Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čižmek za AP

Bio sam s ubojicama i silovateljima. Zatvor je jeziv...

'SPECIJAL 24 EXPRESS 21.02.2012., Zagreb - Mario Cizmek, bivsi nogometas. Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Igor Kralj/PIXSELL
Autor
Ante Buškulić
15.02.2013.
u 10:28

Bivši nogometaš Sesveta čeka odlazak u zatvor i uči mlade nogometaše da se ne uvlače u takvo zlo. "Ja sam si uništio život u mjesec dana i od toga dobio samo – krevetić za kćer", kaže.

Tko prizna, pola mu se prašta! Otvorio sam vam dušu, nadam se da će mi se vratiti što sam bio tako iskren.

Tim je riječima bivši nogometaš Mario Čižmek završio veliki intervju koji je objavio ugledni AP, kao dio serijala o namještanjima u nogometu. U Hrvatskoj doista nije mogao pronaći boljeg sugovornika – Čižmek je bio sudionik afere Offside, razlog je bila borba za goli život jer dugo nije primao plaću, pokajao se, sve priznao, čeka odsluženje kazne i nakon što mu se život gotovo raspao, danas u akcijama nogometnog sindikata podučava mlade igrače da nauče na njegovoj pogreški i ne upuštaju se ni u što slično.

– Dvadeset godina napornog rada uništio sam u mjesec dana. A najgori je trenutak bio kad je policija došla po mene da me vodi u zatvor pred mojim dvjema kćerima – govorio je opisavši kako je panično zvao suprugu da pokupi djecu dok su njega odvodili plavci.

AP navodi da je Čižmek bio savršena meta: igrač pri kraju karijere, u klubu u kojem plaću nije primio 14 mjeseci, s dugovima za porez, zdravstveno, mirovinsko...

– U svlačionici uopće nismo razgovarali o igri i taktici nego samo o tome kako ćemo preživjeti. Svaki drugi dan pitali smo kada će plaća, i uvijek smo dobivali odgovor "U ponedjeljak, u srijedu, idući tjedan... – prisjeća se.

I tu u priču ulazi Vinko Šaka.

– Uvijek je bio oko terena ili u kafićima gdje su se igrači okupljali. Uvijek je nudio darove, poznajem ga godinama, mogu reći da smo bili prijatelji 2 opisuje Čižmek, a novinarka Sheila Norman-Culp dodaje kako se Šaka uvijek vozikao u BMW-u X6 i obećavao igračima da će ih povezati sa stranim klubovima. A onda je počelo. Čižmek je prepričao, kao i na suđenju, koje su sve utakmice i kako namjestili. I kako su u jednom trenutku, uoči utakmice s Lokomotivom Šaki rekli: Dosta je, nećemo više!

Ukupno je na prijevaru zaradio 20.000 eura. Čim je priveden, žena je policiji predala 15.000 eura koje je, kaže, čuvao da plati porez. Sada, prenosi AP, čeka ishod žalbe i potom odsluženje desetomjesečne zatvorske kazne. A Šaka, koji je svoje odgulio, i dalje se, prenosi AP, vozika gradom u BMW-u. Dok se Čižmek trudi da prikrije ogorčenje i grozi se povratka u zatvor.

– Bio sam ondje, s ubojicama, silovateljima i ovisnicima o drogi. Jezivo mjesto... – kaže.

Sesvetska Croatia, koja mu i dalje duguje, bankrotirala je, radi na obiteljskoj farmi na proizvodnji džemova i voćnog čaja, nedavno se razveo, ali stalno ponavlja:

– Sve što sam izgubio moja je pogreška. Moram preuzeti odgovornost. Ne krivim Šaku, nitko me nije natjerao na to.

Komentara 13

TW
Tex_Willer
11:15 15.02.2013.

trebao si na vrijeme misliti o svojim postupcima. kao da je radnicima u industriji lakše pa ne kradu i ne varaju... Ako se nema love za biti profesionalni sportaš, nađi posao. Pa nisu sesvete Manchester da se mora živjeti kraljevski.i. kakva liga, takva i lova. Da si brao to voće za vrijeme karijere, ne bi morao namještati utakmice...

Avatar MK
MK
11:18 15.02.2013.

...i ne vodi nas u napast - nego izbavi nas od zla! ...jako potresna prica - prije svega jer se osnovna jedinica zdravoga drustva, jos jedna obitelj, raspala.

BK
B Kosa
10:12 16.02.2013.

Moj Cizmek uvjek je se govorilo "Nije teska robija nego robijasi" Prijateljmi je prico koji je bio u zatvoru sa onim koji su ubili brata i clana obitelji i prijatelja pa je uvjek mislio kako nece njega. Mozemo se pitati sta sportisti rade od novca koji toliko zaraduju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije