Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Crveni Jürgen - Liverpool postaje Kloppopool i započinje novu eru

Jürgen Klopp
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
14.10.2015.
u 16:45

Klopp i Liverpool jednostavno su savršen spoj, "rajski spoj" kako je kazao bivši veznjak Redsa Steve McMahon.

Anfield je u euforiji u kakvoj odavno nije bio. Jürgen Klopp potvrđen je za menadžera slavnog kluba, prvog njemačkog trenera na klupi redsa i tek trećeg u 123 godine Liverpoola koji nije s Otoka. Priču donosi tjednik Max.

Došao je kraj tragičnom Brendanu Rodgersu, izgledno sljedećem engleskom izborniku, a sada i službeno najgorem treneru u klupskoj povijesti i jedinom koji u tri sezone nije osvojio niti jedan trofej. Nakon desetljeća propuštenih prilika, izgubljenih sezona, potrošenih generacija, nakon 845 milijuna eura (!?) uloženih u posljednjih deset godina na pojačanja koja su novac "opravdala" osvajanjem Liga kupa... napokon dolazi netko tko posrnulom velikanu može vratiti nadu! Dolazi netko tko klubu napokon može skinuti stigmu Loserpoola.

Jürgen Klopp netko je tko je Liverpoolu nedostajao sve ove godine i nemoguće je pronaći onoga tko misli drukčije – od vlasnika koji su pristali na svaki Kloppov uvjet kako bi ga odobrovoljili da prekine odmor i preuzme klub usred sezone, uključujući i ukidanje famoznog "transfer-odbora", preko klupskih legendi, struke, do navijača. Pogotovo navijača frustriranih godinama neuspjeha, a od kojih mnogi nisu niti bili rođeni kada je Liverpool posljednji put osvojio naslov prvaka. "Dođe li Klopp, bit će to kao Božić i rođendan u istom danu", jedan je od euforičnih navijačkih komentara.

Prošlost nije dovoljna

Klopp i Liverpool jednostavno su savršen spoj, "rajski spoj" kako je kazao bivši veznjak Redsa Steve McMahon.

Kao i u Dortmundu, i na Anfieldu ga dočekuje ista pjesma, isti čuveni stihovi "You'll Never Walk Alone". Baš ono što je Kloppu potrebno – da osjeti strast kada stane pred slavni Kop.

– Volim osjetiti taj čist adrenalin, kada nitko na stadionu ne može doći do daha – otkrio je svojedobno.

Što će Klopp donijeti Liverpoolu? Prije svega energiju, čistu i zaraznu nogometnu emociju na kojoj je u Dortmundu izgradio moćnu Borussiju. Njegova karizma trebala bi vratiti i osjećaj pripadnosti klubu i momčadi jer, Gerrardovu primjeru unatoč, Anfield odavno više nije konačno odredište, već prolazna stanica ka nečem boljem. Samo slavna prošlost kluba više ne može zadržati one najbolje igrače.

Proteklih godina i Fernando Torres i Luis Suárez i Raheem Sterling ultimativno su tražili odlazak s Anfielda, a istovremeno je u Borussiji Klopp godinama uspijevao zadržati i Reusa i Humellsa i Subotića koji su ga slijepo slijedili iako su najveći europski klubovi nudili pravo bogatstvo, dok je ponudama za Götzea i Lewandowskog odolijevao koliko je mogao. I upravo će to biti Kloppov prvi zadatak na novom poslu – nagovoriti jedinog vrhunskog igrača iz ovog Liverpoolova kadra Philippea Coutinha da odbije zov Barcelone i zadrži se na Anfieldu na dulje staze. Donijet će i pobjednički mentalitet, a posljedično, nadaju se svi, i trofeje jer od one čarobne noći u Istanbulu 2005. kada su redsi protiv Milana osvojili svoju petu Ligu prvaka, Liverpool je osvojio samo jedno natjecanje! I to ono premierligašima najmanje važno, Liga kup 2012.

Ali da bi sve to napravio, morat će dobiti odriješene ruke, a čak su i na taj ustupak vlasnici kluba pristali. Dobio je Klopp sve što je htio. Liverpoolovu politiku na tržištu, za razliku od većine premierligaša, do sada je određivao peteročlani "transfer-odbor" u kojem glas trenera nije bio odlučujući, već onaj američkih vlasnika, a koji je u tri godine uspio u vjetar baciti 380 milijuna eura na "pojačanja". Od sada će prvu i posljednju riječ oko transfera imati Klopp. Pristali su u klubu i na Kloppov zahtjev da povede i svoj stručni stožer koji ga prati od 2001., Željka Buvača i Petera Krawietza. A to će sve koštati, Kloppov trogodišnji ugovor težak je deset milijuna eura po sezoni (dvostruko više nego što je zarađivao u Dortmundu), što ga je svrstalo u Top 5 najplaćenijih nogometnih trenera na svijetu.

Bez dlake na jeziku

Igra Liverpoola napokon bi trebala nečemu sličiti jer, dolaskom Kloppa, nestat će i formacijskih lutanja koja Rodgersu nisu donijela ništa dobroga, osim što je momčad izbacila iz pobjedničkog ritma. Počeo je sezonu u formaciji 4-2-3-1 i odlično ga je krenulo, s dvije pobjede u prva dva kola, ali onda je počeo nepotrebno kemijati forsirajući postavku 4-3-3, a onda i 3-5-2, u sljedećih šest utakmica samo je jednu pobijedio i potpisao si otkaz.

Kloppovim dolaskom korist neće imati samo Liverpool već i Premiership jer s Kloppom dolazi šou! Liga je zasićena svadljivim Mourinhom, neuspješnim Wengerom, sarkastičnim Van Gaalom, treba nekog drukčijeg, a Klopp je takav, gotovo djetinjasto iskren bez unaprijed spremljenih izgovora. Čovjek bez dlake na jeziku koji će priznati kako je transplantirao kosu, "sada izgledam cool", koji će odgovoriti na svako, baš svako pitanje koje mu se postavi. I o prvom pornofilmu koji je pogledao.

– Film se zvao "Josefine Mutzenbacher: wie sie wirklich war" ("Josefine Mutzenbacher: kakva je zaista bila"). Bilo je to vrijeme kada su žene nosile zaista široke suknje... Ne sjećam se točno scenarija, jer odmah su krenuli "na posao" – ispričao je Klopp.

Zamislite kakva bi bila reakcija Van Gaala, Mourinha ili Wengera da im se postavi takvo pitanje?

>>Klopp se predstavio i poručio: Valjda ćemo u iduće četiri godine osvojiti naslov

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije