Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fifa

Blatter: U mojem IO očito ima i vragova, no izbacit ću ih

Sepp Blatter
AFP
12.05.2011.
u 09:22

Paragvajac Leoz od Engleza za glas tražio vitešku titulu (?!), a Warner iz Trinidada i Tobaga 3 milijuna funti

Kada su Rusija i Katar prije nekoliko mjeseci dobili organizaciju svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine, odmah se počelo sumnjati da su glasove kupili. Ovih dana te su sumnje dobile i potvrdu. Bivši čelnik Engleskog nogometnog saveza (FA) David Triesman optužio je četvoricu članova Fifina Izvršnog odbora da su tražili protuusluge za glas pri odlučivanju o domaćinu SP-a 2018.

Među prozvanima su Fifin dopredsjednik Jack Warner iz Trinidada i Tobaga, predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Ricardo Teixeira, predsjednik Južnoameričkoga nogometnog saveza, Paragvajac Nicolas Leoz, te Worawi Makudija, predsjednik Tajlandskog nogometnog saveza.

Englezi žele nov izbor

Prema navodima Triemana, Warner je od FA otvoreno tražio tri milijuna funti za dva projekta u Haitiju i Trinidadu i Tobagu, a inzistirao je da novac bude uplaćen na njegov privatni račun. Paragvajac Leoz tražio je vitešku titulu Ujedinjenog Kraljevstva (?!), Tajlanđanin Makudi kontrolu nad televizijskim pravima, dok je Teixeira otvoreno Englezima rekao neka dođu u Brazil i ponude mu što imaju.

Britanski parlamentarac Damian Collins otkrio je pak da posjeduje dokaze po kojima su druga dvojica članova Izvršnog odbora, Kamerunac Issa Hayatou, te Jacques Anouma, predsjednik Nogometnog saveza Bjelokosne Obale, primili po 1,5 milijuna dolara mita da svoj glas u biranju domaćina SP-a 2022. godine daju Kataru. Englezi su Fifi poručili da žele nov izbor domaćina.

Predsjednik Fife Sepp Blatter je u Zürichu održao hitnu konferenciju.

– Šokiran sam, ali trebam dokaze da bismo mogli djelovati i izbaciti ih. Također, moram se distancirati od članova Fifina Izvršnog odbora. Te ljude na njihove pozicije nisam izabrao ja. Ne mogu znati koji su među njima anđeli, a koji vragovi. Znam da ja u tu lošu skupinu ne spadam – zaključio je Blatter.

Blatteru to odgovara

Zanimljivo, Švicarcu predstoji borba za reizbor na predsjedničko mjesto Fife, a glavni mu je kandidat Kataranin Mohamed Bin Hammam, koji je navodno kupovao glasove. Zato neki sumnjaju da je u otkrivanju afere sudjelovao i sam Blatter, kako bi diskreditirao svog protukandidata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije