Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK LEGENDE

Bio je jedan od najvećih, a nakon karijere postao nasilnik, pjevač, striper...

Matti Nykänen
Foto: Printscreen
05.02.2019.
u 07:21

U Svjetskom kupu nastupao je od 1981. do 1991. godine te je u 130 nastupa postigao 46 pobjeda, a 76 puta uspinjao se na medaljaško postolje

U 56. godini umro je Matti Nykänen, jedan od najvećih skijaša skakača u povijesti, a posljednjih godina borio se s dijabetesom i alkoholizmom. Njegova je sportska karijera fantastična. U Svjetskom kupu nastupao je od 1981. do 1991. godine te je u 130 nastupa postigao 46 pobjeda, a 76 puta uspinjao se na medaljaško postolje.

Osvojio je i pet zlatnih olimpijskih medalja i jednu srebrnu, a na svjetskim prvenstvima osvojio je pet zlatnih odličja, jedno srebrno i tri brončana. Dva puta proglašen je i najboljim sportašem Finske, i to 1985. i 1988. godine. Vrhunac karijere bio mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te s reprezentacijom Finske u momčadskom natjecanju.

Tijekom karijere dobio je nadimke Čovjek Ptica i Leteći Finac, a već s 18 godina postao je svjetski prvak na velikoj skakaonici u Holmenkollenu. Nykänen je godinama bio simbol finskog sporta, ali i jedan od najvećih ekscentrika u povijesti sporta uopće. Redovito je punio novinske naslovnice zbog nesportskog života, problema s alkoholom i ljubavnih veza. Ženio se čak pet puta, a nakon završetka skakačke karijere posvetio se pjevačkoj karijeri. Prvi album objavio je 1992. godine i prodao ga u više od 25.000 primjeraka, jedno vrijeme bio je čak i striper, a dva puta završio je u zatvoru zbog nasilničkog ponašanja. Optužen je i za pokušaj ubojstva obiteljskog prijatelja i osuđen na 26 mjeseci zatvora, a nisu mu bili strani ni nasrtaji nožem na bliske osobe, kao i na one koji su mu se zamjerili. Imao je problema i u obitelji. Mervi Tapola ušla je s njim u brak 2001. i razvela se od njega dvije godine kasnije. Već 2004. ponovno su bili u braku, koji su obilježile česte scene nasilja od kojih su neke kulminirale i pokušajima ubojstva. Do kolovoza 2010. Tapola je podnijela 15 zahtjeva za razvod braka.

Prošle godine dijagnosticiran mu je dijabetes

- Kad su mi rekli od čega bolujem, bio sam prestravljen. Znao sam da se radi o bolesti koja može biti fatalna ne pazim li na način života. Ali pronašao sam sklad i vratila mi se nekadašnja energija i ljubav prema životu - rekao je prije mjesec dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije