Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Deda iz Zagrebella: Po Nježićevim metodama rade Köpke i Neuer

04.09.2013., Zagreb - Djecak Karlo Ziger, golman NK Zagreb koji ide u Chelsea. Karlo s trenerom Zeljkom Njezicem.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
05.01.2015.
u 11:00

Nježićeve vježbe na Youtubeu imaju više od 150 tisuća pregleda, od Chelseaja je dobio poziv da dođe na Stamford bridge

Na ovim prostorima teško da se može pronaći trener s tolikim stažem i iskustvom kakav je Željko Nježić (69). Popularni Deda, kako ga zovu u nogometnim krugovima, više od četrdeset godina prenosi svoje znanje na terenu, piše tjednik Max!. Deda je svojedobno branio u Lokomotivi u dva mandata, Casino Bregenzu, Zagrebu... O tim vremenima i dalje govori sa žarom. No, poslije se posvetio trenerskom poslu. U ovom času Nježić radi sa 18 vratara. A kroz njegove ruke prošla su mnoga poznata imena poput: Stojkića, Tomića, Piplice, Žitnjaka, Mihačića, Gospića, Solomuna, Vasilja...

Još izvodi stoj na rukama

Iako na pragu sedamdesete, vitalni Deda će i danas demonstrirati stoj na rukama ili neku zahtjevnu vratarsku tehniku s kojom bi se mučili i njegovi puleni.

– Imam posebne metode. Jedna od njih je i jama s pijeskom. To je jedna od osnova u mom radu. Jer u jami dobivaš brzinu, eksplozivnost i odraz.

Deda je radio i s Karlom Žigerom, 13-godišnjakom koji je nedavno iz Zagreba otišao u Chelseajevu nogometnu akademiju. S njim je Nježić radio šest godina.

– Tog klinca sam odmah spazio kad je došao na prvi pionirski trening. Odmah se vidjelo da taj mali ima nešto posebno. Ma gledajte, danas, nakon toliko godina rada, dovoljan mi je jedan trening da procijenim koliki je nečiji potencijal. Sada, nakon ove priče o Karlu Žigeru, zaustavljaju me roditelji i pitaju: "Hoće li i moj sin u Chelsea?" – u šali kaže Nježić i nastavlja:

– Štrikovi i elastične gume moji su glavni rekviziti. Na istom principu Andreas Köpke radi u njemačkoj reprezentaciji. Po tim metodama usavršavao se i Manuel Neuer, jedan od najboljih svjetskih vratara u ovom trenutku...

Čim je Žiger došao u Chelsea, odmah su ga pitali s kim je do sada radio. Odmah su se zainteresirali i za Nježićeve vježbe. Deda je već dobio poziv u Chelsea. Na Stamford Bridgeu žele vidjeti u čemu je tajna njegova rada.

– Ako budem živ, možda još bude neki klinac za veliki klub – skromno će Nježić.

Iako na pragu sedamdesete, i dalje pozorno prati svjetske trendove.

– Stalno sam na internetu, imam tablet na kojem imam oko 1000 svojih vježbi. Stalno dobivam vježbe iz inozemstva. Takve vježbe nema nitko. Baš sam prije neki dan te iste vježbe radio s Dominikom Livakovićem i Jakšom Hercegom, bili su oduševljeni.

Nježić je stvorio stotinjak vratara koji su igrali u prvoj ligi. Sada je Livaković, Dedin glavni pulen, već nekoliko kola najbolji vratar u HNL-u. Dedine vježbe na Youtubeu imaju više od 150 tisuća pregleda.

A što o današnjim svjetskim vratarima misli Nježić?

– Ako bih morao izdvojiti ove mlađe, onda su to Neuer, De Gea i Courtois. Talijani imaju dosta mladih vratara i odličan sustav rada. I sad je jedan moj pulen otišao put Italije: Marko Savatović je u Bariju.

Nove nade Herceg, Ćondrić...

Jako cijeni i Lovru Kalinića, Hajdukova vratara. Posebno je Nježić osjetljiv na svoje pulene. Koristi svaku priliku da istakne mlade talente s kojima radi.

– Jakša Herceg, Josip Ćondrić i mladi perspektivni junior Matija Marković sjajan su potencijal. Već sada su zreli za prvu ligu.

Iako Nježić nevoljko priča o tome, žalosno je da ga nitko nikada svih ovih godina nije zvao da u hrvatskim omladinskim selekcijama prenese svoje znanje. To nam je zazvučalo nevjerojatno, tim više što je Nježić jedinstveni primjer. Na ovim prostorima ne postoji ni jedan trener vratara s tolikim iskustvom.

– Klinci se moraju pratiti. A ne smije nam se dogoditi da imamo talentiranog klinca u omladinskim selekcijama, a onda za dvije tri godine nestane. To je naš ključni problem – zaključio je Nježić.

>>Neuer najbolji na svijetu, ispred Ronalda i Messija! Modrić je 25.

Komentara 2

Avatar docCL
docCL
15:48 05.01.2015.

Zato i nemamo vrhunske golmane, jer nam ih treniraju 70godisnjaci Njezic , Skoric, po metodama iz 19 stoljeca.Mladi educirani i mastoviti treneri nemaju pristupa jacim klubovima jer njihove trenere nasljeduju njihovi sinovi.

SS
sokac sa drave
13:29 05.01.2015.

Za one koji nisu upoznati najbolj golman danasnjice M.Neuer ima naseg trenera jos od juniorskih dana.To je Toni Tapalovic koji ga i sada u Bayernu trenira.Zahvaljujuci tom prijateljstvu Neuer govori vrlo dobro Htvatski jezik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije