Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki nerazmjer u iskustvu

Cedevita nikad jača, Cibona nikad mlađa

Marko Arapović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
08.02.2015.
u 10:25

Cedevita ima 14 igrača pa se ni izostanak četvorice ne osjeti, a Cibona u momčadi ima petoricu mlađih od 20 godina

Večeras se u Sportskom domu (19 sati) igra hrvatski košarkaški derbi, koji to na papiru trenutačno i nije. Naime, nikad se Cedevita i Cibona nisu nadmetale s takvim nerazmjerom kvalitete i (ne)iskustva, što još uvijek ne znači da se vukove smije podcijeniti.

- Suparnik zacijelo osjeća krv, no mene to ne zabrinjava jer mi gledamo dugoročno. Nas zanimaju razvoj mladih igrača i stabilizacija financiranja - ističe Cibonin predsjednik Aco Petrović za kojeg je ovo tranzicijski derbi.

Rimac: Milost ne tražim...

Nakon što su ostali bez tri startera (Blassingame, Markota, Lalić), cibosima se dogodilo i to da im se nije oporavio Ilijevski i da im se još ozlijedio ponajbolji igrač Marko Jagodić-Kuridža (prijelom nosa). A to pak znači da će vukovi nastupiti s garniturom golobradih i neiskusnih centara, ali talentiranih. I dok su Žižić i Zubac na granici punoljetnosti, Cedevita je najjača baš na "petici". Bilan (213 cm) je uz Marjanovića najbolji centar ABA lige, a Barać (217 cm) je rekonvalescent zvučna imena koji igra sve bolje.

- Glupo nas je i uspoređivati jer su oni euroligaška momčad, imaju u klubu tri igrača koji su do prije koju godinu igrali za milijunske iznose u najjačim europskim klubovima. Sve je tu jasno, nemamo mi velikih ambicija, osim da budemo što agresivniji i što hrabriji - kazuje Cibonin trener Slaven Rimac.

Premda je prijatelj s Repešom, Rimac od svog mentora ne očekuje milost.

- S obzirom na to da oni, kada su zdravi, imaju 14 igrača, svi koji sada igraju ići će maksimalno jer se boje za svoje minute, a to nama ne ide u prilog. No, ne računam ni na čije simpatije odnosno na utakmicu s pola gasa. U sportu nema oprosta.

Veliku razliku u snazi rivala ustvrdio je i Cibonin kapetan Marin Rozić:

- Mi smo desetkovani odlascima i ozljedama, a Cedevita nikad nije bila jača pa je velika razlika u kvaliteti i kvantiteti, jer se njima ne osjeti ni kada im četiri igrača nedostaju. No, gdje smo, tu smo, idemo se "potući" i pokušati ostati u utakmici što duže, a na semafor ćemo gledati tek na kraju.

Iznimno napornu radnu nedjelju imat će junior Ivica Zubac koji u ožujku puni 18 godina. Kako je na posudbi u A-1 ligašu Gorici, najprije će u 12 sati u Trnskom igrati protiv Zagreba, a navečer protiv Cedevite, što je neizbježno jer Rimac nema drugih centara.

Borba i oko mladih igrača

A jedan takav mogao je biti Marko Arapović, da je ljetos ostao u Ciboni, no preselio se k njezinu najvećem rivalu.

- Meni su utakmice protiv bivšeg kluba uvijek drage. Premda Cibona jest oslabljena, igrat ćemo kao da je to euroligaška utakmica.

Zažali li ikad Marko što nije ostao u klubu u kojem bi sada imao barem dvostruko veću minutažu.

- Minutaža koju imaju mladi igrači u Ciboni veliko je iskustvo, no ako dođe prerano, ne ispadne uvijek dobro. Nisam zažalio što sam otišao, čak i kada nisam igrao. Čini mi se to dugoročno boljim. Kroz jake treninge osjećam se sve bolje i na parketu dobivam sve više minuta.

Kroz sličan proces prolazi još jedan bivši cibos, Lovro Mazalin, s kojim su u Savskoj spremni popričati o mogućem povratku, jer Lovro u lipnju puni 18 godina i pred potpisivanjem je prvog profesionalnog ugovora. A ako Cedevita ne bude uvjerljiva s ponudom, sve je moguće.

- Mislim da trener Repeša zna što radi sa mnom, kontrolira moj razvoj. S Cibonom nisam razgovarao, ali ni sa Cedevitom još ne ozbiljnije, ima još vremena.

I doista, jedino što Cibona zasad može nuditi jesu minute, za razliku od Cedevite koja nudi jaču konkurenciju na treninzima, selektivniji program razvoja i nastupanje u najjačim europskim natjecanjima. Cibona se pak još bori za preživljavanje, ali ako preživi i dobije stabilne izvore financiranja mogla bi postati inkubator talenata poput Partizana. U tom smislu razvila se i konkurentnost između dvaju klubova u dovođenju mladih igrača. Cibona je još privlačan brend, a Cedevita korporativni klub pa se roditeljima nije lako odlučiti. Recimo, obitelj Žižić odlučila se za minute i igranje u Ciboni, a obitelj Arapović za borbu za minute, ali i za dugoročno stabilniji klub kakav je Cedevita.

>> Babić četiri sekunde prije kraja zabio za pobjedu Cedevite i osminu finala!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije