Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Damir Mulaomerović:

Aco me izbacio pa me potom izabrao za košarkaša godine

Damir Mulaomerović
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
08.12.2015.
u 09:55

'Znam Damirov igrački kurikulum jer sam mu bio i trener, a bio sam i izbornik reprezentacije BiH u vrijeme kada je on radio dobar posao u Slobodi iz Tuzle. Dogovorili smo se za pet minuta.'

Prije no što je predstavio novog trenera Damira Mulaomerovića (41), odluku UO kluba o Rimčevoj smjeni obrazložio je izvršni dopredsjednik kluba Aco Petrović:

– Morali smo reagirati jer nakon ove sezone dvije posljednjeplasirane momčadi, dakle 13. i 14. sastav, nemaju pravo nastupa u ABA ligi sljedeće sezone, a mi smo se nakon 13 utakmica našli na 13. mjestu, u zoni ispadanja. Četiri vezana poraza u ABA ligi i dva poraza u Europi pokazatelj su nam da nemamo dovoljno energije da se izvučemo pa smo odlučili ovako pokušati prodrmati momčad. svlačionica jest deklarativno stala iza dosadašnjih trenera, no trebali su to pokazati i na terenu.

Objasnio je Petrović i to kako su se odlučili za Mulaomerovića:

– Znam Damirov igrački kurikulum jer sam mu bio i trener, a bio sam i izbornik reprezentacije BiH u vrijeme kada je on radio dobar posao u Slobodi iz Tuzle. Dogovorili smo se za pet minuta.

A upravo u Slobodi iz Tuzle Mula je i započeo svoju karijeru:

– I kao igrač i trener došao sam u Cibonu iz Slobode. Ovo je klub koji je obilježio moju karijeru i čast mi je biti prvim trenerom.

Mula je bio poznat kao igrač snažna karaktera, u što se mogao uvjeriti i Petrović osobno, posebice u jesen 1997. kada ga je uoči sezone ostavio u Zagrebu kao 13. igrača, a on mu se vrlo brzo nametnuo kao vođa momčadi.

– Na kraju te sezone od Ace sam čak dobio i glas za najboljeg košarkaša pa sam i pobijedio u Večernjakovu izboru. Aco ima sjajan instinkt za vođenje utakmica i od njega se dalo puno naučiti. Te smo godine dvaput pobijedili Partizan i imali jednu od meni najdražih sezona u karijeri.

Igrao u Realu, Paou, Efesu...

A u bogatoj igračkoj karijeri Mula je igrao za klubove poput Fortiduda, Efesa, Panathinaikosa, Reala i Olympiacosa pa je iskustvo baštinio i od nekih velikih trenera.

– Učio sam od Petrovića i Repeše, preko Skansija i Imbrode do Gershona i Obradovića, a trudit ću se da stvorim svoj stil. Želim fer odnos s igračima, dobru radnu atmosferu u kojoj će psihologija igrati važnu ulogu. Bez reda i discipline neće se moći, baš kao i bez poštenog odnosa prema poslu.

Kakav je to Mula bio igrač gledano vlastitim očima?

– S obzirom na to da se kod mene nije moglo govoriti o izuzetnim tjelesnim predispozicijama, ja sam tim svojim jakim karakterom davao i više od maksimuma. Nosili su me želja za dokazivanjem i uspjehom. Igrao sam na četiri euroligaška Final Foura, jednom s Fortitudom i dva puta s Efesom, a 2002. godine s Panathinaikosom bio sam i prvak Europe.

Uspije li pretočiti sve to igračko iskustvo u svoju trenersku karijeru, u Muli bismo uskoro mogli dobiti i trenersku uzdanicu.

Vratiti cibosima osmjeh

– Ja se ne bojim i pokušat ću dio svog igračkog karaktera prenijeti na momčad. Najvažnije je da se momčad psihološki rehabilitira, da dođemo do radne atmosfere koja će biti ugodnija i da se što prije igračima vrati osmijeh na lice. Poštujući rad svojih prethodnika, ne namjeravam obećavati čuda, no bit će drugačije. Moramo se zatvoriti u dvoranu i igrati bolju obranu, a namjera mi je i da igramo brže prema naprijed.

U sastavu u kojem ima igrača s kojima je bio suigrač (Rozić, Žižić) moglo bi biti promjena uloga.

– Želim vidjeti kako će Florence funkcionirati na dvojci, u paru sa Šiškom. Slavica pak ima veliki obrambeni potencijal i njegova igra mora ići u tom smjeru.

Kako su dobri još iz zajedničkih igračkih dana u Ciboni, Mula je porazgovarao i sa svojim prethodnikom Slavenom Rimcem.

– To što se dogodilo Slavenu dogodi se svakom treneru pa će se vjerojatno jednog dana dogoditi i meni. Dobro je rekao Aco, pogledajte što se događa s toliko slavljenim nogometnim trenerom Mourinhom. Gotovo mu ništa ne polazi od ruke. No ovo je takav posao.

>> Mulaomerović: Imam obvezu prema Ciboni, zbog moje košarkaške priče

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
12:38 08.12.2015.

Mula sretno i čuvaj se-Ace!!!! zapamti ovo dobro!! čovjek sa 100 lica

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije