređenje svih poslovnih prostora unutar tribina, odnosno uređenje prostora za restoran, prostorija za buduće najmoprimce, sanitarnih čvorova za posjetitelje te suvenirnice, fan shopa, trofejne sobe i plave galerije.

Poziv s oglasne ploče

Polovica tog projekta vrijednog 280 milijuna kuna jest i krov nad sjevernom te zapadnom tribinom stadiona, ispod kojeg bi se trebalo naći 23.565 sjedalica.

– Poziv s oglasne ploče zapravo je prvenstveno za gradske službe, odnosno da se uredi izjasne žele li imati prostorije u podnožju stadiona kad se on rekonstruira, kako bi ih se moglo planirati. Prvi bi se tamo trebao preseliti Gradski ured za sport i mlade, ali to bi se moglo dogoditi tek za nekoliko godina – kažu nam u Gradu, u kojem ove godine nije zasad planirana ni kuna za ulaganja u Dinamov stadion.

Ono što se, s druge strane, planira jest osnivanje društva s ograničenom odgovornošću Sportski objekti, čiji bi cilj trebao biti upravo obnova dotrajalih sportskih objekata na području grada.

– Obnavljanjem objekata omogućit će se njihova bolja iskoristivost i iznajmljivanje, kao i obavljanje raznih drugih djelatnosti čime će se uprihoditi značajnija novčana sredstva u odnosu na postojeće novčane prihode – kažu u gradskoj upravi u kojoj otkrivaju da će prvi na redu za obnovu biti ŠRC Šalata.

Maksimir
1/12

Hoće li se upravo Sportski objekti baviti i obnovom maksimirskog stadiona, koja ne bi trebala početi prije 2020. godine, zasad nisu znali reći. Podsjetimo, u sklopu Holdinga, koji je u vlasništvu Grada, već djeluje ustanova Upravljanje sportskim objektima, ali ona, čini se, ne može i upravljati i raditi na obnovi objekata, što će sad biti posao istoimenog d.o.o.-a.

Iz Dinama, čije je vodstvo uz momčad na gostovanju u Plzeňu, jučer nisu željeli komentirati mogućnost kako bi dvije tribine maksimirskog stadiona uskoro mogle biti natkrivene (takav stav prenio nam je glasnogovornik kluba Alen Lesički). Iz Dinama šute možda i stoga što je takva mogućnost u suprotnosti s najavama o gradnji novoga stadiona koje je krajem prošle godine Dinamo sam lansirao.

Kapacitet 25 tisuća

Tada smo razgovarali s Dinamovim predsjednikom Mirkom Barišićem, koji je iznio ideju kako bi se novi stadion gradio na postojećoj lokaciji stadiona u Maksimiru.

– Da, prema našim planovima, srušili bismo sve tribine postojećega stadiona, osim sjeverne, i izgradili novi objekt kapaciteta 25 tisuća gledatelja. Nositelj projekta bio bi Dinamo, dok bi Grad trebao odobriti lokacijsku dozvolu i infrastrukturu – kazao nam je tada Barišić.

I, eto, mjesec i pol dana kasnije iz Grada je stiglo neugodno iznenađenje, premda i tu najavu o natkrivanju stadiona treba uzeti s rezervom. Naime, još u prosincu 2013. godine, na sjednici Gradske skupštine, gradonačelnik Milan Bandić najavio je kako će maksimirski stadion biti obnovljen do 2015. godine, te pozvao zastupnike da ga u tome podrže ‘ili će im ostati to ruglo’.

– Krov će se financirati putem međunarodnog natječaja koji ćemo raspisati. Južna i istočna tribina također će na natječaj, a rebalansom proračuna u 2014. osigurat će se sredstva iz proračuna za sjevernu i zapadnu tribinu – najavio je tom zgodom Bandić.

Kao što znamo, projekt natkrivanja stadiona nikada se nije pomaknuo s mrtve točke, a ruglo i dalje nezaustavljivo propada.

>> Pogledajte video: Sudac zabio gol

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar kruno60
kruno60
17:21 14.02.2019.

Srušiti iz temelja i izgraditi moderni stadion kojeg Dinamo zaslužuje!

LJ
ljutko
17:20 14.02.2019.

Naj skuplje je nešto obnavljati, trebalo je Maksimirski stadio srušiti do temelja i novi napraviti za 50 000 do 65000 gledatelja

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
18:37 14.02.2019.

Dignut sve u zrak onda će se morat nešto napravit, bar eksploziva ne manjka 💣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije