Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Kad god zaškripi, svi znaju da će suci pogurnuti Dinamo. A to je žalosno!

Dinamo Hajduk HNL
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/14
28.02.2018.
u 13:53

Ne želimo tvrditi da se Dinamo namjerno privilegira, da su suci plaćeni, jer to bi bila zločesta insinuacija. Međutim, nikako se ne možemo oteti dojmu da ima sudački vjetar u leđa.

Derbi Dinama i Hajduka pratio sam s nikad manjim žarom jer sam s godinama izgubio vjeru u hrvatski nogomet. Skandal za skandalom, mutne igre i suci sasvim su me udaljili od domaćih travnjaka i stadiona na kojima sam nekoć provodio puno vremena.

Zbog čega je to tako, možda će najbolje objasniti anegdota s upravo spomenute utakmice koju sam gledao u većem društvu. U trenutku vodstva Hajduka jedan kolega je viknuo:

“Ma ne brini se, bit će jedanaesterac za Dinamo! I crveni karton za Hajduk! Ma i Kopića će potjerati!” Vikao je to u nekakvoj polušali, ali nažalost to se obistinilo. I upravo tu leži najveći problem. Suci griješe, ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu. Griješe, naravno, i na štetu Dinama, kao i na štetu ostalih klubova u HNL-u. Međutim, ono što svi znaju jest da će, u slučaju da modrima “zaškripi”, pred kraj utakmice na scenu stupiti njihov 12. igrač. A ne misli se na publiku, jasno.

Dinamo Hajduk HNL
1/15

– Nije da suci namjerno sude za Dinamo, ali podsvjesno imaju u glavi da se modrima i Mamiću ne smiješ zamjeriti jer si onda na crnoj listi i neko vrijeme nećeš suditi – rekao nam je jednom prilikom sudac koji je želio ostati anoniman.

Ni mi ne želimo tvrditi da se Dinamo namjerno privilegira, da su suci plaćeni, jer to bi bila zločesta insinuacija. Međutim, nikako se ne možemo oteti dojmu da ima sudački vjetar u leđa. Kad god je vodeća momčad HNL-a u rezultatskom zaostatku, u cijeloj Hrvatskoj možete čuti da nogometni fanatici, čak i objektivni navijači Dinama, izgovaraju rečenicu poput: “Ma Dinamo to okreće, sad će suci stupiti u prvi plan.” I tako to najčešće i bude.

Imao sam i ja puno takvih iskustava. Primjerice, u veljači 2016. godine u redakciji sam gledao utakmicu Zagreba i Dinama, domaćin je u Kranjčevićevoj imao vodstvo nakon 60 minuta susreta, a onda je jedan iskusni kolega, inače zagriženi navijač Dinama, rekao: “Prevažna je ovo utakmica da je Dinamo ne bi dobio. Prvi duel u kaznenom prostoru Zagreba bit će jedanaesterac.” Tri minute nakon toga modri su izjednačili, a nakon sedam minuta Šovšić je u kaznenom prostoru pao kao pokošen, a sudac Dalibor Mlakar bez razmišljanja pokazao na bijelu točku. Ispostavilo se, naravno, da jedanaesterca nije bilo, a Dinamu je to omogućilo postizanje pobjedničkog gola.

– Nema govora o jedanaestercu. Takvih kontakata bilo je samo na ovoj utakmici barem 50-ak. Tu nema dosljednosti – rekao je sudački ekspert Mateo Beusan nakon utakmice.

A takvih je primjera bilo puno. Od onog teatralnog i smiješnog Soudanijeva padanja protiv Cibalije, što je zavrijedilo nominaciju za Oscar, preko najstrože kazne za Dinamo u sudačkoj nadoknadi na Poljudu, za što je i sam Bruno Marić priznao da je pogriješio, pa sve do ovog proteklog vikenda.

Previše je tu primjera da bi sve bila samo puka slučajnost. No, dok su ovakve situacije podložne i različitim mišljenjima jer svaku situaciju procjenjujemo individualno, postoji jedan egzaktan podatak koji pokazuje da se klubu iz Maksimira zaista ide naruku. Naime, Tribina.hr napravila je analizu na temelju 600 utakmica i došla do sljedećeg zaključka: kada Dinamo u sudačku nadoknadu ulazi s golom prednosti, nadoknada u prosjeku traje dvije minute i 27 sekundi, dok u slučaju kada lovi gol zaostatka sudačka nadoknada traje čak četiri minute i 12 sekundi.

Sve to govori da su plavi privilegirani u HNL-u. No to nije dobro ni za koga, a tako ni za njih same. Kao prvo, na sebe navuku bijes ostatka lige pa se ostali protiv njih trude više nego inače, a pobjede im se obezvrjeđuju. Kao drugo, zbog takvih stvari počinju gubiti i vlastite navijače, na što ih svakodnevno podsjećaju prazne tribine. A kao treće, možda i najvažnije, igrači Dinama naviknu se na takve stvari pa se onda čude kad u Europi nemaju takav status. Možda baš i zbog toga u europskim natjecanjima budu kanta za napucavanje. Jer tamo nemaju 12. igrača...

Ključne riječi

Komentara 75

GA
gafe
14:29 28.02.2018.

"Derbi Dinama i Hajduka pratio sam s nikad manjim žarom jer sam s godinama izgubio vjeru u hrvatski nogomet." pise novinar na pocetku. Dragi gospodine Delac: VL pratim s nikad manjim zarom jer sam s godinama izgubio vjeru u hrvatskoo novinarstvo i za to su krivi novinari kao sto se te vi !

Avatar Celzijus
Celzijus
14:34 28.02.2018.

Prosil bi tog velikog stručnjaka Delača da analizira koliko put je Slaven-Belupo bil oštećen u utakmicama protiv Hajduka i Rijeke. Koliko mu penala NIJE dosuđeno, koliko mu je golova poništeno? Jel i to Maminjo uredil, ili možda smrdi na malo više rupa? Kao, sve poštenjak do poštenjaka, samo taj zločesti Dinamo...

NE
nebuišlo
14:45 28.02.2018.

večernji je odavno postao skup moralnih nakaza, samo povremeno dođem provjeriti je li se što promijenilo, no nažalost, ovaj nekad ugledni list, već dugo grebe po dnu, što kvalitetom, što moralom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije