Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik u Milanu

Dalić otkrio što mu je bio glavni zadatak kada je preuzeo vatrene

Zlatko Dalić u Milanu
Foto: Silvije Tomašević
1/6
02.10.2018.
u 15:22

U Palači milanske burze Dalić je govorio pred oko 600 gospodarstvenika, predsjednika uprave, menadžera iz isto toliko kompanija koje djeluju diljem svijeta, koji su došli na tradicionalni skup

Odluke trenera, izbornika u nekoj momčadi nalikuju onima koje donose menadžeri u nekoj tvrtki, nisu uvijek jednostavne, a moraju voditi prema uspjehu, objasnio je  Carlo Alberto Carnevale Maffé, profesor strategije i poduzetništva na milanskom sveučilištu Bocconi gostovanje hrvatskog izbornika Zlatka Delića na konferenciji na milanskoj burzi u organizaciji kluba ELITE.

U Palači milanske burze Dalić je govorio pred oko 600 gospodarstvenika, predsjednika uprave, menadžera iz isto toliko kompanija koje djeluju diljem svijeta, koji su došli na tradicionalni skup. Luca Peyrano, generalni menadžer kluba ELITE, je za Dalić koji je u Milano došao sa suprugom Davorkom kazao da je “čovjek koji je svojim umijećem, znanjem i menadžmentom tima reprezentacije uspeo dovesti Hrvatsku u sam vrh svjetskog nogometa“. 

>> Pogledajte i video: Svijet je dobio novog kralja - Luku Modrića

Izbornik Dalić, uz generalnu konzulicu u Milanu Ivu Pavić, zahvalili su talijanskoj publici na bodrenju hrvatske reprezentacije. Dalić je govorio o svom životnom putu, uspinjanjima u sportu, ali i sportskom menadžmentu: odlukama, uspjehu, porazu i svim drugim temama, kroz koje ga je vodio profesor Carnevale Maffé, ispitujući i komparirajući poveznice između vođenja nogometne reprezentacije i vođenja kompanije.

Želio je da se čuje hrvatski jezik na kojem je govorio Dalić (na engleski je prevodila Pavić), a Maffé je uspoređivao odluke trenera, izbornika u jednom timu s onima u businessu. Odluke nisu uvijek jednostavne, ali one se moraju donijeti kako bismo vodili tim (poslovni ili nogometni) prema uspjehu. Dalić je poput mnogih menadžera kroz karijeru i život  išao uvijek težim putem i za sve se sam izborio- korak po korak, bez preskakanja stepenica. 

- Krenuo sam od najmanjeg kluba, nakon godinu dana sam proglašen najboljim trenerom, postao trener najboljeg tamošnjeg kluba Al-Aina, osvojio četiri trofeja. Igrao završnicu azijske Lige prvaka…. Pozivom da treniram Hrvatsku reprezentaciju i da je povedem u Rusiju ostvario sam svoj san, budući da je san svakog trenera da trenira i bude izbornikom reprezentacije svoje zemlje - ispričao je Dalić i kazao kako nije dvoumio kada je došla ponuda reprezentacije.

- Znao sam da imamo sjajne igrače i da možemo nešto napraviti - kazao je Dalić i nastavio:

- Moj zadatak nije bio učiti sjajne igrače kako igrati nogomet - to bi bilo greška budući da to oni jako dobro znaju i da igraju izvrsno u svim klubovima svijeta. Moj zadatak je bio uliti im vjeru, napraviti tim …nakon utakmice s Argentinom, vjera i samopouzdanje je naraslo. 

>> Pogledajte ljubavnu priču Vanje i Luke Modrića

Koliko i u visokom businessu se pratilo što se događa s hrvatskom reprezentacijom vidjelo se po pitanju profesora Mafféa kada se zanimao za tzv. „slučaj Kalinić“, odnosno koliko je odlika da ga se vrati kući bila teška ili lagana.  Dalić je kazao je da ni dan danas nije sretan s tom odlukom niti na nju ponosan jer  nije on kao izbornik tu da bi igrače kažnjavao i slao kući, već da bude element koji spaja igrače u tim, pa je upravo zbog toga što je trebao sačuvati tim morao tako odlučiti, kako se neke stvari ne bi ponovile u budućnosti. 

Dalić je govorio o Varaždinu, klubu u kojem je igrao, kojeg je trenirao i kojem se poželio vratiti jer nije zaboravio da mu je upravo Varaždin  dao  šansu. I ta tema “oduživanja zajednici nakon postignutog uspjeha“ zanimala je moderatora Mafféa, pa Dalić objasnio kako se klub Varaždin našao u nezgodnoj financijskoj i sportskoj situaciji, te kako se osjetio pozvanim da mu pomogne svojim osobnim angažmanom- financijskim sredstvima, ali i novom generacijom - sinom koji se na tom projektu angažirao. 

Maffé je i u tom prepoznao odliku brojnih menadžera koji moraju prepoznati trenutak kada je vrijeme da naprave korak unatrag a kako bi došle nove i mlade generacije. Dalić je pozdravljen velikim pljeskom svjetskih menadžera. Da ne nabrajamo tko je sve prisustvovao na ovogodišnjem skupu u organizaciji grupacije ELITE spomenimo samo dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju 2001. Michaela Spencea. 

>> Pogledajte galeriju s dočeka vatrenih

Zlatko Dalić u Milanu
1/74
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
18:08 02.10.2018.

Upisan je u legende hrvatskog sporta!Bravo!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije