Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKI DERBI OPET U HNL-u

Dijeli ih 40 km i navijačka mržnja, a spajaju ih – treneri!

Sibenik - Cibalia
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
01.06.2016.
u 12:52

Odnos Osijeka i Cibalije opterećen je repovima famoznog finala Kupa iz 1999., piše Max!

Vraća se derbi ravnice! Nakon tri godine Osijek i Cibalia opet će igrati dvoboje za nogometni primat u Slavoniji, regionalni derbi kakav ne postoji drugdje u HNL-u. Osijek i Vinkovce dijeli tek nešto više od 40 km i zato je oduvijek bilo važno pokazati tko je gazda u dvorištu, utakmice dvaju najvećih slavonskih nogometnih klubova ipak su više od igre, piše Max!

Dođe i 3000 navijača

Odnos Osijeka i Cibalije opterećen je repovima famoznog finala Kupa iz 1999. (koji je Osijek dobio zlatnim golom u produžetku uz dva isključena igrača Cibalije) i velikim lokalnim rivalitetom koji katkada prelazi i granicu ukusa. Tako su u polufinalu Kupa 2012. vinkovački Ultrasi osječku Kohortu dočekali – izmetom. Ogradu tribina vinkovačkog stadiona na kojima je bila smještena Kohorta premazali su izmetom, a onda to proslavili uz transparent “Shit Happens, dear Kohorta”. Ipak, osječka Kohorta zadovoljna je što će se napokon gledati slavonski derbi.

– Bolje Cibalia nego Šibenik – komentira predsjednik Udruge navijača “Kohorta” Ivica Polih rasplet u Drugoj HNL.

– Ne moramo daleko ići na gostovanje. Kada mi gostujemo na Šubićevcu, bude 200 do 300 navijača na tribinama, dok u Vinkovcima, kada dolazi Osijek, bude njih 3000, od kojih barem 400 Osječana. Utakmica s Cibalijom ipak je nešto posebno, volimo uvijek kada pobijedimo susjede – dodaje Polih.

Ipak, istodobno su Osijek i Cibalia bliskiji nego što bi to mnogi navijači željeli priznati.

Mnogi su igrači stvoreni u jednom slavonskom prvoligašu igrali za drugog, čak i u netom završenoj sezoni u kadru Cibalije bila su trojica nogometaša odgojenih u Gradskom vrtu – Tomašević, Plum i Mišić – dok je u prethodnoj sezoni dres Osijeka nosio Vinkovčanin Čuljak. Uostalom, današnji trener bijelo-plavih, rođeni Osječanin Zoran Zekić u sezoni 2006./2007. golovima je spasio prvoligaški status Vinkovčanima, dok je Stanko Mršić, inače vinkovački zet, sjedio na klupi Osijeka predvođenog Nenadom Bjelicom u najboljoj jeseni u povijesti kluba, u kojoj su bijelo-plave tek minute dijelile od proljeća u Europi.

– Utakmice s Dinamom i Hajdukom, bez obzira na to koliko tada bili jaki, značile su veliki interes medija i navijača. Ipak, međusobne utakmice Cibalije i Osijeka uvijek su donosile nešto više. O njima se tjednima govorilo – kaže Stanko Mršić koji je nedavno Cibaliju ponovno uveo u Prvu HNL.

Mršić jako dobro zna koliko te utakmice znače i za Osijek i za Cibaliju jer je kao trener radio u oba kluba.

– Očekujem i dalje prave muške utakmice. Samo da sve bude u granicama dozvoljenoga – ističe Mršić.

Iduću sezonu slavonski prvoligaši dočekuju u različitom raspoloženju. I dok je Osijek stao na noge obilnom financijskom injekcijom novih vlasnika koji su vratili dugove i osigurali rekordan proračun u klupskoj povijesti, Cibalia će se morati snalaziti i iznaći načina kako pokrpati sezonu.

Puno se još mora napraviti

Osijek je, još dok je sezona trajala, trogodišnjim ugovorom potvrdio nastavak suradnje sa Zoranom Zekićem, a Stanka Mršića tek očekuju razgovori s upravom kluba. Iskusni trener kaže da bi rado ostao u Vinkovcima jer ga mnogo toga veže za Vinkovce gdje je igrao, radio kao trener, ali i ratovao. Ne krije kako od uprave očekuje da se mnoge stvari sada, kada se klub plasirao u elitni razred hrvatskog nogometa, što je i bio osnovni cilj, poslože i stave na svoje mjesto. Kaže i kako igračima treba isplatiti dugovanja, osigurati kvalitetne pripreme, ali i pojačati momčad u svim linijama kako bi bili konkurentni u Prvoj HNL. U suprotnom, Cibalia bi se ekspresno mogla vratiti u niži rang,

– Puno toga se mora napraviti, a jako je malo vremena. Igrači su napravili svoje i klub, unatoč teškoćama, vratili tamo kamo i pripada. Sada je na upravi, Gradu, županiji i tvrtkama iz ovoga dijela Hrvatske da se pokažu. Strašno bi bilo kad bi Cibalia igrala samo jednu sezonu u Prvoj HNL. Primjera radi, Osijek ima sve riješeno, tako da vjerujem da će već ove godine biti uz bok našim najjačim klubovima – zaključio je Mršić.

Cijeli tekst pročitajte u sportskom tjedniku Max!

Komentara 1

SA
sanjinzg
22:11 01.06.2016.

neka bas mi je drago CESTITKE CIBALIJI vidio se na gostovanjima :-) BBB on the road :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije