Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naše predstavnice

Bliži se Snježna kraljica! Što su nam otkrile naše ovogodišnje predstavnice Leona i Zrinka?

02.01.2023.
u 19:10

Leona i Zrinka trenutno su na 9. i 10. mjestu svjetskog slalomskog poretka

Naše ovogodišnje predstavnice u Svjetskome skijaškom kupu, Leona Popović i Zrinka Ljutić ove skijaške sezone nižu fantastične rezultate. Leona je u prva tri slaloma Svjetskoga kupa bila u Top 10 – 6. i 10. mjesto osvojila je u finskome Leviju, a 9. u američkom Killingtonu. Mlađa predstavnica, 18-godišnja Zrinka Ljutić u austrijskom je Semmeringu ostvarila najbolji rezultat sezone, 6. mjesto. U Leviju i talijanskom Sestriereu bila je 7., a u Killingtonu 15. Dvije Hrvatice u Top 10 u utrci Svjetskog kupa nisu viđene od Nike Fleiss i Ane Jelušić prije 13 godina! Leona i Zrinka trenutno se nalaze na 9. i 10. mjestu svjetskog slalomskog poretka, što je odlična najava sljemenskih utrka.

Prije samih utrka odlučili smo popričati s našim curama.

1. Koja je vaša najdraža FIS utrka?
Leona: Oduvijek sam voljela hladnoću i mir pa možda zbog toga biram Skandinaviju i Levi.

Zrinka: Ništa ne može nadmašiti domaću utrku i atmosferu, zato je moja najdraža utrka Snježna kraljica. Također, na Sljeme uvijek dođu navijati moji prijatelji i obitelj. Stvarno sam ponosna da imamo utrku svjetskog kupa u Hrvatskoj, a ove godine čak dvije :)

2. Koje je tvoje najdraže skijalište?
Leona: Možda je zbog tog mira, ali možda je do najboljeg rezultata u karijeri… Ne znam, ali biram opet Levi.

Zrinka: Meni je najdraže skijalište Innerkrems u Austriji. Tamo sam odrasla, prvi put stala na skije i za to mjesto me vežu brojne lijepe uspomene. To mi je kao drugi dom.

3. Tko je tvoj skijaški uzor?
Leona: Teško pitanje i često mislim o tome. Moram priznati da u zadnje vrijeme razmišljam kakav je kralj Johannes Strolz.

Zrinka: Imam više skijaških uzora. Naravno, nezaobilazni uzor je Janica, ali istaknula bih Saru Hector, Marcela Hirschera…

4. Kako se pripremaš za utrku?
Leona: Koliko god je važna fizička priprema, toliko je bitna i ona mentalna. Uvijek aktiviram noge skokovima, skipovima te odradim dinamičko istezanje. Naravno, pokušavam i biti maksimalno fokusirana na ono što moram raditi na samoj stazi.

Zrinka: Meni pripreme kreću noć prije. Važno mi je da dobro spavam. Prije nego što odem na stazu odradim vježbe zagrijavanja, a na samoj stazi prvo malo skijam kako bih se i na taj način zagrijala.

Mentalne pripreme ovise o tome kako se osjećam na sam dan utrke. Ako sam nervozna slušam muziku ili odradim vježbe disanja. Ako se dobro osjećam onda ne radim ništa kako ne bih pokvarila :) Imam jednu stvar koju obavezno napravim prije samom starta - dam šaku svom serviseru Mihi i oboje kažemo „Idemo jako i uživat“.

5. Koja je tvoja najljepša uspomena sa skijanja?
Leona: Unatoč svim dobrim rezultatima i godinama profesionalnog skijanja i dalje mi ništa ne može nadmašiti skijanje s prijateljima nakon škole na Čelimbaši, u Mrkoplju. To su mi najljepše uspomene!

Zrinka: Teško mi je izdvojiti samo jednu uspomenu, ima ih stvarno puno. Prvo što mi pada na pamet su snježni dani u Innerkremsu. Na takve bismo dane prije treninga, ako bi ga uopće i bilo, vozili po dubokom snijegu freeride oko drveća i po raznim šumskim putevima.

6. Kako su izgledali tvoj počeci u skijanju?
Leona: Ja sam proskijala s obitelji, blizu kuće, u Begovom Razdolju.

Zrinka: Moje skijanje je krenulo na blagoj stazi u Innerkremsu, uz tatu. Početak mog skijaškog života obilježio je Innnerkrems jer smo tamo živjeli tijekom cijele zime.

7. Koji je tvoj najbolji rezultat karijere?
Leona: Svi moji najbolji rezultati u karijeri dogodili su se 2022. godine – dva šesta mjesta, u Leviju i Schladmingu.

Zrinka: Moj rezultat karijere je 5. mjesto na finalu svjetskog kupa u Meribelu prošle sezone, ali sam jako ponosna i na 6. mjesto u Semmeringu.

8. Tko ti u životu daje najveću podršku?
Leona: Obitelj, prijatelji i trener.

Zrinka: Definitivno moja obitelj, uža i šira.

9. Koji bi poruku poslala navijačima koji dolaze na Sljeme?
Leona: Nadam se da ćete doći u što većem broju i navijati najglasnije do sad!

Zrinka: Prvo, zahvalila bih im se na dolasku i podršci, a drugo zamolila da budu jako glasni. Ja ću dati sve od sebe da odskijam dobro te da se svi skupa veselimo.

10. Po čemu je Snježna kraljica posebna?
Leona: Sljeme je naš dom. Na Snježnu kraljicu uvijek dođe puno mojih prijatelja koji su najbolja podrška. Naravno, i domaća publika – to je poseban osjećaj.

Zrinka: Sljeme je moja domaća utrka, domaća publika. Atmosfera uvijek bude na visokom nivou, takvo što nema nijedna druga utrka u Svjetskom kupu. Također, sviđa mi se što je staza duga, zahtjevna i izazovna.

11. Kada si se prvi put spustila niz sljemensku padinu?
Leona: Iskreno, ne sjećam se prvog trenutka na Sljemenu, ali sigurno je to bilo na jednoj od dječjih utrka.

Zrinka: Ne sjećam se prvog spusta jer sam bila jako mala. Imala sam možda četiri godine.

12. Što očekuješ od ovogodišnje utrke na Sljemenu?
Leona: Ova sezona je stvarno dobro krenula i mislim da je to dobra priprema za Snježnu kraljicu. Očekujem da ću dobro skijati, napasti postolje, a u svemu će pomoći i odlična atmosfera.

Zrinka: Očekujem izazov – to mi je najdraže. Naravno i odličnu atmosferu. Nadam se da će biti mnogo navijačica i navijača.

ZRINKA
Uz skijanje, najdraži sport mi je… Windsurfing i kitesurfing.

Izvan sezone vrijeme provodim… trenirajući, a uz to naravno imam i vrijeme za sebe kada se samo opuštam negdje na moru. I naravno, nadoknađujem zaostatke iz škole :)

Najdraža serija mi je… The Office.

A najdraža knjiga… The Storyteller: Tales of Life and Music Davea Grohla.

Najdraža glazba za trening mi je… Led Zeppelin ili Rage Against the Machine.

Da nisam skijašica bavila bih se… glazbom, svirala bih bubnjeve. Trenutno sviram gitaru, ali bubnjevi su mi san. Vjerojatno bih se bavila i nekim drugim sportom, možda windsurfingom.

 

LEONA
Uz skijanje, najdraži sport mi je… rukomet.

Izvan sezone vrijeme provodim… trenirajući i u druženju s prijateljima.

Najdraža knjiga mi je… definitivno The Girl with the Dragon Tattoo.

Najdraža serija mi je… ne mogu se odlučiti – Breaking Bad ili Peaky Blinders.

Najdraža glazba za trening mi je… nemam najdražu, samo odaberem Gym Mix playlistu na Spotifyju.

Da nisam skijašica bavila bih se… vjerojatno rukometom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije