Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smiješi se 3. mjesto

Čilić na dobrom putu da ponovi Ivana Ljubičića

13.10.2017.
u 07:23

U četvrtfinalu turnira u Šangaju, ali u konkurenciji parova, još je jedan Međugorac, Ivan Dodig, ali i mladi Splićanin Mate Pavić.

Marin Čilić ušao je u četvrtfinale ATP turnira iz kategorije Masters 1000 u kineskom gradu Šangaju nakon još jedne blistave pobjede. Ovaj put “žrtva” je bio 27-godišnji Amerikanac Steve Johnson, 45. tenisač svijeta, od kojega je naš prvi reket bio bolji sa 7:6 (1), 6:4, nakon sat i 27 minuta igre.

Marin je u cijelom meču suparniku dopustio samo dvije prilike za obrat (pri vodstvu od 3:2 u drugom setu) i obje je uspio spasiti. Ubacio je 62 posto prvih servisa (nakon kojih je izgubio samo pet poena – 37:32) i pogodio 12 asova za petu pobjedu nad Johnsonom u njihovu petom međusobnom dvoboju.

Tik do Nadala i Federera

Za svoj prvi proboj u polufinale Šangaja igrat će protiv Španjolca Alberta Ramosa Vinolasa, 25. igrača na ATP listi. Bit će to njihovo šesto međusobno sučeljavanje, Španjolac ima dvije pobjede, uključujući i ovogodišnju u četvrtfinalu Monte Carla.

Plasira li se Marin u polufinale, preskočit će mladog Nijemca Alexandera Zvereva (poražen u osmini finala od Juana Martina del Potra) i stići do novog plasmana karijere, četvrtog mjesta na ATP listi. Ali ne samo to. Kako Britanac Andy Murray zbog neugodne ozljede kuka vjerojatno neće igrati do kraja sezone, Čiliću se pruža lijepa mogućnost da s još nekoliko vrijednih pobjeda prestigne i Britanca i dođe na treće mjesto, tik do Rafaela Nadala i Rogera Federera. Bio bi to još jedan fenomenalan doseg našeg najboljeg tenisača: na toj poziciji ili nešto bolje od naših su igrača stajali samo Goran Ivanišević (bio je drugi, prvi put u srpnju 1994.) i Ivan Ljubičić (treći, u svibnju 2006. godine).

Prvi Hrvat s 20 milijuna USD

Marin u ovom trenutku ima 4325 bodova i zaostaje za Zverevom 75 bodova, a za Murrayem (koji ovaj tjedan neće obraniti 1000 bodova za lanjsku pobjedu u Šangaju) 965 bodova. A ulazak u polufinale donio bi mu još 180 bodova. I novčanu nagradu od 294.345 američkih dolara, što također nije nevažno.

Sa šangajskom novčanim ostvarenjem Čilić će po iznosu ukupne zarade od turnirskih nastupa prestići Gorana Ivaniševića, koji je u karijeri uprihodio 19,878.007 američkih dolara, i prvi od Hrvata probiti iznos od 20 milijuna. Marin je prije Šangaja na kontu imao 19,800.399 dolara. Ivan Ljubičić u karijeri je pak zaradio 10,181.121 USD.

Osim toga, s pobjedom nad Johnsom Čilić je došao na samo 195 bodova od plasmana na završni Masters osmorice najboljih tenisača u Londonu. Kvalifikacijski prag je 3550, a Marin u ovom trenutku ima 3355 bodova. I dalje zauzima šesto mjesto na tzv. race listi, prema učinku u 2017. godini.

U četvrtfinalu Šangaja još je jedan Međugorac, Ivan Dodig, ali u konkurenciji parova. On i Španjolac Marcel Granollers u osmini finala bili su bolji od Poljaka Matkowskog i Pakistanca Qureshija sa 6:4, 6:7 (5), 10:7. Za polufinale će se boriti s najboljom kombinacijom na svijetu – Australcem Peersom i Fincem Kontinenom.

Dodig će se tako vratiti na deveto mjesto ATP liste igrača parova, a on i Granollers korak su bliže završnom Mastersu osam najboljih kombinacija. Četiri para već su osigurala nastup u Londonu (Melo/Kubot, Kontinen/Peers, Tecau/Rojer i J. Murray/Soares), a Hrvat i Španjolac u ovom su trenutku na devetoj poziciji i imaju realne izglede za to.

I Mate Pavić i njegov partner Austrijanac Oliver Marach u konkurenciji su za završni Masters. Oni su u ovom trenutku 12., nakon što su također ušli u četvrtfinale Šangaja. Sa 7:6 (5), 6:3 pobijedili su Kineze Dija i Yibinga Wua. Sljedeći suparnici bit će im puno zahtjevniji, u današnjoj borbi za polufinale čekaju ih Nizozemac Rojer i Rumunj Tecau.

Ivan Dodig i Mate Pavić nisu u istom dijelu ždrijeba pa je teoretski moguć i njihov sraz u finalu Šangaja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije