Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Line

Červar je otišao naplatiti sve medalje

Lino Červar
Vanja Zubčić
30.07.2010.
u 20:58

- Lino nije gluplji od igrača. Lacković, Vori, Duvnjak... Svi su išli za novcem, zašto ne bi i Lino – kaže njegov prijatelj Antun Vrdoljak.

– Ne odlazim još. Imam ozbiljne namjere s momcima. Optimistično čekam sljedeći EP i OI u Londonu 2012.

– U nepodnošljivu ozračju mržnje i netolerancije neću raditi. HRS će poslije Eura morati naći novog izbornika.

– Zbog klupskih obveza i ugovora s makedonskim klubom RK Metalurgom odlazim s mjesta izbornika.

Kad si sam, kad je tužno sve, ti se sjeti nje... Makedonija ti pruža ljubavi sve. Taj je stih Dado Topić učinio vječnim, a sjetili smo ga se opet u četvrtak kad nas je Lino Červar, čini se, definitivno napustio. Dok god Hrvatski rukometni savez ne objavi ime novoga izbornika i dok on ne povede Balića i društvo u lov na medalje, mnogi neće vjerovati da je Červar doista napustio reprezentaciju s kojom je postao najuspješniji hrvatski izbornik u povijesti, ne samo u rukometu nego i u svim momčadskim sportovima.

Gobac se jedini još nada

Nitko u Hrvatskoj, ne računajući Antu Kostelića kojem su vlastita djeca donijela 15 medalja s olimpijskih igara i svjetskih skijaških prvenstava, nema medalja (6) s velikih natjecanja kao umaški rukometni mag. Červar je "odlazio" već nekoliko puta i zato su obožavateljima naše najpopularnije sportske momčadi (uz nogometaše, dakako), kao posljednja nada ostale riječi alfe i omege hrvatskog rukometa Zorana Gopca:

– Linu Červara pričekat ćemo još desetak dana da vidimo može li se uskladiti da vodi reprezentaciju na SP-u 2011. Bez obzira na odgovor, logično je da reprezentaciju u kvalifikacijama za EP vodi Slavko Goluža, njegov pomoćnik.

Lino Červar u petak je došao u Skoplje i razgovarao s makedonskim novinarima. Još je jednom potvrdio da je odluka konačna i da se neće predomisliti, a odbio je zasad mogućnost da uza skopski RK Metalurg vodi i tamošnju reprezentaciju, što je velika želja najbogatijeg Makedonca Minčeta Jordanova koji sam financira hrvatskog stručnjaka.

Bivši potpredsjednik vlade, vlasnik željezare Makstil, vinarije vrijedne 20 milijuna eura, građevinske tvrtke Beton, koji radnicima daje plaće triput veće od makedonskoga prosjeka, lud je za Červarom kojem godišnje navodno daje više od 200.000 eura, a s funkcijom izbornika dobivao bi i više. Za hrvatski rukomet to je nezamisliv novac.

– Razumijem Červara. Sjećam se kad smo prijatelj i ja pokušavali Ćiru Blaževića nagovoriti da ne odlazi iz Dinama u Zürich, a on je u džepu imao ček od milijun dolara. I otišao je. Ne možete u nekoga silom izazvati rodoljublje – kaže Antun Vrdoljak koji pobija tezu da je Červar otišao jer nije sagrađen rukometni dom.

Razočarali ga suradnici

– Ma, dajte, molim vas. Pa nije Lino gluplji od igrača! Lacković, Vori, Duvnjak, Alilović... Svi su otišli van za novcem, osigurati sebi egzistenciju, zašto ne bi i Lino!

Odluka je dugo sazrijevala, na kraju su ga razočarali i neki bliski suradnici.

Dugogodišnji vođe naše reprezentacije poput Balića, Metličića i Lackovića, koji su s Červarom od prvog zlata na SP-u u Portugalu 2003., nisu se jučer odazivali na pozive da komentiraju njegov odlazak.

– Iznenađen sam, ima velike rezultate, a čudno je da je otišao tako naglo. Računali smo da će nas voditi na SP-u u Švedskoj – rekao je Drago Vuković, a Zlatko Horvat dodao:

– Iznenađen sam. Dugo se šutjelo o ostanku ili odlasku. Iskreno, očekivao sam da će ostati.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša izrazio je žaljenje zbog Červarova odlaska.

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
21:35 30.07.2010.

Ne bih o liku i djelu Ante (kasnije promijenio ime u Antun jer je bilo pol. podobnije) Vrdoljaka i njegovim sportskim zasadama, ali što se tiče bivšeg izbornika Červara - 8 godina je bio na toj funkciji s veoma solidnim skorom medalja i bar je zaslužio da ode bez da mu takvi besprizorni tipovi poput gore spomenutog pucaju pod noge na odlasku iz kaubojskog \"salona\", zar ne? Ako je otišao i zbog novca, opet je to OK motiv jer bez novca bi bio \"fekalijama brat\" kao što glasi nemilosrdna splitska izreka. Nije on jedini Hrvat kojeg bolje gledaju u inozemstvu nego u domovini. Zato i imamo toliku emigraciju...

OB
-obrisani-
23:24 30.07.2010.

Prije 5 mjeseci otvorila se nova prilika da se izvučete iz financijske krize. Ta prilika je www.gdi-wealth.ws. Ova web stranica pomogla je više od 400 ljudi da se spase od \"propasti\", tj. bankrota, a neki od njih ne samo da su se oduprli krizi, već su i osigurali mjesečne prihode veće od 8000 kuna! Ukratko, www.gdi-wealth.ws je pomogao mnogima da promijene svoj život. Zašto ne bi i VAMA?

GR
Gradinar
22:18 31.07.2010.

Ništa on nije otišao naplatiti, jer je daleko bolje zarađivao u Hrvatskoj. Da je vrijedio, usprkos tolikim medalajam, davno bi on uzeo milijune u zapadnoj Europi, a ne sada u Makedoniji mrvice. Zna čovjek da je generacija čudesnih igrača na izmaku, pa bjež kud te noge nose, jer više se ne mogu skrivati neznanje i budalaštine u vođenju momčadi kakve svijet prije nije vidio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije