Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krešimir Ćosić
Povratak na članak

Čarobnjak koji je odbio Lakerse i istodobno bio trener Olimpije i igrač Zadra

Genijalni centar osvojio je sedam europskih, četiri svjetske i tri olimpijske medalje, pri čemu je triput bio europski prvak, dvaput svjetski i jednom olimpijski pobjednik.

Komentari 3

KE
kentie
15:26 26.05.2017.

medalju (btw. tad se dogodio bojkot Amera zbog vojne intervencije SSSR-a u Afganistanu godinu dana prije; od tada nema mira u toj državi). Te godine iz Bologne, Krešo prelazi u Cibonu, igra dvije sezone i u zadnjoj sezoni Krešine aktivne igračke karijere Cibona po prvi puta osvaja titulu državnog prvaka. Potom se Krešo umirovljuje kao igrač, ubrzo se ženi, postaje izbornik repke i tu funkciju je obavljao 4 sezone. Bio je uvijek vedar i nasmijan, jednostavan i druželjubiv, ništa ga nije moglo naljutiti. Ponekad bi se namrštio i skupio obrve, ali to bi kratko trajalo, i brzo bi vratio svoj poznati dječački osmijeh na licu. Jednom riječju, Krešo za sva vremena, istinska legenda svjetske košarke; u kući slavnih u Springfieldu; i više nego zasluženo. Danas, kad na nekim manifestacijama vidim Krešinog sina (naročito kad je Kup u pitanju), zasuze mi oči zbog Kreše, jer sin je ispljunuti otac...

VL
KE
kentie
15:14 26.05.2017.

Moram o Kreši ja nešto napisati jer sam svjedok vremena u kojem je Krešo igrao i živio. Eleme dakle, rođen u Zagrebu 1948. godine, preselio se Zadar, zato jer je njegov otac kao željezničar prmeješten u Zadar na službu. Tamo je Krešo i započeo igračku karijeru i za KK Zadar igrao do 1969. kad je otišao na studij u Brigham Young i postao njihov najbolji centar za sva vremena (btw. uostalom njegova bista je i dan danas pred sveučilištem). Tamoj je uredno odstudirao 4 godine istovremeno igrajući košarku za sveučilište i repku i sve je stizao. Bio je prvi Europljanin koji je draftiran za NBA. Med toa, pravila su bila drukčija nego danas: ako odeš uNBA, ne moš više igrati FIBA košarku. Bilo je ili ili, i Krešo je odabrao FIBA košarku; ostao u repki, nakon studija vratio se u Zadar; bili dva puta za redom državni prvaci i izgubili samo jednu tekmu u sezoni. U ekipi Zadra pridružio mu se Dough Collins, bek i suigrač sa sveučilišta. Nakon dvije sezone, Krešo pomalo razočaran što Zadar nije postao euro-prvak, odlazi u Sinudyne iz Bologne i igra 4 sezone. U tom razdoblju "poharali" su Italiju, al ni tamo nije postao klupski euro-prvak; mislim da su osvojili samo jedan eurokup kupova. U međuvremenu u repki nakon "umirovljenja" Rate Tvrdića 1977. postaje kapetan repke. S repkom osvaja sve živo i mrtvo; euro titule, svjetsku titulu u Manili di su doslovce zgazili i pregazilii moćni SSSR ko plitak potok; kulminacija se događa na olimpijadi u Moskvi, di Rusima pred nosom uzimaju zlatnu

VL
DA
DarthVader
19:31 25.05.2017.

novinar je zaboravio napisati da je igrao u Ciboni s kojem je osvojio kup pobjednika kupova Europe.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.