Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljednjeg dana SP-a u Bakuu

Božić izborio šestu medalju za Hrvatsku, Hrvatska treća u ukupnom poretku, iza Južne Koreje i Turske

04.06.2023.
u 13:50

Nakon europske bronce lani, košarkaški visoki Božić (204 cm, 110 kg) osvojio je sada i svjetsku broncu. Za svoj Marjan Paško je osvojio 111. odličje na najvećim svjetskim natjecanjima u svim uzrastima

Ni posljednji, sedmi, dan natjecanja na Svjetskom prvenstvu u tekvondou nije prošao bez Hrvata na pobjedničkom postolju. A to je 21-godišnji teškaš Paško Božić koji se u prjepodnevnom dijelu natjecanja izborio za nastup u večernjem polufinalu. A izborio je tako i 111. medalju za svoj Marjan na najvećim svjetskim natjecanjima svih uzrasta, a čak petu na ovom Prvenstvu.

Nakon što je u prvom kolu eliminirao Moldavca Marinescua (4:0, 5:2), u drugom je splitski dvometraš (204 cm) skinuo veliki skalp. U vrlo tijesnoj i napetoj borbi, pobijedio je Paško Korejca Yoo Min Baea (13:12, 2:1), koji je prethodno eliminirao europskog prvaka Španjolca Martineza, i tako izborio četvrtfinale i borbu za medalju.

A ni u toj prigodi Božić nije iznevjerio. Opet je vodio veliku bitku živaca i opet se on pokazao spretnijim. Ovaj put pobijeđen je Britanac Caden Cunningham (4:2, 7:6) s čime je Paško ušao među četiri najbolja gdje ga je u finalnom bloku dočekao Cheick Cisse iz Obale Bjelokosti, olimpijski pobjednik iz Rija 2016. godine ali u kategoriji do 80 kg.Nažalost, 20 kilograma lakši i 15 centimetar niži Cisse bio je prebrz za hrvatskog borca što je demonstrirao brojnim udarcima zarađenim lijevom šakom (6:8, 1:5).

No, marjanovcu Božiću ostaje utjeha da je izgubio od svjetskog prvaka jer je Cisse u finalu dobio branitelja naslova, Meksikanca Sansoresa (2:1, 2:1). Inače, Pašku ovo nije prvo seniorsko odličje jer je na prošlogodišnjem Prvenstvu Europe osvojio broncu ali i mlađeseniorsko europsko zlato.

A utjehu u činjenici da je izgubila od kasnije svjetske prvakinje Iranke Kiyanihandeh može potražiti i Nika Karabatić.  Ova 16-godišnjakinja oduševila je u prve tri borbe pobijedivši Australku Park (15:3, 15:3), Tunižanku Toumi (6:0, 6:9. 7:5) a potom i Meksikanku Villegas (10:9, 14:10).

Nažalost, Nikin pohod na medalju zaustavila je Kiyanichandeh (13:14, 6:19) pri čemu zacijelo žali za neoprezno izgubljenom prvom rundom u kojoj je splitska tinejdžerica, osam sekundi prije kraja, vodila 13:9. Na koncu će ovaj nastup ostati riznica iskustva za jednu iznimno nadarenu djevojku (kadetsku i juniorsku prvakinju Europe) koja se kao borkinja tek razvija i kojoj će sve doživljeno u Bakuu biti dragocjen temelj za sve natjecateljske, vjerujemo i trofejne, godine koje su pred njom. U to je uvjeren i njen trener Toni Tomas koji je uvjeren i u to da je mlađahna Nika pokazala ono što može ona bi već ovom prilikom bila medaljašica.

Suma sumarum, hrvatska tekvondaška reprezentacija u ponedjeljak se u Hrvatsku vraća s nikad bogatijim ulovom na svjetskim prvenstvima - sa šest medalja (Matea Jelić, Bruna Duvančić, Ivan Šapina, Lena Stojklović, Marko Golubić i Paško Božić) ali i tri četvrtfinala odnosno peta mjesta (Doris Pole, Lovre Brečić, Nika Karabatić).

A koliki je ovo skok najbolje će vam reći podatak koji kaže da su dosad najbolji učinak na mundijalima bile četiri medalje (bronce) osvojene, prije četiri godine, na Svjetskom prvenstvu u Manchesteru. 

Osim toga, Hrvatska je u tekvondou treća na svijetu. Naime, u ukupnom poretku zemalja osvajačica medalja ispred Hrvatske su samo Južna Koreja i Turska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije