Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAKON BRAĆE Anas i Ahmad Sharbini zaostaju za Mujčinima pet golova

Braća Sharbini u lovu na blizance Mujčin

Foto: Goran Kovačić
import
26.10.2008.
u 15:18

Budući da najpoznatija hrvatska nogometna braća, Niko i Robert Kovač, svjetski rekorderi po broju svjetskih i europskih prvenstava, nisu odigrali ni jednu utakmicu u Prvoj HNL, ovo natjecanje obilježit će braća koja ni izbliza neće imati tako velike karijere, Riječani Ahmad (24) i Anas (21) Sharbini.

U utrci za najefikasnijim bratskim tandemom hrvatske lige, ćudljivi momci s Grobnika u ovom trenutku zaostaju za 38-godišnjacima Zemirom i Edinom Mujčinom za pet pogodaka: Sharbiniji 59, Mujčini 64. Smjena na vrhu očekuje se već do kraja jeseni.

No, brojke neće dati posve vjerodostojan prikaz stvarnosti, a ona kaže da braća Ahmad i Anas vjerojatno skupa nikada neće dosegnuti veličinu samo jednoga Mujčina, Edina, strijelca 42 pogotka u Prvoj HNL. Osim što je imao zavidnu međunarodnu karijeru (25 nastupa za BiH), pet minuta mlađi Mujčin spada u najtrofejnije Dinamove igrače (čak 11 trofeja, ukupno 204 utakmice). Bio je dio momčadi koja je dva puta igrala Ligu prvaka...

Zemir Mujčin, naravno, nije ni izbliza imao takvu karijeru, ali je značajno utjecao na brata. “Zeko” je znao reći kako je Edin zapravo njegova kopija...

Zemirovu karijeru obilježila je teška ozljeda ligamenata koljena dok je igrao u Slavenu Belupu. I on je danas još aktivan nogometaš, u županijskom ligašu Slavoncu iz Donje Bebrine.

Od braće koja se upisivala u listu strijelaca Prve HNL, u njoj su danas još aktivni Vlado (36) i Anto (33) Petrović. Poznatiji je Vlado, nekada velika zvijezda prijelaznoga roka, na čijemu je dovođenju iz Segeste u Dinamo inzistirao Otto Barić. Petrović je također bio dio zvjezdane momčadi modrih s kraja devedesetih, a karijeru je poslije nastavio u Francuskoj, Izraelu, Kini i Austriji. Danas obnaša i funkciju sportskog direktora Croatije Sesvete.

Značajan doprinos Dinamovoj berbi trofeja dao je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Dario Šimić (33), a mnogo je obećavao i njegov brat Josip (31). Njega će se pamtiti po golovima MTK-u za ulazak u Ligu prvaka te po spektakularnom pogotku Ajaxu u Amsterdamu. Josipovu karijeru uništile su ozljede, a Dario još igra u Monacu.

Još su tri bratska predstavnika osvajala trofeje u Prvoj HNL. Polubraća Ivan Cvjetković i Nikica Miletić bili su skupa u Inkeru, koji je 1992. godine osvojio prvi Hrvatski kup, a Josip Bulat bio je kapetan Zagreba, prvaka 2002. godine. Brat Ivan ipak nije dosegnuo takvu slavu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije