Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prorekli mu neuspjeh

Červar otkrio kako je Cindriću omogućio uspon na rukometni vrh

Lino Červar
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
08.06.2017.
u 08:07

Upravo je Lino prepoznao ovog igrača gledajući ga samo deset minuta na jednoj utakmici.

Luka Cindrić, hrvatski rukometni reprezentativac i nedavni osvajač LP-a s Vardarom, često je znao reći da je za njegovu karijeru presudan bio Lino Červar, današnji izbornik rukometne reprezentacije. Istina, upravo je Lino prepoznao ovog igrača gledajući ga samo deset minuta na jednoj utakmici.

– Gledao sam susret za broncu između Hrvatske i Francuske na juniorskom SP-u u BiH 2013. godine. Bila je to utakmica koju smo na kraju izgubili. U jednom trenutku u igru je ušao Luka. U deset minuta vidio sam sve i zaključio da ga treba pratiti. Bio je nizak, ali imao je ono nešto što me privuklo. Bio je hrabar, moćan, preciznog šuta. I drago mi je da sam pogodio s procjenom. Znate, ima kod nas puno talentirane djece koja, nažalost, nisu bila prepoznata – rekao je Lino Červar, koji provodi posljednje dane u Skoplju s obzirom na to da je tamo završio sedmogodišnju priču s Metalurgom.

Zanimljivo je da je struka govorila da Cindrić neće uspjeti u rukometu jer je nizak.

Postao ljubimac navijača

– Činjenica je da su viši igrači poželjniji u momčadi jer se upravo takvi traže na vanjskim pozicijama, pa i na mjestu kružnog napadača. No, kod Cindrića me oduševilo samopouzdanje, dečko je jednostavno bio pun energije i, ono što je najvažnije, u njemu leži pobjednički duh. To je što je nizak nije mu nedostatak, već prednost. Uostalom, zar Maradona nije bio nizak i krivih nogu pa je postao jedan od najvećih nogometaša svijeta – istaknuo je Červar.

Kada ste odlučili Cindrića dovesti u Metalurg?

– Nakon polusezone u Karlovcu ljudi koje sam zadužio da ga prate imali su samo riječi pohvale. Kada sam jednom prilikom s Metalurgom igrao u Zagrebu SEHA ligu, odlučio sam nazvati njegova oca i dogovoriti sastanak u zagrebačkom hotelu Holiday Inn. I jako smo se brzo o svemu dogovorili. Htio sam uz Cindrića odmah dovesti i Borozana, ali nisam htio baš tako jako oslabiti Karlovac. Pa sam Borozana doveo sezonu kasnije, a danas je Vuko postao jedan od najboljih lijevih bekova u Europi – kaže Lino.

Luka se odlično snašao u Metalurgu, postao ljubimac navijača.

– Luka je bio motor momčadi. Kad nitko nije imao petlje, on ju je imao. I da se ta odlučnost isplati, vidjeli smo ove sezone u polufinalu Lige prvaka kada je postigao pogodak odluke Barceloni u zadnjim sekundama i to skok-šutom – istaknuo je Lino.

Šteta što je jednu polusezonu Cindrić izgubio ne igrajući nigdje...

– Nažalost, dogodio se financijski krah Metalurga. Bio sam jako ljutit zbog toga. No, znao sam da će Luka brzo naći pravi klub i bez obzira na to što mi je Vardar sve godine mog boravka u Makedoniji bio ljuti suparnik, drago mi je da je tamo završio. Jer, neću lagati ako kažem da je Vardar danas klub koji ima daleko najbolje uvjete od svih na svijetu. Vlasnik kluba Rus Samsonenko napravio je dvije dvorane, jednu za igranje, drugu za treniranje. Tu je teretana, fitness, ali i hotel. Sve na jednom mjestu. I zato je Vardar ove sezone na vrhu Europe. Ali ne samo muški, već i ženski klub koji je završio drugi u Ligi prvakinja. Što vrijedi PSG-u što ima daleko najveći budžet kada u Parizu nema dvoranu. Treniraju u nekom hangaru – naglasio je Lino.

Skoplje domaćin Realu!

Makedonija je valjda jedna od rijetkih zemalja u kojima nogomet nije sport broj jedan, već rukomet.

– Makedonci jako vole sport i puno ulažu u njega. Mislim da Skoplje ima jedan od najljepših nogometnih stadiona u Europi. I nije bez razloga Skoplje domaćin Uefina Superkupa između Reala i Manchester Uniteda – istaknuo je hrvatski izbornik.

Luka ima 24 godine i sigurno je da će vam biti važan kotačić i u reprezentaciji?

– Luka će sigurno još puno napredovati u svojoj karijeri. Naravno da će njegov doprinos u reprezentaciji biti velik. On će biti dosta važan, ako se u određenom trenutku tako odlučim, u igri sedam na šest. On to zna i može igrati. A vidjeli ste kako PSG to ne zna igrati. Primili su s igračem više u napadu tri lagana gola u finalu i možda su ih ti pogoci na kraju koštali trofeja – zaključio je Lino Červar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije