Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aleksandar Petrović

Bojan i Dario su vođe i to će ovo ljeto svi morati poštovati

Aleksandar Petrović
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/10
26.01.2017.
u 07:55

Novi/stari izbornik Aleksandar Petrović predstavio je program priprema koji su, još dok se nije znalo tko će biti izbornik, sastavljali stručni tajnik Josip Vranković i predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa

Uoči košarkaškog EP-a, Hrvatska će na ljeto igrati s Francuskom, Litvom, Ukrajinom, dva puta sa Slovenijom te još jednom, zasad nepoznatom, reprezentacijom.

Rečeno je to jučer na konferenciji za novinare u Hrvatskom košarkaškom savezu na kojoj je novi/stari izbornik Aleksandar Petrović predstavio program priprema koji su, još dok se nije znalo tko će biti izbornik, sastavljali stručni tajnik Josip Vranković i predsjednik Stručnog savjeta Dino Rađa.

– Igrat ćemo na tri turnira, u Francuskoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a baza će nam biti Sveti Martin.

Predstavio je Petrović i svoja tri “sveta” postulata.

– Pod broj jedan to je sloga u momčadi stvorena prošlo ljeto koja ne smije ni s čime biti narušena. Odnos prema dresu reprezentacije i igri morat će se poštovati od prvog dana i svatko će znati što treba činiti na terenu, u hotelu i u svakom trenutku tijekom ta dva mjeseca. Druga je stvar hijerarhija i ona je jednako veliki dobitak jer smo dobili dvojicu lidera, Bogdanovića i Šarića. I svi novi igrači koji uđu u sastav morat će to poštovati. Treća je stvar u našem fokusu obrana, a želimo da bude još bolja nego prošlo ljeto. Ako vam to govori čovjek koji je posljednjih 25 godina njegovao napadačku igru, onda vam je jasno koliko je to važno. Pogotovo za nokaut-utakmice, u kojima teško možete očekivati da ćete postići 15 trica, ali ćete uvijek imati priliku za pobjedu budete li obrambeno dobro igrali.

Zabrinut sam za Hezonju

Govorio je izbornik i o tome što nije bilo dobro u inače sjajnom olimpijskom ljetu.

– Rotacija za takvo natjecanje mora biti proširena i kvalitetnija. Imamo internu listu od 26 igrača o kojima razmišljamo kao o kandidatima za Eurobasket i kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo, a prve dvije igramo već u studenome.

Pripreme će početi 20. srpnja, no tada neće doći i NBA igrači.

– Po njihovim pravilima, igrači NBA klubova smiju biti na pripremama 30 radnih dana, pa očekujemo da će doći oko 25. srpnja.

A to je pak neposredno nakon Ljetne lige u Las Vegasu na kojoj bi mogla nastupiti nekolicina Petrovićevih kandidata.

– Ljetna liga nam neće smetati, dapače. Obveze prema njoj počet će oko 5. srpnja, a ona završava oko 20. srpnja i volio bih da što više naših igrača u njoj sudjeluje jer bi to značilo da bi došli maksimalno pripremljeni. Znam da Bogdanović i Šarić neće igrati u toj ligi, no za sve ostale bi to bilo korisno.

Korisno bi moglo biti i za Hezonju koji u Orlandu igra jako malo.

– Od svih kandidata, jedino me Hezonja zabrinjava. Svi u stožeru bavili smo se njime i on se mora dovesti u stanje na kojem smo stali.

Postoji li opasnost da oni NBA igrači koji neće igrati u Ljetnoj ligi a sezona im završi u travnju, na pripreme dođu fizički zapušteni?

– Svatko od njih bitno je drukčiji. Netko već tri dana nakon sezone počne raditi, a netko se puno dulje odmara. Osim toga, ove godine i sezona u Hrvatskoj završava puno prije, negdje sredinom svibnja, pa ćemo i o tome razgovarati sa svim kandidatima kako ne bi imali preveliku stanku.

Diplomacija mi je jača strana

Koliko će pri završnom odabiru igrača za EP biti teško nekomu reći da se na njega ne računa, ali da mora biti spreman za kvalifikacije u studenome?

– Nikada to nije lako, no diplomacija mi je jača strana. S nekima sam o tome već razgovarao i nisam naišao na loše vibracije. Uostalom, u kvalifikacijama ćemo biti bez dvije nominalno vodeće “četvorke”, Šarića i Bendera, pa ćemo morati pripremiti igrače koji će ih moći kvalitetno zamijeniti.

Na popisu od 26 igrača su i igrači poput Hrvoja Perića, ali ne i Ante Tomić?

– Perić već nekoliko sezona sjajno igra za Veneziju, a glede Tomića, bez obzira na to što je nominalno i dalje prvi hrvatski centar, nema potrebe da gledamo unazad jer smo proteklo ljeto nešto dobili s Planinićem i Bilanom, a stižu nam Žižić i Zubac.

Osim što boljih uvjeta za pripreme, HKS će morati pripremiti i novac za plaćanje osiguranja NBA ugovora, a novi Bogdanovićev ugovor mogao bi iznositi i do 50 milijuna dolara.

– Računamo i na hrvatsku državu da nam pomogne to riješiti bude li Bojanov ugovor toliki, a bit će – ističe Petrović, koji bi i ovo ljeto trebao imati pomoć trojice naših košarkaških legenda – Tonija Kukoča, Dine Rađe i Stojka Vrankovića.

– Ne bude li kakve nuklearne katastrofe, tako bi trebalo biti – ističe Dino Rađa.

Ovog ljeta u reprezentaciji bismo trebali vidjeti i trojicu mladića rođenih 1997. od kojih hrvatska košarka jako puno očekuje, a to su Žižić, Zubac i Bender. Za njih šef Stručnog savjeta Dino Rađa kaže:

– Bender i Zubac su veliki talenti, no prerano su otišli u NBA. U Europi bi brže sazrijevali. Žižićev je put bolji, a on je ostao još jednu godinu i čini mi se sada pripravnim za NBA košarku. Kad ste tako mladi, uvijek postoji opasnost da vas zanese taj NBA komfor. Uspjet će onaj tko se bori za svaku loptu i svaki centimetar, kome novac i status nisu prioritet. Onaj koji se zadovolji ugovorom, taj je gotov.

Komentara 3

Avatar Diavolo
Diavolo
09:17 26.01.2017.

Svidja mi se gard Ace, treba imat zacrtan cilj pa sta bude

Avatar comandante
comandante
08:36 26.01.2017.

obrana će biti zaštitni znak!!hahahahaah, kao i uvijek kod ace... ako ide šut -dobro, ako ne - gubimo od bilo koga... ali njemu je diplomacija jača strana, hahahahahah, tako je riješio Žižića, Zubca, konstatni sukob sa Cedevitom i sa svima ostalima,kao i sjajn status kod sudaca!!! jako loše riješenje iako nismo imali neki izbor, čudim se Radji i Stojku da su ovo dozvolili iako je njima ovo hobi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije