Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI PROTIVNIK

Češka od A do Z

Češka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.06.2016.
u 15:17

Saznajte sve o današnjem hrvatskom protivniku...

A – Automobilska 
industrija – Škoda je jedan od najvećih proizvođača automobila na europskom, ali i svjetskom tržištu te je 2005. proslavila svojih 110 godina postojanja. Automobili marke Škoda do sada se izvoze u sto zemalja, a godišnje se proizvede i kupcima uruči više od 600.000 vozila.

B – Baroš, Milan – legendarni napadač i bivši reprezentativac Češke koji je u 93 nastupa za reprezentaciju postigao 41 pogodak. Iako više ne igra u nacionalnoj vrsti, s 34 godine na klupskoj je razini i te kako aktivan igrajući za češki nogometni klub Mladá Boleslav, a najviše je traga ostavio u turskom Galatasarayu.

C – Carlsbad ili Karlovy Vary – Jedne od najpoznatijih toplica u Europi u kojima možete iskusiti čak i pivski tretman u Prvim pivskim toplicama. Ove jedinstvene toplice broje 64 izvora, no koristi ih se samo 12 od kojih je najpoznatiji 12 metara visoki Vřídlo.

Č – Čech, Petr – najbolji vratar u povijesti Češke koji danas brani u Arsenalu. Za reprezentaciju je nastupio 121 put što je rekord, a branio je na SP-u 2006. i na EP-ima 2004., 2008., 2012. i 2016. Chelsea je bio njegov dom 11 godina sve dok se prošlog ljeta nije uputio njegovu gradskom rivalu.

D – Dvorak, Antonin – skladatelj rođen u mjestu Nelahozves udaljenom nekoliko kilometara od Praga. Nakon Bedřicha Smetane drugi najpoznatiji i svjetski priznati češki skladatelj.

E – Euro 1996. – prvi turnir na kojemu je Češka nastupila kao samostalna država. Završili su na izvrsnom drugom mjestu unatoč tome što su na putu do finala ostvarili samo dvije pobjede unutar 90 minuta. U finalu ih je nakon produžetaka svladala Njemačka 2:1.

F – FLEK (U Fleku) – kultna pivnica u Pragu u kojoj su 1911. splitski studenti osnovali najveći hrvatski klub – splitski Hajduk. Inače, pivnica na toj adresi postoji još od 1499.

G – Generali Arena ili Stadion Letná – nogometni stadion u Pragu i domaći teren Sparte Prag, ali najčešće i dom češke reprezentacije. Otvoren je 1921., a kapacitet tribina je 19.416 gledatelja. 
Za Baršunaste revolucije na tom stadionu i oko njega okupilo se oko 800.000 prosvjednika koji su mirotvorno željeli srušiti komunistički režim.

H – Hokej na ledu – Češka je jedna od najjačih država na svijetu kada se govori o hokeju na ledu. Osvojili su šest zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima te pet bronci i jedno srebro. Na Olimpijskim igrama 1998. osvojili su zlatnu medalju, a 2006. brončanu. Igrač s najviše nastupa je David Výborný (218). Jaromir Jagr pak proglašen je najboljim češkim sportašem 21. stoljeća.

I – Ivana Trump – druga supruga aktualnog američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa. Rođena je u Zlínu, gradu na jugoistoku Moravske.

J – Jan Koller – umirovljeni češki reprezentativac koji je, povijesno gledano, najbolji strijelac reprezentacije s 55 pogodaka u 91 nastupu. Dominirao je zračnom igrom zahvaljujući tome što je visok dva metra, a najviše je puta nastupio za Borussiju Dortmund (138) u razdoblju od 2001. do 2006. za koju je postigao 59 pogodaka.

K – Kafka, Franz – jedan od najpoznatijih pisaca 20. stoljeća rođen je u Pragu, ali je svoja djela pisao na njemačkom. “Proces” i “Preobrazba” dvije su najpoznatije njegove knjige i nalaze se na popisu lektira diljem Europe uključujući i Hrvatsku.

L – Lendl – umirovljeni tenisač rođen u Ostravi. Bio je svjetski broj jedan 80-ih godina prošlog stoljeća, a u karijeri je ukupno osvojio osam Grand Slam turnira. Od 12. lipnja ove godine ponovno trenira britanskog tenisača Andyja Murraya.

M – Manekenke – Čehinje su poznate po ljepoti, a najljepšom Čehinjom u svijetu proglašena je manekenka Karolina Kurkova (na slici lijevo), inače Viktorijina anđelica (reklamira poznato donje rublje).

N – Nedved, Pavel – jedan od najboljih svjetskih veznih igrača u povijesti nogometa koji je svoju popularnost stekao igrama u talijanskom Juventusu s kojim je osvojio Ligu prvaka 2003. i Laziju s kojim je krajem 90-ih dominirao europskom nogometnom scenom. Za reprezentaciju je upisao 91 nastup i postigao 18 pogodaka. Također, bio je jedan od ključnih igrača Češke na Euru 1996.

O – Ostrava – treći najveći grad Češke smješten na sjeveroistoku države i najveći grad u pokrajini Šleskoj. U gradu se smjestio i jedan češki prvoligaš Baník koji pleše na rubu ispadanja već zadnjih nekoliko sezona.

P – Prag – glavni i najveći grad Republike Češke, a 14. najveći grad Europske unije. Broji 1,26 milijuna stanovnika te se u njemu nalaze brojne prekrasne crkve, mostovi i kule. Dom je nogometnog kluba Sparta, najuspješnijeg kluba u povijesti Češke. Također je i dom drugog najuspješnijeg češkog nogometnog kluba, Slavije. U ovom gradu nalazi se i nekad najveći stadion na svijetu – Velký strahovský, a kapacitet mu je 220.000 gledatelja.

R – Rosický, Tomáš – aktualni kapetan češke nogometne reprezentacije kojemu često tepaju da je „mali Mozart“. Profesionalnu karijeru počeo je u Sparti iz Praga, a popularnost može zahvaliti svojim igrama za Borussiju Dortmund i Arsenal. Za češku reprezentaciju nastupio je 102 puta i upisao 23 pogotka.

S – Staropramen – ime druge najveće pivovare u Češkoj koja se nalazi u praškom naselju Smihov. Osnovana je 1869., a ime prevedeno na hrvatski znači „stari izvor“. Na području Hrvatske prodaje se istoimeno pivo.

Š – Šmicer, Vladimír – vjerojatno najpoznatiji po drugom pogotku koji je postigao za Liverpool u onom ludom finalu Lige prvaka protiv Milana 2005. koje se igralo u Istanbulu. Osim što je igrao za klub s Anfielda, također je nosio dresove Lensa, Slavije Prag i Bordeauxa. Za češku reprezentaciju nastupio je 80 puta.

T – Turizam – Prag od turizma zaradi kao cijela Hrvatska: oko 8 milijardi eura godišnje te je peti najposjećeniji grad Europe nakon Londona, Pariza, Istanbula i Rima. Jedna od najposjećenijih atrakcija je Nether district Vítkovice koji se nalazi u Ostravi. Češka je također poznata po brojnim pivskim festivalima, a najpoznatiji je Češki pivski festival koji traje čak 17 dana.

U – UNESCO – na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine nalazi se 12 čeških mjesta.

V – Vepřoknedlozel – u vrijeme blagdana priprema se ovo svečano jelo koji se sastoji od svinjskog kotleta, okruglica od kruha i kiselog kupusa.

Z – Zeman, MILOŠ – treći i aktualni predsjednik Republike Češke. Zeman, ali Zdenek pak najpoznatiji je češki trener. U karijeri je trenirao Romu, Lazio, Parmu, Napoli, Fenerbahçe...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije