Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domaćin kupa Kreše Ćosića

Cibonu je 1980. godine u Borovu pratilo tisuću navijača...

Cedevita
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
12.02.2015.
u 17:00

Ulaznice će se prodavati po 20 kuna, a sav prihod bit će uplaćen za unapređenje košarke u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Nakon 35 godina Borovo će ponovno biti domaćin završnice košarkaškog kupa. Prije 35 godina bio je domaćin jugoslavenskog, a 18. i 19. veljače bit će domaćin hrvatskog Kupa Krešimira Ćosića.

Zanimljivo je da su se u Slavoniji održale samo tri završnice kupa do sada. Davne, 1960. godine OKK Beograd osvojio je jugoslavenski kup u Slavonskom Brodu. Potom je Cibona u Borovu 1980. godine u finalu pobijedila Bosnu (68:62), a CO Split je 1994. godine u Osijeku svladao Cibonu (86:76).

"Zakrpani" Knego

Nisam siguran jesam li prenosio tu utakmicu iz Borova. Moram pogledati u svoje zabilješke – rekao je Slavko Cvitković, dugogodišnji sportski komentar HTV-a.

Bio je to prvi trofej momčadi s Tuškanca pod imenom Cibona. Junak te finalne utakmice bio je Andro Knego, centar Cibone.

– Andro je tada igrao sa slomljenom čeljusti i bandažom na licu. Nitko nije smio znati da je u tako strašnom stanju. Mirko Novosel, tadašnji trener Cibone, rekao je da bez Knege nemamo nikakve šanse. Morao sam ga osposobiti kako znam i umijem. Eh, da su centri Bosne znali da bi jedan malo jači udarac poslao Knegu u bolnicu, tko zna što bi se dogodilo – prisjeća se tog finala dr. Ivan Fattorini, tada liječnik Cibone.

Uz Knegu istaknuo se i Aco Petrović, tek oporavljen od tuberkuloze.

Cibonu je u Borovu došlo bodriti tisuću navijača - klub je sam organizirao 11 autobusa iz Zagreba, neki su krenuli vlakom, neki automobilima, a velik broj je došao iz obližnjih Vinkovaca. Ove godine teško da će Cibonu doći bodriti više od sto navijača, a da će klub organizirati barem jedan autobus čista je utopija. Jer, danas Cibona nema novca.

Ovog puta bez noževa

Prije 35 godina na toj utakmici prvi su se put pojavile hrvatske zastave, što je oštro osudila Komunistička partija. Bilo je i sukoba prije utakmice, potegnuti su noževi, smrtno je stradao jedan navijač Bosne...

Na završnom turniru ovogodišnjeg kupa u polufinalu će igrati Cedevita - Kvarner, te Cibona - Zadar.

- Sva četiri kluba nekako su povezana s Borovom. Na otvaranju dvorane igrao je Zadar, Cibona je tu osvojila kup, Primorsko-goranska županija financijski je sudjelovala u obnovi dvorane, a Cedevita je protiv Alkara tu igrala jednu od prvih prvenstvenih utakmica Hrvatske lige - rekao je Đorđe Čurčić, predsjednik KK Borovo.

Ovogodišnju završnicu zajednički će organizirati klubovi Cedevita, Borovo i HKS.

- Kakvo je zanimanje, uvjeren sam da će u oba dana dvorana biti dupkom puna. A to znači 3000 gledatelja. Imamo 2400 sjedećih i 600 stajaćih mjesta. Finale košarkaškog kupa najznačajniji je događaj u ovom kraju od 1980. godine - istaknuo je Čurčić.

>> Slaven Rimac: U Ciboni imamo tri mladića za NBA ligu

>> Ćosić namjerio jednog na drugog prvi i posljednji klub oca Kreše

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije