Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVA HNL

Klubovi plaćaju čak 70 posto kazni zbog navijača, a najveći 'rasisti' su Boysi

Hajduk - Rijeka
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
10.11.2015.
u 16:35

Malo paradoksalno, ali navijači korištenjem pirotehnike pomažu najmlađim nogometašima...

Slaven Belupo jedini je klub HNL-a koji nije platio kaznu zbog ponašanja svojih navijača, odnosno zbog loše organizacije utakmice.

Iako ne svojom krivnjom, jer on samo radi svoj posao, Krešimir Vlajčević najomraženije je ime među čelnicima nogometnih prvoligaša. Naime, Vlajčević je disciplinski sudac Prve HNL te donosi odluke o kaznama klubovima zbog incidenata navijača, nesportskog ponašanja funkcionara kluba, žutih i crvenih kartona... A te "tarife" nisu male.

Nepošteno me prozivaju

Ove je sezone Vlajčević obznanio kazne za prvih 14 kola i ukupno klubovima "odrezao" čak 536.000 kuna. Zanimljivo je da čak 372.000 kuna (oko 70 posto ukupnih kazni) klubovi moraju platiti zbog navijača, a ne zbog žutih i crvenih kartona ili nesportskog ponašanja igrača i momčadi.

Najčešći su grijesi navijača pirotehnika, vrijeđanje, homofobija, rasizam...

– Te su kazne sasvim opravdane. One najčešće iznose od šest do 20 tisuća kuna za pojedinu utakmicu, ovisno o težini incidenta. Klubovi moraju shvatiti da je prevencija najvažnija jer bit će prekasno kada netko strada od baklji – kaže disciplinski sudac Vlajčević.

Najveći je platiša već nekoliko sezona u nizu, pa tako i ove, Hajduk. Klub s Poljuda ove je sezone dobio 154.000 kuna kazne, a čak 123.000 "priskrbili" su mu navijači. Gotovo da i nema utakmice u prvih 14 kola u kojoj Hajduk nije dobio kaznu zbog navijača. Najčešća tarifa bila je 12 tisuća ili 20 tisuća kuna, ovisno o tome je li Torcida samo ubacivala baklje ili je još i vrijeđala nekoga skandiranjem ili izvješenim transparentima.

Baš hajdukovci najčešće zazivaju ime Krešimira Vlajčevića, bune se da je njihov klub na piku disciplinskog suca. Iako je to prozivanje, kada se pogledaju kazne po kolima, sasvim neopravdano.

– Ja samo provodim odluke, odnosno prema pravilniku donosim visinu kazne. I to radim isključivo prema zapisniku delegata s pojedine utakmice. Zato nikako ne mogu biti pristran kao što neki tvrde. Nisam ja ni dinamovac ni hajdukovac, od klubova navijam jedino za svoju Stubicu. A funkcioner Hrvatskog nogometnog saveza od samog sam početka, još od 1990. godine – rekao nam je Zagorac Krešimir Vlajčević.

Da svoj posao radi dobro, najbolji je dokaz to što je disciplinski sudac već 16. sezonu zaredom. Znači, bio je "šef kazni" još i u vrijeme kada Mamić i Dinamo nisu vladali hrvatskim nogometom.

Ovaj tjedan kazne za derbi

– Klubovi moraju biti sretni s mojim kaznama jer u većini slučajeva donosim najmanje moguće. Naravno da neki rade pritisak na mene, ali ne obazirem se na to, radim po propisima, pošteno – kaže nam disciplinski sudac Prve HNL.

U tih 16 sezona svoga mandata Vlajčević je klubovima odredio kazne koje se broje u milijunima kuna.

I ovih 536.000 kuna u dosadašnjih 14 kola do kraja sezone sigurno će se pretvoriti u milijunski iznos. Pogotovo će narasti kada Vlajčević donese odluku u kaznama za derbi 10. kola između Hajduka i Dinama na Poljudu. Veliku kaznu za tu utakmicu mogao bi dobiti predsjednik NO Hajduka Ljubo Pavasović Visković, koji je verbalno, ali i fizički prijetio sucu utakmice Bruni Mariću. Kazna sigurno očekuje i sportskog direktora Hajduka Gorana Vučevića, ali i klub zbog Torcidine pirotehnike te vrijeđanja i rasističkih poruka.

Iako je od tog derbija prošlo gotovo dva mjeseca, Vlajčević kazne još nije donio. Neki su to pripisali tome da se čekalo da prođu izbori.

– Odluke o kaznama za derbi bit će vjerojatno donesene ovoga tjedna – poručio je Vlajčević.

Iako bi bilo dobro da je kazni što manje, jer to bi značilo da je i manje incidenata na prvoligaškim utakmicama, dobro je što prihod od kazni ide za razvoj omladinskih kategorija.

Malo paradoksalno, ali navijači korištenjem pirotehnike pomažu najmlađim nogometašima...

Izvješće svakog kola HNL-a podnosi i HHO. Njegovi predstavnici u posljednje tri sezone bili su na više od 400 utakmica, a njihova izvješća pokazuju puno loših stvari među navijačima. U najgoroj sezoni dosad, onoj 2013./2014., Armada je imala 110 rasističkih parola i 143 pirotehnička ispada, Boysi 194 rasistička i 252 pirotehnička ispada, Torcida 82 rasistička i čak 694 pirotehnička ispada...

Neke od najčešćih parola su "HNS, pederi, nogomet ste sj...", "Mamiću, cigane, odlazi iz svetinje", Šugava Rijeko, šugavi grade, puna si Srba"...

Najviše kazne

Hajduk 154 tisuća kuna

Rijeka 138

Dinamo 70

Osijek 46

Inter 33

Istra 26

Split 24

Zagreb 17

Lokomotiva 16

Slaven Belupo 12

>> Dinamu najveća kazna, platiti moraju i Rijeka, Hajduk, Zagreb i Zadar

Komentara 6

Avatar Milimir
Milimir
19:39 10.11.2015.

Skinhedi su bili i ona dva što su ih delije osvješćivale i gazile, ćelavi u fajerkama... Sve je to nabrijano, a redovno dobivaju po nosu.

MO
mojazemlja
20:24 10.11.2015.

Vlajčević navija samo za svoju Stubicu...Dođe i tebi Franjo Tahi.

Avatar creative-bet.com
creative-bet.com
16:51 10.11.2015.

Ionako dobivaju previše novaca od gradova, 2/3 novca ide u nogomet a 1/3 na sve ostale sportove skupa. Žalosno..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije