Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODUŽI POPIS

Brojni su hrvatski treneri bez posla, a predvode ih Slaven Bilić i Niko Kovač

Šibenik: Slaven Bilić stigao na finale Hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
14.01.2022.
u 19:23

Donosimo pregled hrvatskih slobodnih trenera među kojima ima vrlo jakih i kvalitetnih imena, bivših izbornika, trenera Dinama, Hajduka...

U Hrvatskoj trenutačno postoji mnoštvo trenera bez angažmana, a najnoviji primjeri za to su dva bivša hrvatska izbornika, Slaven Bilić koji je zbog želje za provođenjem vremena s obitelji napustio klupu kineskog prvoligaša Beijing Guoana te Niko Kovač koji je unatoč vrlo dobro obavljenom poslu na klupi Monaca dobio teško objašnjiv otkaz.

Čačić će voditi Lewu?

Svjetski nogometni mediji već su prepuni napisa da će se Bilić, nakon što je od 2013. do 2015. vodio Beşiktaş, vratiti treniranju momčadi u turskoj Superligi, a kao glavni kandidat se spominje Fenerbahçe. S druge strane, u slučaju Nike Kovača trenutačno nema intenzivnih glasina povezanih s jednim specifičnim pitanjem.

Kad smo već spomenuli dva bivša izbornika, red je spomenuti još jednog. Već pomalo zaboravljeni Ante Čačić također čeka poziv nekog kluba, a zadnji angažman, i to jedini nakon onog na klupi ‘vatrenih’, imao je u egipatskom Pyramids FC-u. Na slobodnom tržištu nalazi se 15 mjeseci, a baš se početkom ove godine češće u javnosti počelo spominjati njegovo ime budući da su ga Poljaci istaknuli kao jednog od glavnih kandidata za preuzimanje klupe njihove reprezentacije. Od 15 mjeseci nezaposlenosti sve do vođenja Roberta Lewandowskog? Ne bi bilo loše.

Izborničkog iskustva u svojoj je karijeri nakupio i legendarni vatreni Robert Prosinečki koji je jučer proslavio svoj 53. rođendan. Nakon što je, možemo reći, u neuspješnim mandatima vodio reprezentacije Bosne i Hercegovine i Azerbajdžana, ‘Žuti’ je odradio još dva trenerska angažmana u Turskoj, no u Kayserisporu i Denzilisporu nije se proslavio, skupivši ukupno 28 utakmica. Zanimljivo je da trener s već poprilično bogatom trenerskom karijerom koja već traje 16 godina nikad nije vodio nijedan domaći klub. Ne znamo koliko bi to bilo uspješno, ali bi sigurno bilo zanimljivo za vidjeti.

A iskustva u HNL-u definitivno ima Samir Toplak, jedan od najpodcjenjenijih i najkvalitetnijih stručnjaka u recentnoj povijesti naše lige. Hrvatski ‘Sam Allardyce’ već je stvorio naviku spašavanja manjih klubova u najvišem rangu domaćeg nogometa (Inter, Varaždin, Lokomotiva), a mnogi HNL-fanatici smatraju da je upravo zbog takvih podviga zaslužio priliku u jednom od klubova iz ‘velike četvorke’.

Kad smo već kod velike četvorke, valja se dotaknuti i bivših trenera nekih od najvećih klubova HNL-a. Hrvatski prvak Dinamo je tijekom prošlog desetljeća angažirao mnoštvo domaćih trenera. Među najistaknutijima je definitivno Mario Cvitanović, koji je osim Dinama vodio jedino saudijsku Al-Wahdu u jako kratkoj epizodi. Kao mladi strateg (46) koji ima iskustvo vođenja Dinama, mogao bi biti dobar ‘fit’ za neku momčad iz donjeg doma HNL-a. Od bivših stratega ‘plavih’ svoje angažmane još čekaju treneri poput Nikole Jurčevića koji je većinom svoje karijere bio pomoćnik Slavena Bilića i Krune Jurčića koji je do veljače 2021. vodio Al-Nasr. Naravno, na tržištu rada je i ‘odbjegli’ Zoran Mamić.

Šolta i Six bez posla

Na tržištu ima i bivših Hajdukovih stratega, a prvo ime na tom popisu je Zoran Vulić, jedan od najtrofejnijih trenera (4) u povijesti kluba koji je nakon posljednjeg angažmana na Poljudu (2018.) trenutačno uzeo predah od profesionalnog nogometa. Od nešto mlađih imena koja su sjedila na klupi ‘bilih’ poziv za posao čekaju Damir Burić i Siniša Oreščanin. Burićev posljednji mandat završio je u travnju 2021. raskidom suradnje s austrijskom Admirom, dok je Oreščanin mjesec dana poslije dobio otkaz na klupi
Gorice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije