Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamo slomio Fenera

Bjelica igračima ubrizgao neophodnu injekciju i proizveo čudesan efekt

Dinamo - Fenerbahce
Foto: Sanjin Strukić/Marko Prpić/PIXSELL
1/6
21.09.2018.
u 07:14

Najmanje važna u ovoj čarobnoj maksimirskoj večeri Uefina je premija od 570.000 eura za pobjedu nad divom iz Carigrada (4:1)

Rujan je oduvijek bio mjesec Dinamovih najvećih dostignuća. Još tamo 1967. godine plavi su rujnu osvojili Kup velesajamskih gradova, u rujnu 1999. remizirali su na Old Traffordu, 2010. godine pregazili su Villarreal, 2015. senzacionalno slomili Arsenal, a u rujnu 2018. godine ostvarili jednu od najznačajnijih europskih pobjeda u svojoj povijesti.

Najmanje važna u ovoj čarobnoj maksimirskoj večeri Uefina je premija od 570.000 eura za pobjedu nad divom iz Carigrada.

>> Pogledajte i kako je Gavranović provozao našeg novinara

Ovo je bio Dinamo kakvoga želimo, jedna od onih utakmica o kojoj sanja svaki Dinamov navijač, u kojoj se plavima poklopilo baš sve: savršena kemija na terenu, najmanje sedam-osam sjajno raspoloženih igrača, gromoglasan impuls s tribina, kakav odavno nije viđen u Maksimiru, i – objektivno – suparnik koji je u Zagrebu bio ispod svake razine jedne europske momčadi. Cocuovi rekreativci u turskoj kupelji...

Zastrašujući galop

Ovako energično, moćno, nadahnuto, goropadno Dinamo u Europi nije izgledao već godinama, još od pobjede nad Arsenalom u Ligi prvaka, i za ovakav iskorak, u razdoblju kada plavi nisu briljirali u nacionalnom prvenstvu, treba imati – vrhunskog trenera.

Nenad Bjelica u presudnom je trenutku sezone svojim igračima ubrizgao neophodnu injekciju drskosti, odvažnosti, ratobornosti i proizveo čudesan efekt; da jedna momčad koja se prije nekoliko dana muči s Goricom u zastrašujućem galopu pregazi jedan od najmoćnijih turskih klubova.

Pazite, Fener s klupe vodi dojučerašnji trener PSV-a Phillip Cocu, uz njega je u stručnom stožeru manje slavni brat Koeman, Erwin, a direktor nogometa u klubu je Damien Comolli, Francuz koji je svojedobno kao sportski direktor Tottenham realizirao dolazak Luke Modrića. I svi oni mogu se sakriti pred znanjem, pronicljivošću, lucidnošću i trenerskim autoritetom Dinamovoga šefa Nenad Bjelice.

Pod čijom su majstorskom rukom proizvedene neke od najdojmljivijih europskih izvedbi; Hajrovićeva, Olmova i Gavranovićeva, i zaista je šteta što centarfor Dinama ove večeri nije bio nagrađen pogotkom. Iako, spektakularna asistencija koju je Gavranović podario Hajrović zvoni jače i od sva tri preostala pogotka plavih.

Dinamo - Fenerbahce
1/19

- Bila je ovo sjajna Dinamova večer, ovo je pobjeda za sve nas i za sve koji vole Dinamo. Možemo biti ponosni na nju – kazao je Nenad Bjelica, koji se čak uspio nekoliko puta i nasmijati na presici, te nastavio:

- Postigli smo četiri pogotka, mogli smo ih postići još, imali smo prečku, stativu.... Iznimno sam sretan jer smo odigrali besprijekornu, savršenu utakmicu, ali ovo su samo tri boda koja nam neće biti dovoljna za prolaz skupine.

Je li vam ovo najveća pobjeda u trenerskoj karijeri?

- Jedna od najvećih i najdražih. Pobijedio sam s bečkom Austrijom Zenit u Ligi prvaka 4:1, ali ovo je svakako jedna od najdražih – uzvratio je Bjelica.

Naglasio je ključan element ove Dinamove europske bajke.

- Kao trener moram biti zadovoljan jer sam na dobrom putu, igrači me slijede, stvorili smo snažnu momčad u kojoj nema nezadovoljnih i ljutnje, u kojoj svatko gine za svakoga, u kojoj nema velikih zvijezda, a zapravo su svi zvijezde jer izgledaju kao momčad – kaže Bjelica posvećujući ovu pobjedu svojoj obitelji.

Treća najuvjeljivija pobjeda

Istaknuo je Stojanovića, za kojega kaže kako je odigrao utakmicu života, te Rrahmanija, za kojega kaže kako je, iako nije igrao na svojoj poziciji, odigrao utakmicu bez pogreške.

- Hoću li igračima dati da proslave? Mogu popiti pivo i pojesti pizzu i kokice, i – kući! Dao sam im nakon Gorice izlazak do 1, a sada nas čeka priprema za Inter. Ujutro je već trening u 11 – odgovorio je ‘diktator’ Bjelica.

Phillip Cocu se pak pred turskim novinarima ispričao navijačima Fenera na ovoj katastrofi, hvaleći ratnički pristup Dinamovih igrača. Pritom pokunjeni Nizozemac nije želio kalkulirati o svome statusu na klupi Fenerbahčea, iako je posve jasno da ako već nije bio smijenjen noćas u avionu za Istanbul, to ga čeka u ponedjeljak ako ne pobijedi Bešiktaš.

Ovo je treća najuvjerljivija Dinamova pobjeda u grupnoj fazi Europske lige.

Beveren je u Maksimiru bio pregažen sa 6:1, rumunjska Astra s 5:1, ali ta su dva kluba patuljci u usporedbi s Fenerbahčeom. Plavima je ovo peti put da natjecanje po skupinama europskih kupova počinju pobjedom (Beveren, NEC, Villarreal, Arsenal), ali to mu konačnici nijednom nije donijelo proljeće u Europi. Nazire li se napokon kraj tom Dinamovom 48-godišnjem prokletstvu? Možda je ipak još prerano o tome, puno smo se puta opekli na toj nezahvalnoj temi.

>> Pogledajte Hrgovićev ulazak u ring uz Thompsona koji je pjevao Geni, geni kameni

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije