Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za jednakost svih

Dinamo i prijatelji u akciji protiv rasizma i diskriminacije

Dinamo (1)
GNK Dinamo
01.11.2012.
u 15:28

"Iako se stvari polagano mijenjaju na bolje, svjedoci smo mnoštva trenutaka i scena sa sportskih pozornica koje nikako nisu za pohvalu"

Na službenoj stranici GNK Dinama objavljen je članak o borbi protiv rasizma i diskriminacije koji vam prenosimo u cjelosti:

\"Dinamo se kao najtrofejniji hrvatski nogometni klub te, u prvom redu, kao sportski kolektiv koji promovira Zagreb i Hrvatsku diljem svijeta, oduvijek zalaže za borbu protiv netolerancije i diskriminacije u sportu. Modri klub posljednjih godina daje podršku svim većim akcijama i kampanjama protiv rasizma i diskriminacije na razini Hrvatske te međunarodnim kampanjama kao što su one najpoznatije u organizaciji UEFA-e i FARE-a.

Oduvijek smatramo da netoleranciji, rasizmu i diskriminaciji nije mjesto, kako općenito u društvu, tako i na tribinama i sportskim borilištima. Iako se stvari polagano mijenjaju na bolje, svjedoci smo mnoštva trenutaka i scena sa sportskih pozornica koje nikako nisu za pohvalu.

Različitost je ono što se treba cijeniti. Društvo je od daleke povijesti napredovalo do te razine da diljem svijeta postaje općeprihvaćeno da svatko ima pravo na normalan život, razvoj, karijeru, bez obzira na dio svijeta iz kojeg dolazi, životnih mogućnosti, boju kože ili tjelesne sposobnosti. Svi smo jednaki i neprihvatljivo je razmišljati drugačije. Ipak, još uvijek postoje oni koje ne misle tako, oni koji misle da su zbog nečega bolji, oni koji smatraju da su drugi lošiji od njih. Zbog čega smo se odlučili na ovakav istup u javnost? Zbog toga što nam je teško vjerovati da postoje pojedinci, skupine koje smatraju da sportaši različite boje kože nisu jednako vrijedni, oni koji smatraju kako ženama nije mjesto u \'\'muškim\'\' sportovima, oni koji podcjenjuju fantastične uspjehe osoba s invaliditetom. Odlučili smo, barem s naše strane, zaustaviti tu negativu i nepravdu koja će, nadamo se, uskoro nestati do kraja.

Dinamo je foto kampanjom sastavljenom od dva dijela htio oštro osuditi rasizam u nogometu te sportu uopće, kao i podržati borbu za jednakost svih ljudi, te je u svrhu toga u kampanju uključio prijatelje iz bratskih klubova - AK Agram i ŽNK Dinamo Maksimir. Što Vam želimo poručiti ovom kampanjom putem mladih uspješnih ljudi? 24-godišnji Ivan Kelava predstavnik je cijele Modre zajednice, vratar Dinama koji je oborio povijesne rekorde u broju minuta bez primljenog pogotka u prvenstvu Hrvatske i na vratima Dinama te ponosno nosi traku kapetana Dinama, 24-godišnja nogometašica Tihana Nemčić koja je svojim trudom i radom te iznimnim talentom kojem bi zavidjeli mnogi muškarci postala prva trenerica muške nogometne momčadi u Hrvatskoj te je izbornica hrvatske ženske U-17 reprezentacije, mladi 22-godišnji atletičar Branimir Budetić kojem slabovidnost nije bila prepreka da dugi niz godina diljem svijeta osvaja medalje u bacanju koplja, da na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. godine osvoji broncu u spomenutoj disciplini te da postane prvi redovni student s invaliditetom na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu te na kraju 25-godišnji nogometaš Sammir, Brazilac koji je tijekom karijere u Dinamu s klubom osvojio čak 6 naslova prvaka Hrvatske, 5 trofeja Hrvatskog kupa i 1 Superkup, igrač koji je upisao i dvije sezone u Ligi prvaka te u listopadu 2012. zaigrao za hrvatsku reprezentaciju… impresivni podaci, zar ne? Sve ovo pokazuje kako različitosti mogu biti samo izuzetno pozitivan aspekt sporta, različitosti su ono čemu se moramo diviti i čemu treba težiti.

Dinamo će foto kampanjom s prijateljima pokušati proširiti jedini ispravni izbor - sport i nogomet bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, sport bez rasizma i netolerancije. Uključite se s nama u borbu za jednakost; recimo zajedno \'\'ne\'\' rasizmu i diskriminaciji!\"

Ključne riječi

Komentara 1

CL
ClinOr
17:57 01.11.2012.

Pošteno suđenje - za jednakost svih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije