Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠI TRENERI O EGIPĆANIMA

Bivši hrvatski vratar otkriva: Okosnicu Egipta čine 'zlatni' mladi, a ovo ih je preporodilo

Zagreb: SP 2009, skupina I, Hrvatska - Slova?ka 2. dio
Foto: Goran Stanzl/Vecernji list
1/4
13.01.2023.
u 07:00

- Prihvatili su praktički sve moje zahtjeve što se tiče rukometa, naravno, zadovoljan sam i financijskim uvjetima. Imaju veliki rukometni potencijal i vjerujem da ću tamo realizirati neke svoje ideje koje nisam mogao u Hrvatskoj - govorio je Irfan Smajlagić kada je preuzeo klupu Egipta, a nakon njega u zemlju je stigao i nekadašnji proslavljeni golman Venio Losert.

Egipat, naši prvi suparnik na svjetskom prvenstvu, u ovom je trenutku najbolja neeuropska reprezentacija koja igra vrhunski rukomet. Uostalom, na posljednja dva Svjetska prvenstva bio je visoko plasiran, a uz Tunis to je jedina afrička reprezentacija koja se može pohvaliti plasmanom u polufinale. Bili su četvrti na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 2001.godine. U polufinalu su izgubili od Francuske (21:24), a u susretu za treće mjesto od Jugoslavije (17:27). Izbornik im je tada bio Srbin Zoran Živković.

>> Najbogatiji svjetski klub kupuje Lovru Majera i šalje brutalnu ponudu za vatrenog

Pipe: Imaju veliki potencijal

Dva hrvatska trenera ostavila su prolično velik rag u reprezentaciji Egipta. Irfan Smajlagić bio je izbornik ove reprezentacije od 2007. do 2009. godine. Vodio ih je na Svjetskim prvenstvima u Njemačkoj 2007. (17. mjesto) i 2009. u Hrvatskoj (14.mjesto), te na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine (11. mjesto). Te 2008. Pipe je s Egiptom osvojio prvenstvo Afrike.

– Prihvatili su praktički sve moje zahtjeve što se tiče rukometa, naravno, zadovoljan sam i financijskim uvjetima. Imaju veliki rukometni potencijal i vjerujem da ću tamo realizirati neke svoje ideje koje nisam mogao u Hrvatskoj – govorio je Smajlagić kada je preuzeo klupu Egipta.

Nakon Smajlagića u zemlju faraona stigao je Venio Losert, proslavljeni hrvatski vratar, osvajač zlatnih olimpijskih medalja u Atlanti i Ateni. Losert je radio kao trener vratara, a u njegovu mandatu Egipćani su igrali u polufinalu Olimpijskih igara u Tokiju i malo je nedostajalo da postanu prva afrička rukometna reprezentacija s olimpijskom medaljom. Itekako se pamti kako su na prošlom Svjetskom prvenstvu, u ulozi domaćina, namučili Dansku. Kasniji svjetski prvaci prošli su u polufinale nakon izvođenja sedmeraca.

08.10.2011., Arena Zagreb, Zagreb - 2. kolo Velux Rukometna Liga Prvaka: Croatia Osiguranje Zagreb - HC Bosna BH Gas Sarajevo. Trener Bosne Irfan Smajlagic. rPhoto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Rukometni preporod Egipta započeo je dolaskom stranaca. Uloga izbornika prvo je dodijeljena Španjolcu Davidu Davisu. Njegovu se stožeru prije tri godine priključio i Losert. Davis se nije dugo “zagrijao” na klupi. Stigao je poziv mađarskog Veszprema nakon čega je “dignuo sidro”. Njegovo mjesto popunio je također Španjolac Roberto Garcia Parrondo.

– Suradnja s Parrondom bila je odlična. Imao sam potpunu slobodu što se tiče vratara. Nije se miješao puno u moj posao, kao ni ja u njegov. Poštuje sve, ali njegova je zadnja. Ipak je on izbornik – rekao je Losert, koji na ovom SP-u neće biti na klupi Egipta jer više nije u stožeru reprezentacije.

Losert: Bili su prvaci svijeta

– Egipćani su imali dvije jako talentirane generacije, oni iz 2000. godišta bili su prvaci svijeta, a ‘98. su bili treći. Oni danas čine okosnicu ove momčadi – dodao je Losert.

Današnja najveća snaga Egipta leži u vanjskim igračima. I teško je reći tko je bolji, odnosno opasniji pucač. Ali Zein prvi izbor na lijevom vanjskom. Član je Dinama iz Bukurešta, u koji je došao iz Barce. Uloga srednjeg vanjskog pripada Yehii Elderi (Telekom Veszprem). Desnu pak stranu drži Mohsen Mamoud (Dinamo Bukurešt). 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije