Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posrnuli velikan

Carlos Slim, najbogatiji čovjek svijeta, kupio Oviedo i spasio ga

'Carlos Slim, Mexican tycoon and founder of Fundacion Carlos Slim, attends a discussion regarding megacities at the Clinton Global Initiative in New York in this September 20, 2011 file photograph. Me
AFP/Pixsell
19.11.2012.
u 08:40

U samo osam dana skupljeno je 652.000 eura, izuzetno visok iznos s obzirom na tešku gospodarsku krizu u Španjolskoj

Španjolski nogometni drugoligaški klub Oviedo, koji je do subote u ponoć morao skupiti 2 milijuna eura ili bi se ugasio, dobio je novac za otplatu duga u zadnji čas. Novi vlasnik postao je najbogatiji čovjek svijeta – Meksikanac Carlos Slim (72) – čija je telekomunikacijska kompanija Carso iz Meksika kupila većinu dionica.

Motiv je sportski

Oviedo, za koji su nekad igrali hrvatski igrači Nenad Gračan, Nikola Jerkan, Robert Prosinečki i Janko Janković, posljednjih je dana proživljavao dramu. Njegovi navijači su baš poput Hajdukovih pokrenuli globalnu akciju, pa su se dionice tog kluba sa sjevera Španjolske kupovale diljem svijeta. Situacija je dirnula Sida Lowea, dopisnika britanskog The Guardiana u Španjolskoj, koji je nekad studirao u Oviedu i koji je proširio priču porukom: “Oviedismo (privrženost klubu Oviedu, nap.a) vidi nogomet upravo onako kako ga i mi Britanci vidimo. Klub koji je engleskoj ligi dao igrače poput Mate ne smije propasti!”

Ponuđene dionice kupovale su se u Rusiji, Kini, Barbadosu, Argentini, Afganistanu, Grčkoj i ostalih 60-ak zemalja. Real Madrid kupio ih je za 100.000 eura. Jedna dionica stajala je 10,75 eura (80,6 kuna), a kupili su ih i vozač formule 1 Fernando Alonso i Juan Mata, igrač Chelseaja. U klub su novac donosili i siromašni i nezaposleni koji nisu imali dovoljno ni za jednu dionicu.

U samo osam dana skupljeno je 652.000 eura, izuzetno visok iznos s obzirom na tešku gospodarsku krizu u Španjolskoj i stopu nezaposlenosti od 26 posto. No to nije bilo dovoljno.

I tada je stigla vijest da je Carlos Slim kupio većinski udio. On se još donedavno spominjao kao mogući kupac madridskog Getafea. Poručio je kako neće mijenjati predsjednika, da je njegov motiv isključivo sportski, potaknut globalnim solidarnim pokretom, uz veliku želju da pomogne tamošnjoj zajednici. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 73 milijarde dolara.

Bivši predsjednik pobjegao

Oviedo se bio našao u sličnim problemima 2003., kada je iz prve završio u trećoj ligi te kada je sumnjivi građevinski poduzetnik Alberto González uz pomoć gradske skupštine preuzeo većinski udio u klubu te uložio 18 milijuna eura. Oviedo se tada uzdigao iz treće u drugu ligu. Međutim, González je prošle godine pobjegao iz Španjolske pod optužbom za poreznu prijevaru. Gradonačelnik je za predsjednika kluba imenovao Tonija Fidalga, novinara i bivšeg rukovoditelja španjolske nogometne lige. Od dolaska u klub, u srpnju, Fidalgo je bio sve zaprepašteniji onim što je ondje zatekao, sve dok jednog dana nije zaključio da će se Oviedo ugasiti ne dobije li 2 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije