Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SREĆKO BOGDAN

Bogdan: U Splitu smo svima pokazali tko je bio najbolji

Foto: Željko Hladika
import
26.10.2008.
u 21:47

Derbiji Dinama i Rijeke nerijetko su završavali neredima, kontroverzama i podijeljenim stajalištima. A možda je i najveći u povijesti ove godine “proslavio” 30. rođendan.

Sezone 1978./1979. Dinamo je zbog slučaja Edmond Tomić izgubio naslov prvaka! I danas su mišljenja podijeljena, a koplja se lome. Dok se hajdukovci kunu da je pobjeda Rijeke bila pravovaljana, dinamovci bi stavili ruku u vatru da Tomić nije smio igrati. Struka je stala na stranu Hajduka.

Umiješala se Uefa
Spor se vodio zbog relativno banalne stvari – riječkog pojačanja iz NK Trepča iz Kosovske Mitrovice, koji je igrao iako je imao dva žuta kartona iz prethodne sezone. Rijeka je slavila sa 2:1 (Radin, Desnica; Bobinac), Dinamo se žalio Nogometnom savezu Jugoslavije i Sudu udruženog rada, žalba je bila prihvaćena i utakmica registrirana 0:3 bez borbe.

No, nekoliko mjeseci nakon toga, usred sezone, umiješala se Uefa koja brani političkim tijelima miješanje u nogomet. Zbog toga je poništena prvotna odluka i utakmica je opet registrirana rezultatom 2:1 zbog čega je Hajduk, s istim brojem bodova kao Dinamo, ali boljom gol-razlikom, postao prvak.

Srećka Bogdana, jednog od najboljih obrambenih nogometaša u Dinamovoj povijesti, uvijek zaboli glava kada mu spomenete Kantridu.

Marković posložio
– Uh, tam nismo mogli dobiti da se “ubijemo”. Svi su u bivšoj državi voljeli dobiti Dinamo, nije bilo tada ni jednog, ajmo to reći, lakšeg gostovanja – sjeća se legendarni Čeči.

Prisjetio se i te famozne utakmice pod stijenama u 1. kolu 1978./79.
– Sjećam se da je bilo na “nož”, teška utakmica, mi smo se još uvijek tražili, uigravali. Znam da smo izgubili, da je Rijeka bila vrlo jaka. A poslije se tek pojavila ta priča da Tomić nije imao pravo nastupa. No, nikada nisam volio te priče o pobjedama za zelenim stolom. Te smo bili prvaci, pa nismo.

U toj sezone pamti se velika pobjeda protiv Hajduka na Starom placu. Drago Vabec je pri samom kraju zabio krasan pogodak.
– Da, sjećam se, igrali smo jako dobro tu utakmicu. Borili smo se s bijelima za naslov prvaka, a ta je pobjeda zapravo i otkrila tko je bio te sezone najbolji.

Prvenstvo je izgubljeno, pamti Čeči posljednje kolo.
– Mi smo slavili u Novom Sadu, no i Hajduk je dobio u posljednjem kolu i sjećam se da su u Splitu burno slavili naslov.

Dinamo je vodio Vlatko Marković, koji kaže da mu je to jedan od najtužnijih trenutaka u trenerskoj karijeri.
– Da, igrali smo dobro. Vlatko je složio dobru momčad od iskusnih i vrlo talentiranih mladih igrača. To je zapravo prethodilo onoj šampionskoj momčadi iz 1982. godine.

Bogdan danas rijetko odlazi u Maksimir, kaže da se tamo ne osjeća kao nekad. Ali se veseli svim pobjedama.
– Jednom kada ti se Dinamo podvuče pod kožu, to ostaje trajno. Sretan sam kada pobijedi, ovaj uspjeh protiv Nizozemaca uistinu je velik. Bilo bi divno da naš klub nakon svih tih desetljeća, nakon svih naših pokušaja prezimi u Europi. To želim pod božićno drvo svakom Dinamovu navijaču – zaključio je Bogdan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije