Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maraton

Bojana Bjeljac: Ideja je da se opet ide na zimske pripreme u Keniju

Bojana Bjeljac
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/7
07.11.2018.
u 07:30

Ideja je da se opet ide na zimske pripreme u Keniju

Bojana Bjeljac (29) nedavno je u Frankfurtu istrčala osobni rekord u maratonu (2:32,48). Za čak pet minuta nadmašila je svoj prijašnji najbolji rezultat.

I dalje je ostala na drugom mjestu u hrvatskoj povijesti kada je riječ o rezultatima maratona. Na prvom je mjestu rekorderka Lisa Nemec koja je 2013. u Zürichu trčala 2:25,44.

>> Pogledajte video: Pobjeda Sandre Perković na Hanžeku

– U Frankfurtu je na startu bilo 40.000 trkača. Na cilj sam došla 18., ali druga od Europljanki. Brža od mene bila je samo jedna Njemica – rekla je Bojana kojoj se za vrijeme utrke dogodio i mali peh.

– Elitni trkači imali su posebni stol sa okrepom. Imala sam bočicu s napitkom i energetsku pločicu. Međutim, osim na prvoj okrepi, na svim ostalima moje bočice nije bilo. Ne kažem da ju je netko namjerno ukrao, već se vjerojatno dogodilo da ju je netko od trkača u gužvi i brzini srušio na pod. Tako sam cijelu utrku doslovce pretrčala s nekoliko gutljaja vode.

Deseti istrčani maraton

O čemu ste razmišljali za vrijeme utrke?

– Ni o čemu posebno. Ustvari, razmišljala sam kako pobjeći od skupine trkača koji su bili iza mene. Postojala je opasnost da me netko do njih nagazi, a to onda ne bi bilo dobro.

Ovo joj je bio jubilarni deseti istrčani maraton u životu.

– Malo sam kasnije počela ozbiljnije trenirati, tek negdje u 23. godini. Moj prvi istrčani maraton bio je u Ljubljani. Sjećam se i svog prvog rezultata – negdje oko tri sata i 55 minuta – rekla je Bojana.

Njezin trener je Mladen Kršek.

– Bojana je išla obrnutim putem. Naime, maratonke prvo treniraju kraće staze, od pet, deset i dvadesetak kilometara, a onda je odmah krenula na polumaraton i maraton. No pokazalo se kao dobitna kombinacija. Posebno mi je drago što je na zadnjem Prvenstvu Hrvatske Bojana osvojila prva mjesta u utrkama na 3000 i 5000 metara pobijedivši atletičarke koje treniraju samo srednje pruge – veli Mladen.

Bojana Bjeljac
1/9

Gdje su njezini limiti?

– Teško je to reći. Idemo od utrke do utrke. Ovaj smo rezultat planirali ispuniti u proljeće, na maratonu u Amsterdamu. No tamo se nisu poklopili vremenski uvjeti. Bilo je prevruće za brže vrijeme – rekao je Kršek.

Sve se vrti oko atletike

U prosjeku tjedno istrči 200 kilometara, ispada u prosjeku oko dvadeset dnevno.

– U mom životu sve se vrti oko atletike. Trening i spavanje moje su dvije ljubavi. Ne izlazim, ne pijem, ne pušim. Svaka godina je neki novi cilj. Sljedeće godine je Svjetsko prvenstvo u Dohi. Želim tamo otići sto posto spremna i želim tamo istrčati što je brže moguće, a neki dugoročniji cilj je otići na svoje prve Olimpijske igre. Sada sam u najboljim godinama za maraton. Mislim na visokoj razini trčati barem pet-šest godina. Jedino sam malo nezadovoljna kilažom. Morala bih smršavjeti barem četiri kilograma. To ide teško jer moram unositi u sebe puno kalorija. Puno jedem jer inače ne bih mogla izdržati takav tempo.

Hoćete li tijekom zime na pripreme u Keniju?

– Ja bih. Ali sve ovisi o treneru. On ne može tako puno izostati. Bila sam već tamo i bilo mi je super. Zbog vrućina trkačke dionice odrađivale su se ujutro ili kasnije navečer kad bi sunce zašlo – kaže Bojana.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
07:56 07.11.2018.

Bojana Bjeljac: Ideja je da se opet ide na zimske pripreme u Keniju a na ljubavne pripreme u Srbiju gdje prave hrvatice doživljavamo istinsku ekstazu.

Avatar utunelu
utunelu
09:04 07.11.2018.

90% ljudi koji se bavi trcanjem bilo rekarivno ili profi pojma o trcanju nemaju!!Ona smijesna tzv. skola trcanja ne uci u nikoga nista..i razmisljam da cu ih tuziti da sudskim putem im se zabrani koristenje naziva skola

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije