Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Blaženko Lacković

Bit ću menadžer ili trener, a supruga će voditi muzej iluzija

29.05.2020.
u 12:19

- Bio sam dobar u nogometu, košarci, rukometu, stolnom tenisu i šahu. No, nekako sam se najviše zaljubio u rukomet i vrlo brzo sam kao veliki talent prešao u varaždinski Varteks - otkriva Lacković

Blaženko Lacković objavio je kraj igračke karijere, s parketa odlazi rukometaš koji je bio posljednji aktivni igrač iz generacije koja je osvojila SP 2003. u Portugalu.

S obzirom na godine, a krajem prosinca, točnije na sam Božić, napunit će 40 godina, odlazak u mirovinu je logičan. U karijeri je osvojio gotovo sve što se može osvojiti. Puno više uspjeha imao je s hrvatskom reprezentacijom nego u klubovima u kojima je igrao. Tako je za Hrvatsku osvojio devet velikih medalja, od 2003. do 2013. godine kada je posljednji put zaigrao za Lijepu Našu na SP-u u Španjolskoj.

– Kao i svi klinci u Novom Marofu trenirao sam više sportova. Bio sam dobar u nogometu, košarci, rukometu, stolnom tenisu i šahu. No, nekako sam se najviše zaljubio u rukomet i vrlo brzo sam kao veliki talent prešao u varaždinski Varteks. Kako sam išao u srednju školu Varaždin tako sam znao po cijeli dan biti izvan obiteljske kuće. Putovalo se svaki dan vlakom ili autobusom – istaknuo je Lacković.

Sezona suspenzije

Iz Varaždina nije otišao u PPD Zagreb, već u Metković.

– Privuklo me što su Metkovci igrali Ligu prvaka jer je Zagreb bio kažnjen, a imali su strašnu momčad. Bez obzira na to što nisam odigrao nijednu službenu utakmicu za njih, u mojoj biografiji uvijek će ostati zapisano da sam jednu sezonu bio član Metkovića. Meni su samo ti treninzi bili veliko iskustvo. Na jednoj strani u vanjskoj liniji igrali smo Balić, Vukas i ja, a na drugoj Dominiković, Goluža i Metličić. Ivica Obrvan bio je trener – prisjetio se Lacković.

Zagreb se žalio na taj prijelaz, imali ste zabranu nastupa za Metković, no nastup se ipak dogodio na jednoj bezazlenoj prijateljskoj utakmici.

– Jooj, ne bih o tome. To mi je bolna rana – naglasio je.

Zbog te pogreške morao je u Zagreb gdje je proveo dvije sezone, a onda odlazi u Njemačku 2004. godine. Prvo je četiri godine igrao za Flensburg, potom šest godina za Hamburg. Nakon kratkog odlaska u Vardar, opet se vraća u Njemačku (Kiel, Hamburg) gdje je sada i završio karijeru.

– Posljednju utakmicu odigrao sam sredinom veljače. Igrao sam samo u obrani, a da sam znao da će mi to biti posljednja utakmica, vjerojatno bih postigao barem jedan pogodak.

Pamtite li prvu utakmicu?

– Da, s Varteksom smo gostovali u Splitu protiv Brodomerkura za koji su tada igrali Balić i Metličić. Postigao sam devet pogodaka – kaže Lacković.

U hrvatsku reprezentaciju prvi ga je zvao Josip Milković. Bio je na pripremama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2001. godine.

- Konkurencija na lijevom vanjskom bila je jaka, a ja sam bio klinac. Tko zna bih li uopće otišao u Portugal 2003. da se Zvonimir Bilić nije ozlijedio. U cijeloj mojoj karijeri najsretnije trenutke pamtit ću iz reprezentacije – prije svega svjetsko i olimpijsko zlato. Drage su mi i bronce iz 2012. s EP-a i Igara u Londonu.

Drage su mi jer su svi mislili da više nismo tako jaki. Možda smo te godine igrali i najbolji rukomet, ali jednostavno nismo imali sreće u polufinalnim susretima. Najveće razočaranje bio mi je poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2009. godine u zagrebačkoj Areni – rekao je “Vužgi ga Blaž” kako su ga novinari iz milja prozvali nakon svjetskog zlata u Portugalu.

Korona uzela veliki oproštaj

Kakvi su daljnji planovi?

– Evo, baš smo jučer imali snimanje u dvorani Hamburga. Bit će priča o meni, ali i klubu, a sve će to gledatelji moći vidjeti na YouTube kanalu u ponedjeljak u 15 sati. Tom prigodom bit će prikazana i čuvena utakmica Hamburg – Gummersbach iz 2011. godine. Da su mogli gledatelji u dvoranu, vjerojatno bih odigrao oproštajnu utakmicu. Ovako, ništa od toga.

U Njemačkoj ću kao pomoćni trener Hamburga ostati još sezonu ili dvije, a onda se vraćam doma, u Hrvatsku. Sad, kad se vratim, hoću li raditi kao trener ili menadžer, još ću vidjeti. Supruga Nikolina bit će na relaciji Zagreb – Hamburg jer će se morati brinuti o Muzeju iluzija koji smo otvorili prije nekoliko godina – rekao je Lacković.

Imate li nasljednika?

– Da, sin Luka trenira rukomet. Ima deset godina, nosi tenisicu broj 42 i već sada govori kako će biti bolji od mene. Kći Ika ima šest godina i nju više zanima muzika i ples – zaključio je Blaženko Lacković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije