Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Belgijski junak

Bivši hrvatski reprezentativac preminuo u 53. godini

Josip Weber
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/6
08.11.2017.
u 09:23

Hrvatski napadač karijeru je počeo u BSK-u, te je igrao u Hajduku, vinkovačkom Dinamu (današnjoj Cibaliji)...

Bivši hrvatski reprezentativac Josip Weber preminuo je u 53. godini u Slavonskom Brodu nakon duge i teške bolesti. Dvije godine liječio je karcinom prostate.

Josip Weber rođen je 16. studenoga 1964. u Slavonskom Brodu, a nakon nogometnih početaka u Borcu iz Podvinja, tri je sezone igrao za slavonskobrodski BSK, današnju Marsoniju.

Prešao je u splitski Hajduk, s kojim je osvojio Kup, a potom je iigrao za vinkovački Dinamo, današnju Cibaliju. Karijeru je kasnije nastavio u Clubu Bruggeu i Anderlechtu. Imao je tri nastupa za Hrvatsku te 11 za belgijsku reprezentaciju.

Josip Weber
1/7

Tri sezone u nizu od 1991. do 1993. godine bio je najbolji strijelac belgijske lige, s Anderlechtom je igrao u Ligi prvaka.

Josip Weber je nastupio u tri utakmice hrvatske nogometne reprezentacije na turneji u Australiji, gdje je zabio jedan pogodak. Kasnije nije uspio izboriti standardno mjesto u hrvatskoj reprezentaciji, pa je za njega zanimanje pokazala Belgija.

Šest godina je igrao za Cercle Brugge, a prelaskom u Anderlecht uzeo je belgijsko državljanstvo. Fifa je Weberu dopustila prelazak u belgijsku reprezentaciju i već u prvom nastupu protiv Zambije zabio je pet pogodaka.

S Belgijom je igrao na SP-u u SAD-u 1994. godine, a tri puta je bio u prvih jedanaest. Belgijci su ispali od Nijemaca u osmini finala, a Weber je bio jedini Hrvat koji je igrao na tom prvenstvu.

Belgijski nogometni savez objavom na društvenim mrežama se oprostio od svog napadača, a posebno je dirljiva scena s jutrošnjeg treninga reprezentacije gdje su minutom šutnje počast Weberu odali Hazard, Lukaku, De Bruyne, Witsel...

Pokop Josipa Webera bit će u petak, 10. studenoga u Slavonskom Brodu.

POGLEDAJTE GALERIJU Ovo su hrvatski reprezentativci s najviše nastupa za vatrene

Josip Weber
1/19

Komentara 12

ST
Starotopoljanin
10:17 08.11.2017.

neka ti je laka zemlja Josipe,bog te cuvao.

RO
RobIra
09:37 08.11.2017.

R.I.P

HH
hrvoje.horvat.1970
10:50 08.11.2017.

RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije