Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Dani Olmo će dobiti plaću koju mu Barca sa 17 ne daje

Samo mu je 17, a čeka ga teška liga sa seniorima. U Barceloni ne bi tako brzo napredovao.
02. kolovoza 2014. u 12:30 10 komentara 4114 prikaza
Dani Olmo
Foto: GNK Dinamo

Čim se pojavila informacija da je u Dinamo došao navodno najbolji mladi igrač Barcelone Dani Olmo (rođ. 7. svibnja 1998. godine), mnogi su sumnjičavo zavrtjeli glavom – ako je dečko zaista tako dobar, i još k tome iz Barcelone, kako to da je pobjegao baš u Dinamo?

Dani Olmo u Dinamu zvuči toliko dobro i toliko nevjerojatno da zahtijeva dodatno objašnjenje. Potražili smo ga kod dječakova menadžera Bože Sliškovića.

– Stvar je vrlo jednostavna. Pratili smo Danija dvije godine i uočili da se radi o izvanserijskom talentu. Prije otprilike tri mjeseca razgovarali smo s njegovim ocem i predložili mu mogućnost da dođe u Dinamo. Nagovijestili smo da u Dinamu može brže napredovati do prve momčadi, što ga je privuklo – kaže Božo Slišković.

Potpisao na tri godine

Ali, ako je Dani Olmo zaista najbolji u Barci, ne bi li i tamo brzo napredovao?

– Možda i bi, ali otac je svjedočio kako su brojni talenti u Barceloni prolazili "milijun" provjera dok se nisu probili do prve momčadi. Veliki broj njih došao je najdalje do Barcelone B i iz nje se više nisu pomaknuli. Zato je procjena bila da u Dinamu ima bolju šansu – dodao je Slišković.

Dani Olmo potpisao je s Dinamom profesionalni ugovor na tri godine, a kao igrač iz Europske unije može prijeći u hrvatski klub bez promjene prebivališta roditelja. No majka će se preseliti u Zagreb.

Naravno da mogućnost bržega napredovanja nije jedini razlog prelaska u Dinamo. Danija je privukla i Dinamova financijska ponuda, novac koji u Barceloni u ovoj dobi ne može ni sanjati. Ako je u pitanju 200.000 eura po sezoni (toliko su, primjerice, nudili Robertu Muriću), za Dinamo to nije golem izdatak, a korist može biti višestruka.

Pa ako i priča o Daniju kao čudu od djeteta ne bude imala hepiend i ako se dečko negdje 'izgubi' na putu prema seniorskoj momčadi, globalni odjek transfera već je postignut. Cijeli svijet doznao je da je Dinamo 'oteo' kapetana Barcelone pobijedivši tako Chelsea, čiji su skauti mjesecima pratili Danija. Tada je Barcelona bila zaustavila transfer, a u Dinamovu slučaju nije mogla ništa. Ili ga je možda jednostavno pustila jer joj nije bilo stalo.

Na isti način, bez Barcina otpora, Cesc Fabregas kao 15-godišnjak prešao je u Arsenal pa ga je matični klub poslije bio otkupio za čak 34 milijuna eura.

Počinju muške igre

Možda će "polukružnim zaokretom" jednoga dana krenuti i Dani Olmo.

U Dinamu je, za početak, već napravio korak naprijed u odnosu na Barcu i počeo trenirati s drugom momčadi plavih, juniorima koji će igrati treću seniorsku ligu pod vodstvom Sretena Ćuka. Iako je dečko krhke građe, tanak i ušiljen kao čačkalica, lagan kao perce, beskompromisno je odmah ušao u fajt s i do tri godine starijim igračima.

Uskoro ga čekaju i kreševa s još jačim macanima iz Zelina, Vrbovca, Zagorca, Samobora... Nema više nesputanoga dječakoga pimplanja i salonske tika-take iz La Masije, nego počinju prave muške igre, u kost. Pa tko preživi...

>> Za Dinamo potpisao kapetan mlade Barcelone i španjolski reprezentativac!

INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
Sberbank
#OSTAJEM DOMA
Sberbank pokreće Pričaroliju: Poznati hrvatski glumci djeci čitaju priče na Sberbank YouTube kanalu
  • Berlioz:

    Boli te svaki uspjeh Dinama Dasoviću :) I ne spominješ Mamića ako si već prisiljen donekle pozitivno napisati, onda je samo Dinamo :)

  • pappmisi:

    Dok je Mamic u Dinamu, Dinamo ce imati buducnost. Pozdrav iz Madjarske

  • dostatoga:

    dosta dobar deal- mali ce odigrati par dobrih tekmi u ligi prvaka, nekoj velikoj ribi ce zapesti za oko i maminjo sretan jer ce dobro kapnuti, starci od limaca sretni jer u barci bi se nacekao da pokaze sta moze ... prikaži još! a i sama barca ce si neku proviziju tu isfurati ako malog dinamo frkne dalje... odskocna daska