Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski izbornik

Červaru nedostaju dvije pobjede da prestigne Golužu

16.04.2019.
u 21:30

Ostaje samo pitanje hoće li Hrvatska na kraju biti prva ili druga u kvalifikacijskoj skupini. Za sada imamo bod prednosti u odnosu na Švicarce

Rukometaši Hrvatske pobjedom nad Srbijom (27:23) i teorijski su se plasirali na Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Ostaje samo pitanje hoće li Hrvatska na kraju biti prva ili druga u kvalifikacijskoj skupini. Za sada imamo bod prednosti u odnosu na Švicarce. Ako Švicarska pobijedi u preostale dvije utakmice (Hrvatsku na svojem parketu i Srbiju u gostima), onda će oni biti prvi.

>> Pogledajte što je Lino Červar rekao nakon pobjede nad Srbijom

No, ako izgube jednu, onda ćemo prvi biti mi jer teško da ćemo izgubiti od Belgije u Poreču, u posljednjem kolu.

Otkako se kvalifikacije za Europsko prvenstvo igraju u ovakvom formatu, od 2010. godine, Hrvatska je uvijek bila prva u skupini. Od 2010. do danas odigrali smo 30 utakmica i izgubili smo tek tri.

Dvaput od Mađarske, 2010 (28:30) i 2014. godine (18:20) te jednom od Norveške (26:27). Slavko Goluža jedini je stopostotni izbornik u kvalifikacijama za EP. On je u kvalifikacijama za EP 2012. godine ostvario svih šest pobjeda u skupini. Između ostalih dvaput je pobijedio Španjolsku.

Goluža u kvalifikacijama ima omjer 11 pobjeda i jedan poraz, a Lino Červar za sada ima 10 pobjeda i jedan poraz. Pobijedi li Hrvatska u obje utakmice, Lino će statistički postati najuspješniji izbornik u kvalifikacijama.

Hrvatska je uz Španjolsku i Francusku jedina reprezentacija koja za sada igra na svim europskim prvenstvima, do 1994. do 2020. godine. I dok se Hrvatska teorijski plasirala na EP 2020. godine, Francuska to još nije napravila jer je kiksala izgubivši u Portugalu, no da ne odu na EP, trebala bi im se dogoditi još dva poraza, u gostima kod Litve i doma od Rumunjske.

>> Pogledajte atmosferu s utakmice Hrvatska - Srbija

1/9

Španjolska ne igra kvalifikacije jer je izborila pravo sudjelovanja kao aktualni europski prvaci iz Hrvatske 2018. godine.

Od ove tri reprezentacije koje su igrale na svim Europskim prvenstvima, najviše medalja osvojila je Španjolska – šest (jedno zlato, četiri srebra i jedna bronca). Francuzi imaju pet osvojenih medalja, ali najviše zlata (tri). Dvaput su bili brončani.

Hrvatska ima također pet osvojenih medalja, ali nijednu zlatnu. Bili smo dvaput drugi (2008. i 2010.) i triput treći (1994., 2012. i 2016.). Inače, uz Španjolsku šest medalja osvojila je Danska koja je propustila samo jedno EP do sada (1998). A najviše zlatnih medalja ima Švedska (četiri), a njih nije bilo na EP-u 2006. godine u Švicarskoj.

U društvu Hrvatske, Španjolske i Francuske do prošle godine bila je i Rusija. Oni su nastupili na svim EP-ima od 1994. do 2018. godine kada su ih u kvalifikacijama izbacili Švedska i Crna Gora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije