Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINAL FOUR

Sto posto na tronu: Hrvatska će sigurno imati osvajača Lige prvaka

storyeditor/2022-06-17/PXL_BES_101221_91064020.jpg
18.06.2022.
u 17:02

U osam četvrtfinalnih susreta Lige prvaka postignuto je 486 pogodaka, što znači 60,75 po utakmici

U Köln Areni danas počinje završni turnir rukometne Lige prvaka. U prvom polufinalu igrat će Kielce – Veszprem (15.15 sati, Arena sport), a u drugom Kiel – Barcelona (18 sati, Arena sport).

Zanimljivo je da su ova četiri kluba već jednom zajedno igrala na završnom turniru u Kölnu 2015. godine. U odnosu na posljednji Final four samo je Barcelona opet u Kölnu. PSG i Aalborg ispali su u četvrtfinalu, a Nantes je ove sezone igrao Europsku ligu. Jedno je sigurno – kada završi nedjeljno finale Hrvatska će imati klupskog prvaka Europe.

Naime, u svakoj od četiri momčadi imamo po jednog igrača. Nekako se poklopilo da na završnom turniru zaigraju sva tri srednja vanjska hrvatske reprezentacije – Duvnjak za Kiel, Karačić za Kielce te Cindrić za Barcelonu. Četvrti, Manuel Štrlek je u Veszpremu, ali trenutačno je u statusu bivšeg reprezentativca Hrvatske. Najviše igrača u sva četiri kluba imaju Francuzi – šest. Potom slijede Španjolska i Slovenija s pet te Hrvatska s četiri. Tri igrača imaju Srbi i Danci.

Sva četiri naša igrača već su ranije osvajala Ligu prvaka. Karačić dvaput s Vardarom, Cindrić jednom s Vardarom, drugi put s Barcelonom, Duvnjak jednom s Hamburgom, drugi put s Kielom te Štrlek jednom s Kielceom. Ako netko od naših treći put osvoji Ligu prvaka, dostići će Ivana Čupića (prvak s Kielceom i dvaput s Vardarom),te Peru Metličića (triput s Ciudad Realom). Rekorder po broju naslova od naših igrača je Patrik Ćavar koji je pet puta dizao pehar namijenjen pobjedniku. Ćavar je dvaput bio najbolji sa Zagrebom te triput s Barcelonom.

Ovo je već 12. put da se završni turnir igra u Kölnu. Počelo je 2010. godine, a prvi pobjednik bila je momčad Kiela. U posljednjih 12 godina u Kölnu nijedna momčad nije uspjela obraniti naslov. Čak se nijednom nije dogodilo da branitelj naslova sljedeće godine igra barem u finalu. Dok se igralo kup-sistemom, bilo je puno momčadi koje su znale obraniti naslov. Među njima je i Zagreb koji je bio najbolji 1992. i 1993. godine. Pored zagrebaša naslove su obranili Göppingen (1960. i 1962.), Gummersbach (1970. i 1971.), Grosswallstadt (1979. i 1980.), Metaloplastika (1985. i 1986.), SKA Minsk (1989. i 1990.), Ciudad Real (2008. i 2009.), a Barcelona je uspjela pet puta zaredom osvojiti Kup prvaka, od 1996. do 2000. godine. U pet finala triput su pobjeđivali Zagreb.

Barcelona je ujedno i najuspješniji klub što se tiče osvojenih naslova. Španjolska momčad pokušat će ovog vikenda do 11. naslova. Od sudionika ovogodišnje završnice Kiel je do sada osvojio četiri, a Kielce jedan. Jedini klub koji nema naslov, a pokušat će ga osvojiti ovog vikenda mađarski je Veszprem. Mađarska momčad igrala je triput u finalu, ali je sva tri puta izgubila.

Uoči same završnice odabrana je All star momčad ove sezone. Nažalost, bez ijednog hrvatskog rukometaša. U idealnoj postavi su Landin (vratar), Wanne (lijevo krilo), Gomez (desno krilo), Syprzak (kružni napadač), Nenadić (lijevi vanjski), Mem (desni vanjski) i Mahe (srednji vanjski). Za najboljeg obrambenog igrača izabran je Pekeler, dok je najbolji mladi igrač Grondhal koji je igrao za norveški Elverum. U konkurenciji za najboljeg mladog igrača bio je Luka Lovre Klarica iz PPD Zagreba. Najbolji trener je Talent Dušebajev, trener Kielcea. Iz izbora je vidljivo da po dva igrača imaju Kiel, Veszprem i Barcelona. Dakle, klubovi koji igraju na završnom turniru.

Finale sude naši suci

Neće Hrvatska na završnom turniru imati samo igrače. Imat će i sudački par. Naime, Matija Gubica i Boris Milošević određeni su da sude finalni susret. Za sjajni slavonski dvojac to je samo još jedno u nizu priznanja koje su zaslužili posljednjih desetak godina otkako su postali po mnogima najbolji sudački par svijeta. Ovogodišnji nastup u Kölnu za Matiju Gubicu i Borisa Miloševića bit će peti. A time se ne može pohvaliti nijedan sudački par. U prvom nastupu u Lanxess Areni u sezoni 2009./10. Matija Gubica i Boris Milošević sudili su susret za treće mjesto između Ciudad Reala i Čehovskih medvjeda koji je završio pobjedom španjolskog kluba 36:28. Dvije sezone kasnije, 2011./12., naš je dvojac dobio priliku suditi polufinale. Bio je to susret Atlético Madrida i Kopenhagena u kojem su slavili Španjolci s 25:23.

Novi dolazak u Köln čekali su punih pet godina. U lipnju 2017. sudili su susret za treće mjesto između Veszprema i Barcelone (34:30). Vrhunac njihovih sjajnih predstava bio je u godini pandemije. Naime, 2020. su sudili polufinale između Barcelone i PSG-a (34:30), ali i finale Kiel – Barcelona (33:28). Takva čast nije iskazana još ni jednom sudačkom paru otkad se Final four igra u Njemačkoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije