Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Njemačko peto polufinale

Didulica: Löw je genije, ali treninzi su mi bili – dosadni!

Football Soccer - Germany v Slovakia - EURO 2016 - Round of 16 - Stade Pierre-Mauroy, Lille, France - 26/6/16 Germany head coach Joachim Low before the game REUTERS/Lee Smith Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
04.07.2016.
u 14:28

Löw je na dva koraka do nogometne besmrtnosti, premda je po nekim parametrima u nju već debelo zakoračio

Što dalje ide ova Löwova bajka s elfom, sve više na težini i važnosti dobiva i jedna briljantna hrvatska nogometna ekskluziva. Pazite ovo: Njemačka je s Joachimom Löwom na klupi na velikim turnirima odigrala 29 utakmica, i doživjela samo pet poraza: dva puta od Španjolske, te po jednom od Italije, Srbije i – Hrvatske.

Čačićeva taština opet će zacviljeti od bola, ali Bilićeva pobjeda nad elfom 2008. u Klagenfurtu bila je nešto najkolosalnije što je Hrvatska odigrala. Prezentacijski uzbudljivije, moćnije, dojmljivije od Antine pobjede nad furijom.

Bio mu je trener u Austriji (B)

Vjerojatno će se i Joachim Löw jednoga dana, kada bude pisao memoare, s knedlom u grlu sjetiti hrvatske nogometne rapsodije i lekcije kakvu nije dobio čak ni u finalu Eura protiv Španjolaca.

Namjerno evociramo niz sretnih događaja iz Klagenfurta jer na Euru u Francuskoj možda upravo izrasta jedan od najvećih trenera u povijesti. Löw je, naime, na putu slavnoga Helmuta Schöna, prepoznatljivog izbornika s vozačkom šiltericom koji je u razdoblju od 1972. do 1974. godine u zastrašujućoj dominaciji osvojio europski i svjetski naslov.

Löw je na dva koraka do nogometne besmrtnosti, premda je po nekim parametrima u nju već debelo zakoračio. Primjerice, pobjeda elfa nad Brazilom 7:1 u Belo Horizonteu, u polufinalu SP-a, jedan je od najzvučnijih rezultata u povijesti nogometa.

Već je pomalo zaboravljeno kako je taj “tetkasti”, ulickani njemački izbornik svojedobno bio i vrlo solidan klupski trener. Sa Stuttgartom, u kojemu je tada bio Zvonimir Soldo, osvojio je njemački kup, s malim Tirolom bio je prvak Austrije, dok mu je u drugom austrijskom klubu, bečkoj Austriji, naslov prvaka pobjegao, a u tome je prste opet imao jedan Hrvat – Joey Didulica.

– Löw mi je na rastanku, kada je dobio otkaz, kazao: “Pogriješio sam s tobom, trebao si mi braniti od početka sezone, zbog te pogreške izgubio sam devet bodova!” – prisjetio se Didulica, koji je kod Löwa u sezoni 2003./2004. bio u čekaonici sedam kola, dok je prvi vratar bio Austrijanac Thomas Mandl.

Kakav je za vas trener bio Löw?

– Kao trener – izvrstan, kao čovjek – malo čudan. Znali smo ga promatrati; čudno hoda, čudan pogled ima, čudno diše... jednostavno je drukčiji. Ali, u svom poslu on je zaista vrhunski. Perfekcionist, fanatični rob sistema. Kod njega nije smjelo doći ni do najmanje pogreške u rasporedu na terenu, kretanjima igrača. Kada je na treningu uočio da radimo krivo, zaustavio je vježbanje i morali smo 20-ak minuta hodati po igralištu od točke do točke dok svaki igrač nije shvatio što se od njega traži. Moram priznati, meni ti treninzi nisu bili odveć zanimljivi. Bio sam prije toga u Ajaxu gdje se radilo dinamično, igrali smo stalno 4 na 4, 5 na 5..., a kod Löwa nije bili ni mrvica improvizacije. Sve je bilo nacrtano i toga se moralo držati – govori Didulica.

Joey: Neuer najbolji na svijetu

Bili ste vratar, danas ste trener vratara, je li Neuer danas najveća prevaga na stranu Nijemaca?

– Iako je Buffon za mene još uvijek kralj, moram priznati Neueru da je u ovom trenutku najbolji na svijetu. Taj vratar ima sve: refleks, smisao za igru, impresivnu atletsku građu... Kada takvome golmanu idete pucati penal, morate imati golemi respekt, pa i strah. Kao što su ga imali Talijani – dodaje Didulica.

Elf i Löw idu dalje, po novu krunu i novi komad slave. No, je li to zaista Njemačka u rangu čuvene Schönove?

Naime, “Mannschaft” iz 70-ih bio je prepoznatljiv po kolosalnom, nadahnutom, inteligentnom maestru Kaiseru, a danas svjetske prvake Nijemce vuče grmalj u - rukavicama. Herr Helmut vjerojatno se okreće u grobu...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije