Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svetkovina NBA

Braća Gasol nisu bolji igrači no što su bili Dražen i Toni

Toni Kukoč
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
13.02.2015.
u 12:40

Na All Star vikendu četvorica Hrvata.

Najveće zvijezde poprilično internacionalizirane NBA lige danas stižu u New York, "grad koji nikad ne spava", u grad u kojem se govori 800 različitih jezika, u metropolu koju zbog Wall Streeta i Ujedinjenih naroda smatraju financijskim središtem i glavnim gradom planeta Zemlje.

Tu su i dvije naše nade

A u tom gradu je i košarkaška Meka, slavni Madison Square Garden, koji će u nedjelju biti poprištem 64. All-Star utakmice.

Kako se popularnost lige širila, tako se širila i priča oko te parade koja se pretvorila u košarkašku svetkovinu zvanu All-Star Weekend. A ona pak sada traje već četiri dana (razmišlja se čak i o All-Star tjednu) jer su se najbolji novaci u Velikoj Jabuci trebali sresti na prvom treningu već u četvrtak.

A na njega je bio pozvan i Bojan Bogdanović koji nije morao nikamo putovati jer se sve događa u gradu u kojem on živi. Štoviše, utakmica novaka igra se u dvorani u kojoj Bojan brani boje svojih Brooklyn Netsa. Njemu uz rame, u selekciji Svijeta, naći će se Jusuf Nurkić (Denver), reprezentativac BiH i prvi igrač koji je nakon igranja u Cedeviti zaigrao na All-Star Weekendu.

Najviše sudionika All-Star Weekenda dala je Cibona (Petrović, Giriček, Bogdanović). Pionir među Hrvatima bio je Dražen Petrović, koji je 1992. sudjelovao u natjecanju u tricama što je pak odbio sljedeće godine jer je s prosjekom od 22.3 koša nepravedno izostavljen iz All-Star utakmice. Gordan Giriček je pak 2003. igrao utakmicu novaka, kao što će ove godine, ali ne više po formuli prva protiv druge godine, igrati Bogdanović.

Godine 1994. na All-Star Weekendu pojavila su se dvojica bivših košarkaša Splita iz njegovih najslavnijih dana. Toni Kukoč i Dino Rađa nastupili su tada u inauguralnoj utakmici novaka, a njihovi "Fenomeni" pobijedili su "Senzacije" pri čemu u toj ran-and-gun košarci bolje snašao Kukoč (14 koševa) od centra Rađe (2 koša).

Nažalost, i Kuki je doživio nešto slično poput Dražena, i njega nisu zvali na All-Star utakmicu, a bio je te sezone najbolji šesti igrač NBA lige. Treneri NBA klubova nisu tada htjeli izabrati trojicu Bullsa (Jordan, Pippen), a ove su godine izabrali čak četiri prvotimca iz Atlanta Hawksa (Millsap, Horford, Teague, Korver). A sa svim tim "Jastrebovima" svakodnevno radi Neven Spahija, prvi hrvatski trener na klupi neke NBA momčadi, ali i neke All-Star selekcije.

Ovogodišnja novost je da će se kamp najnadarenijih svjetskih klinaca (16-18 godina) poznat pod imenom "Košarka bez granica" po prvi puta održati pod kapom All-Star Weekenda. Među 39 izabranih supertalenata iz cijelog svijeta naći će se i dvije hrvatske nove nade - Dragan Bender i Lovro Mazalin.

Brat protiv brata

Dečki će danju trenirati, pohađat će i seminar o izgradnji karaktera i liderstva, a navečer će gledati sve priredbe - u petak utakmicu novaka, u subotu natjecanje u zakucavanju i tricama i u nedjelju revijalnu utakmicu najvećih zvijezda. A ona će biti posebno zanimljiva jer će se po prvi puta u povijesti All-Star utakmica u početnim petorkama sučeljeni naći dva brata - Španjolci Pau i Marc Gasol.

Osim njih, boje europske košarke na najvećoj svjetskoj pozornici branit će i naknadno pozvani Dirk Nowitzki (umjesto Davisa) kojem će to biti čak 13. All-Star izbor.

>> Bill Walton ponovno šokirao: Michael Jordan bio je prosječan

Komentara 5

Avatar links
links
15:19 13.02.2015.

tko to može porediti Gasole i Kukoča i Petrovića, za ovo bi trrbao popiti otkaz, operi ruke kada pišeš o Toniju i Draženu!!!!!!

GU
guderian
14:45 13.02.2015.

haha, odi pisati kulinarske recepte jer u kosarku se ne razumijes.

TO
Tommy2607
11:04 14.02.2015.

allstar utakmica u Madison square gardenu????? daj novinaru, ostavi se svog posla molim te.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije