Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 27 GODINA

Bomba s Otoka: Ferguson napušta United i odlazi u mirovinu!

Alex Ferguson
Foto: PA/Pixsell
1/7
08.05.2013.
u 09:39

Engleske kladionice već nude imena Fergusonovih nasljednika među kojima su Moyes, Mourinho, Pellegrini, Klopp...

Manchester je u potpunoj nevjerici nakon što se gradom proširila šokantna informacija – 71-godišnji Sir Alex Ferguson odlazi s klupe Uniteda! Legendarni škotski trener u utorak navečer došao je na tradicionalnu partiju golfa s igračima, na kojoj im je prvi put rečeno kako će "Fergie" uskoro objaviti veliku vijest vezanu uz svoju budućnost. Točnije, u nedjelju nakon posljednje utakmice sezone protiv Swanseaja, kada im bude uručen pehar prvaka, vremešni trener objavit će da ide u zasluženu mirovinu.

Brzo se to pročulo, a čelnici kluba medijima nisu htjeli ni potvrditi ni demantirati informaciju, no kad su shvatili da više nema smisla tajiti očito, sazvana je konferencija za novinare.

'Bila je ovo teška odluka'

– O povlačenju sam dugo razmišljao i tu odluku nisam lako prihvatio. Sada je pravo vrijeme. Bilo mi je jako važno da organizaciju ostavim u najboljem mogućem stanju i mislim da sam upravo to i napravio – rekao je Ferguson i dodao:
 
– Naši su centri za treniranje jedni od najboljih na svijetu i naš dom, Old Trafford je s pravom jedan od najvećih. Počašćen sam preuzimanjem uloga direktora i ambasadora kluba.

– Htio bih se zahvaliti i svojim igračima i stožeru za njihovo zalaganje i profesionalnost te odanost koja nam je pmogla da osvojimo toliko trofeja. Bez njihovog doprinosa, povijest ovog kuba ne bi bila tako bogata - kazao je Ferguson.

Otkrio je i tko ga je motivirao kad je prije 27 godina preuzimao mjesto trenera.

– Sir Bobby Charlton dao mi je samopouzdanje i vrijeme da izgradim nogometni klub, a ne samo nogometnu momčad. U posljednjih deset godina, obitelj Glazer (američki vlasnici kluba, op. a.) omogućili su mi da vodim klub kako najbolje znam, a bio sam te sreće da mogu raditi s talentiranim predsjednikom Davidom Gillom - istaknuo je Alex.

- Hvala i navijačima. Podrška koju ste pružali tijekom godina je bila zaista laskajuća. Bila je čast i privilegija imati priliku voditi vaš klub. Obogatio sam svoj život i svoje vrijeme trenirajući Manchester United.

Mora na operaciju kuka

O razlozima engleski mediji tek nagađaju, spominje se operacija kuka koju će Ferguson obaviti na ljeto te kako više ne može obavljati svoj posao u punoj snazi, s obzirom na to da mu je još 2004. ugrađena srčana premosnica. Dodaju da klub još otprije razmišlja kako bi u ovakvoj situaciji pokušao dovesti Davida Moyesa, trenera Evertona, koji ne želi produljiti ugovor s tim klubom ovog ljeta.

Osim Moyesa, engleske kladionice već nude veliku ponudu oklada na Fergusonova nasljednika. Spominju se i Jose Mourinho, Jupp Heynckes, Manuel Pellegrini, Laurent Blanc, Gary Neville, Michael Laudrup, Ole Gunnar Solskjaer, Jurgen Klopp i Mike Phelan. 

Ferguson je u karijeri osvojio 49 trofeja, a s Unitedom ove sezone 13. englesku titulu. Donio im je i dvije Lige prvaka, jedan FA kup, četiri Liga kupa, jedan Kup pobjednika kupova, Interkontinentalni kup, europski Superkup, klupski SP... U Manchesteru je od 1986. godine i uz nekolicinu igrača u ovih 27 godina postao je glavna ikona kluba, ali i engleskog nogometa. Prošle godine pred Old Traffordom postavljen je njegov kip, a otočka javnost podijeljena je po pitanju simpatija prema Fergusonu. Mnogi mu zamjeraju što vrlo često radi pritisak na suce, čak se zna koji su suci u Premiershipu "njegovi", dok većina ipak smatra da je riječ o najvećem britanskom treneru svih vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije