Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Košarka

Cibona i NBA liga za Obamu

03. studenoga 2008. u 18:32 26 prikaza

U posljednjih 15 sezona Cibona je samo jednu sezonu bila bez stranaca, a dvije bez Amerikanaca. S Rusom Kisjurinom, Ukrajincem Okunskim, Mađarom Baderom i Portorikancem Ayusom, u Tornju je dosad igralo 29 stranaca.

Od 25 Amerikanaca najomiljeniji su bili Doug Lee, Chucky Atkins i Chris Warren (inače panamski reprezentativac), a u taj krug bi tijekom ove sezone mogao ući i netko od trojice aktualnih. Naime, Earl Calloway, Rawle Marshall i Jared Homan jako su se dobro uklopili u momčad i hrvatski suigrači dobro su ih prihvatili.

Jedna od tema u momčadi posljednjih dana bili su američki predsjednički izbori koji se održavaju 4. studenog. U povodu toga “proveli” smo mini-izbore među američkim građanima u Ciboni i dobili sljedeći rezultat: Obama – McCain 2:1.

Kako se moglo i pretpostaviti, obojica tamnoputih košarkaša (Marshall, Calloway) glasovala su za Baracka Obamu, a bjeloputi Homan svoje je povjerenje poklonio McCainu. Za razliku od Marshalla koji to nije učinio, Calloway i Homan obavili su svoju građansku dužnost. Calloway je to učinio kada je zagonetno nestao na 10 dana iz Zagreba (i zbog neisplaćene rate ugovora otišao kući), a Homan prije nego što ga je Cibona angažirala.

– Premda je moja Iowa uglavnom demokratska, ja sam već glasovao za McCaina jer sam republikanac. Učinio sam to prije dolaska u Hrvatsku jer to mogu oni američki građani koji će na dan izbora biti u inozemstvu. McCain je stariji, iskusniji, mnogo je vremena proveo u Kongresu. Mogao bi otvoriti nova radna mjesta, pokrenuti ekonomiju. Obama je znatno mlađi, volim njegove osobine, vrlo je osoban, sjajno govori i favorit je, no možda je još neiskusan za taj posao – objašnjava svoj izbor Homan.

Pitali smo Callowaya misli li da će crna Amerika glasovati za Obamu, a on nam je odgovorio da će vjerojatno biti tako.

– Utorak je veliki dan za Sjedinjene Američke Države, dan za veliku promjenu. Ne samo za Ameriku nego i za cijeli svijet. A promjena nam je, to je vidljivo, uistinu potrebna. Želimo ekonomske promjene i povratak naših vojnika kući. Sva trojica Ciboninih Amerikanaca fakultetski su obrazovani momci pa tako i Rawle Marshall. Ovaj je vitki krilni košarkaš dvije godine igrao u NBA ligi (Dallas, Indiana) pa smo ga pitali:

– Mislite li da će NBA liga većinski biti uz Obamu jer je u ligi oko 90 posto tamnoputih igrača?

– Vjerojatno, jer to je povijesna prilika da Amerika dobije prvog crnog predsjednika.

Cibona, pak, u četvrtak, 6. studenog, ima povijesnu priliku pobijediti najskuplju momčad Eurolige, atenski Olympiacos. Sva trojica Amerikanaca misle da to nije nemoguća misija, ali samo uz obranu kakvu su igrali protiv Le Mansa i Crvene zvezde i najveći mogući stupanj združenosti.

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za ‘keš’, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja