Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je zakonito

Dinamo i Lokosi nisu kartel, Agencija odbila Naš Hajduk

dinamo lokomotiva (1)
Jurica Galoić/Pixsell
14.03.2013.
u 12:28

Već iz samih navoda inicijative proizlazi da Dinamo Lokomotiva nisu neovisni poduzetnici, nego upravo suprotno

Prije nešto manje od mjesec dana udruga "Naš Hajduk" prijavila je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja suradnju Dinama i Lokomotive, tvrdeći da je njihova suradnja, koju nazivaju kartelom, nezakonita. Agencija je danas donijela odluku, a odbija sve navode udruge "Naš Hajduk".

Priopćenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja donosimo u cijelosti:

"Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odbacila je inicijativu Udruge «Naš Hajduk», za pokretanje postupka utvrđivanja zabranjenog sporazuma temeljem propisa o zaštiti tržišnog natjecanja protiv Nogometnog kluba Lokomotiva Zagreb i Građanskog nogometnog kluba Dinamo.

Nakon analize dostavljene dokumentacije i utvrđenih činjenica te uvidom u europsku praksu, Agencija nije prihvatila navode iz inicijative Udruge Naš Hajduk da su NK Lokomotiva i GNK Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o cijenama igrača koje GNK Dinamo posuđuje i plasira u Lokomotivu odnosno cijenama igrača koji iz toga kluba prelaze u Dinamo, pod uvjetima koji nisu dostupni drugim sudionicima na mjerodavnom tržištu. Agencija nije prihvatila ni navode iz inicijative da su Lokomotiva i Dinamo sklopili zabranjeni sporazum o podjeli tržišta i zajedničkom planiranju budućih aktivnosti na tržištu.

Naime, da bi se neki sporazum, odluka ili suradnja poduzetnika smatrala zabranjenim sporazumom u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, moraju biti ispunjena dva temeljna uvjeta. Prvi je da je riječ o sporazumu između dva ili više neovisnih poduzetnika, a drugi da je cilj ili posljedica sklapanja takvog sporazuma narušavanje tržišnog natjecanja.

Međutim, već iz samih navoda inicijative, proizlazi da Dinamo Lokomotiva nisu neovisni poduzetnici, već upravo suprotno. Udruga Naš Hajduk svoju inicijativu temelji na tvrdnji da je Lokomotiva poduzetnik pod kontrolom Dinama te da zbog toga što Dinamo nad njim ostvaruje prevladavajući utjecaj, Lokomotiva nije neovisni poduzetnik. Prema propisima o zaštiti tržišnog natjecanja poduzetnici koji se nalaze pod kontrolom istog subjekta smatraju se jednim poduzetnikom. Dakle, ako Dinamo ima prevladavajući utjecaj nad Lokomotivom, onda bi takva suradnja isključivala postojanje zabranjenog sporazuma budući da nije riječ o dva neovisna poduzetnika.

Agencija nije prihvatila niti navode podnositelja inicijative pravu sudjelovanja nogometnog kluba Lokomotiva u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu odnosno navode da je plasman Lokomotive u Prvu HNL posljedica zabranjenog sporazuma sklopljenog između Lokomotive i Dinama.

Naime, pravo sudjelovanja pojedinog kluba u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu, uređenje odnosa između sportskih klubova, obuka i posudba igrača drugim klubovima, licenciranje klubova i druga pravila sportskih natjecanja, uređena su posebnim propisima. Riječ je o Zakonu o sportu, Pravilniku o nogometnim natjecanjima i Pravilniku o licenciranju koje, između ostalih, donose Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatski nogometni savez i koji su, ujedno, i nadležni za nadzor nad provođenjem propisa.

Primjerice, sukladno članku 14. HNS Pravilnika o licenciranju, klub koji traži licencu ne smije biti izravno ili neizravno u vlasništvu ili pod kontrolom pravne ili fizičke osobe koja ima odlučujući utjecaj na neki drugi klub koji ima pravo sudjelovanja u istoj razini natjecanja kao i tražitelj licence.

Slijedom svega navedenog, Agencija je utvrdila da razmjena igrača između NK Lokomotive i GNK Dinama te natjecanje tih klubova u Prvoj HNL i Hrvatskom nogometnom kupu ne predstavlja narušavanje propisa o zaštiti tržišnog natjecanja. Agencija smatra da je inicijativu Udruge Naš Hajduk potrebno razmatrati u smislu posebnih propisa odnosno kao eventualnu povredu pravila sportskog natjecanja.

Stoga je ocijenila da nema uvjeta za pokretanje postupka po službenoj dužnosti u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja te je odbacila inicijativu Udruge Naš Hajduk i ustupila je na postupanje Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa."

Komentara 8

Avatar Ron Burgundy
Ron Burgundy
14:07 14.03.2013.

Na prvi pogled zvuči kao dobra vijest za Dinamo, ali nije. Tko je pročitao priopćenje vidjet će zašto Dinamo i Lokomotiva nisu kartel - jer uopće nisu neovisni poduzetnici! A to znači da se njima morao pozabaviti HNS kod primjenee Pravilnika o licenciranju, a pošto nije (a znamo zašto nije, jer, khm, kao i uvijek, nema nikih problema), onda će se njima pozabaviti Ministarstvo obrazovanja i športa, tj. Mamićev stari prijatelj Jovanović. Svima je jasno da Lkomotiva nema što tražiti u prvoj ligi, s obzirom da je pod kontrolom Dinama koji se natječe u istom rangu. To da nemaju nijednog navijača neću ovdje ni spominjat.

LI
Lisabon
14:21 14.03.2013.

Pa naravno da su ovisni poduzetnici kad se bavi istom djelatnoscu.I Dinamo i Hajduk su ovisni poduzetnici. A sta se tice HNSa ,opet pricate tu i komentirate bez argumenata.U praviliniku o natjecanju i licenciranju klubova ,a koji je na snazi,nema nikakvih prepreka da dva kluba (sa odvojenim racunima,upravom,itd) budu u istom rangu natjecanja.E sad,to sta svi kazu da je Lokomotiva Dinamo 2 je nesto drugo.Pravno i zakonski sve je OK. E sad ono sta vecina vi hocete.A to je da se to zabrani.Za tako nesto treba promjeniti pravilnik i dokazivati da je to jedan klub,a to nije.Dakle sve Vam uzalud jer je sve legalno.I da,Mamicu netrebaju skupi odvjetnici jer i kuharicama je jasno da to nije protuzakonito.

ST
stefj
12:46 14.03.2013.

Hm, kao prvo, inicijativa je mogla uzeti kvalitetnijeg odvjetnika da složi prijavu na osnovu činjenica, a ne populizma. Kao drugo, sam podnaslov je pretenciozan jer je baziran na navodima inicijative, a ne na potencijalnom prorpustu u saopćenju agencije. Kao treće, neće na ovakvim stvarima pasti Mamić, ipak on ima kvalitetne odvjetnike koji se bave takvim stvarima i koji dobiju masne novce za sređivanje poslovanja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije