Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik odgovara

Bilić: Uh, bilo mi je teško javiti Petriću i Klasniću da nisu pozvani

Slaven Bilić (1)
Robert Anić/Pixsell
24.05.2012.
u 17:11

– Previranja u HNS-u ne utječu na mene i stožer. Ali kod igrača sam vidio tijekom kvalifikacija da su gubili samopouzdanje. S druge strane, to im je pomoglo da se zbliže, skupe – kaže izbornik

Mnogo se čitatelja i posjetitelja naše web-stranice javilo s pitanjima Slavenu Biliću. Neki bi raspravljali o taktici, neki su slali svoje prijedloge sastava, većina vjeruje u dobar rezultat, a svi su kockastima poželjeli mnogo sreće u Poljskoj i Ukrajini. Navijače najviše, sudeći prema pitanjima, muče napadači i vratari. Mnogi su pitali kako je bilo mjesta za Kalinića, ali ne za provjerene klase Petrića i Klasnića te zašto su Pletikosa i pogotovo Subašić ispred Kelave.

Bilić je odgovorio na većinu pitanja, dakako ne na sva, jer za to bi mu bilo potrebno pola dana! A mi ćemo objaviti sve njegove odgovore. Dio pročitajte u ovom tekstu, drugi dio sutra.

1. (pitanje je postavilo više čitatelja):  Zbog čega ne igraju Mladen Petrić i Ivan Klasnić, a pozvan je Kalinić?

Slaven Bilić: U tom smo dijelu momčadi najzvučniji, napadače svi znaju. Izuzetno teško bilo mi je zvati Klasnića i Petrića na telefon, reći im da nisu na popisu. Pa to su klase koje su zadužile i Hrvatsku i mene osobno. Ova četiri pozvana bila su sigurna, peti se tražio između Petrića, Klasnića i Kalinića, možda i Vukušića da je odigrao bolje proljeće. Odlučili smo se za Kalinića jer i on ima težinu na temelju svojih igara u Dnjipru, ali i na temelju igara u kvalifikacijama.

2. (također pitanje koje je postavilo više čitatelja): Zašto ste uvjereni da je Stipe Pletikosa najbolji hrvatski vratar? I tko je drugi vratar, Kelava, koji je uvjerljivo u najboljoj formi od svih vratara, ili Subašić?

Slaven Bilić: Zadovoljan sam  formom vratara, a Pletikosa još nije ni došao. On je naš najbolji vratar, konstanta je na golu još od 2002. godine, a \"jedinicu\" je izgubio samo 2004. godine, i to zbog ozljede. Ne mogu se sjetiti kada je zakazao, Pletikosa je izuzetno smiren vratar, prati igru, vodi obranu, glasan je, a što je bitno obavi svoj posao bez problema. Drugi je vratar reprezentacije Subašić.

3. Antun iz Stuttgarta: Utječu li zbivanja u HNS-u (Šuker, Štimac) na vaš rad i igrače? I koje su šanse da igramo 4-3-3?

Slaven Bilić: Ako se misli na školu Nizozemske, mi to ne možemo igrati, jer nemamo baš takve tipove igrača. Ipak, naši najbolji igrači su drugačijeg profila. Premda, to je zanimljiv sustav, više zbog pet igrača u sredini, nego što bismo dobili neku prednost. Mi bismo u tom sustavu bili limitirani. A što se tiče HNS-a to traje već dvije godine i ne utječe na mene i stožer, dapače, daje mi dodatni motiv. Ali kod igrača sam vidio tijekom kvalifikacija da su gubili samopouzdanje u nekim trenucima. S druge strane, sve to je i pomoglo da se igrači zbliže, skupe.

4. Dragan Kelava: Možete li nam objasniti svoju opčinjenost Strinićem, a pogotovo Dujmovićem? Vjerujem da 90% nas zaljubljenika u nogomet, a i žestokih navijača mislimo da u njih dvojice nema ni znanja, ni siline, ni srčanosti da budu starteri u hrvatskih 11, dok u zapećku držite Vukojevića (terijera, koji je apsolutno nezamjenjiv u jednom velikanu kao što je Dinamo i jedini pravi zadnji vezni u reprezentaciji) i Pranjića (bolje biti u Bayernu na tribini nego rezerva u Dnjipru).

Slaven Bilić: Nisam opčinjen ni Strinićem ni Dujmovićem, ja sam njima zadovoljan i do sada su pokazali da su zasluženo na mom popisu. Oni su profil igrača kakve moraš imati na terenu. Često moram objašnjavati zbog čega je tu Strinić, a ne Petrić. Pa netko mora igrati lijevog beka.

5. Mate Čaljkušić iz Trogira: Zašto niste pozvali Antu Vukušića? Zašto pozivate igrače koji nisu standardni u svojim klubovima? Zašto se ne osvrnete na negativnu atmosferu u Hrvatskoj uoči Eura 2012.? Pratim sve utakmice Hrvatske, ali je atmosfera uoči Eura preloša.

Slaven Bilić: A koga biste vi, Mate, izbacili i pozvali Vukušića? Što se tiče ozračja, ono je slično kao 1998. ili 2008. godine. Ni tada nismo bili ispraćeni u nekom velikom ozračju. Ali nisam osjetio neku negativnu atmosferu.

6. Danijel Trubić: Zašto Vida, koji je dobar stoper, igra na boku, a Ćorluka koji je izvrstan bočni na stoperu, a k tome se još i vidjelo da se Vida jako slabo snalazi na bočnoj poziciji?

Slaven Bilić: Zato što je Vida bolji bek nego stoper. Vida može igrati stopera, ali meni je bolji na beku. Ćorluka podjednako kvalitetno može igrati i stopera i beka, ali u ovoj konkurenciji stopera on daje veliku mirnoću momčadi. Od njega očekujem, to sam mu i rekao, da bude šef naše obrane, a šef obrane teško može biti bek.

7. Željko Dalić iz Zaprešića: Kad ste postali izbornik, pokazali ste hrabrost i sa sobom u reprezentaciju doveli 4-5 mladih igrača, koji su odmah postali okosnica momčadi, i napravili izvrstan rezultat. Dojam je mnogih da je i sad trebalo napraviti slično s igračima čije je vrijeme prošlo (Pletikosa, Šimunić ...) i dati šanse mlađima koji već sada pokazuju i talent, i izvrsnu mobilnosti i zrelu igru (Kovačić, Vukušić...). Zašto najveći europski klubovi (Bayern, Manchester United, Arsenal...) mogu imati povjerenja i u 19-godišnjake i mlađe igrače, a mi ne? Sjetite se samo Modrića i Eduarda koji kod izbornika Zlatka Kranjčara nisu mogli dobiti ni minute. Naši standardni veznjaci poprilično su spori (Kranjčar, Rakitić, Dujmović, Vukojević) u odnosu na europske. Perišić i Mandžukić mogu tu karakteristiku dobro popraviti.

Slaven Bilić: Tada ih nisam uveo zbog toga što su mladi nego zbog toga što su bili bolji od onih koji su bili u momčadi. Oni su to i pokazali. Tada mi je bilo lako, jer sam ih poznavao iz mlade reprezentacije. A sada postavljam pitanje, koji su to mladi igrači? Na kraju krajeva, imamo cijelu mladu reprezentaciju otprije dvije godine u momčadi, jedino Jozinović nije tu. Ovo je pitanje bez argumenta.

8. Boris Posavec: Kako stari igrač Joe Šimunić ima prednost pred mnogim stoperima punim snage iz naše domaće lige? Je li iskustvo stvarno tako velika prednost za igrača koji se baš ni u našoj ligici nije naigrao? Hoće li iskoristiti momentum Jelavića i prilagoditi našu ustaljenu taktiku tom, trenutačno, velikom golgeteru?

Slaven Bilić: Jelaviću ne treba prilagoditi igru, on je naš veliki adut, bio je to i prije. Objektivno, sada je još i veći adut, ne treba mu prilagođavati igru. A Šimunić je izuzetno bitan, posebno u igrama za reprezentaciju, ali i u nastupima njihovih alternacija. S Joeom sam zadovoljan, on je uvijek sporan uoči velikih natjecanja, a bude najbolji. Sjećam se 2008. godine kada je izašao članak \"Do kada će Bilić vjerovati Nijemcima Kovaču i Šimunića, a ne Drpiću i Bišćanu\". A mi smo na Euru imali najbolji stoperski par na prvenstvu.

9. Damir Grgić iz Zadra: Jeste li vi odgovorni za to što se u našoj reprezentaciji forsira nošenje plavih dresova iako se zna da su naši pravi dresovi oni \"kockasti\"? Ako se dobro sjećam, mislim da je netko iz vašeg stručnog stožera izjavio da su vam plavi dresovi sretni, no to je po meni potpuno deplasirano!

Slaven Bilić: Ne forsiram ništa. Problem je što imamo crveno-bijele dresove, a primjerice Turska ima crveni i bijeli. Plava je gostujuća garnitura. Evo, na Euru ćemo prve dvije utakmice igrati u kockastim dresovima jer Irska je zelena, a Italija plava, a protiv Španjolske ćemo igrati u plavoj garnituri.

10.
Robert Šuman: Zbog kojeg razloga Perišić i sada neće izboriti mjesto u prvoj postavi po napisima u novinama? Nije mi jasno da u ekipi, gdje strukturalno fali brzine, on ne igra češće. Zašto je to tako? Zašto uvijek igramo sa sporim lijevim krilom koje ne zna jedan na jedan (Rakitić, Kranjčar)?

Slaven Bilić: Slažem se da nam takvih igrača nedostaje. Perišić je naš prvotimac, u tu kategoriju ubrajamo nekih petnaest igrača.

11. Robert Barić: Je  li ova momčad jača od one prije četiri godine?

Slaven Bilić: Ona je malo drugačija, ali i dosta slična. Kada su otišli Kovači i Šimić, nedostajalo nam je zrelosti, ali ovi momci tipa Luke, Ćorluke, Kranjčara došli su sada na tu razinu.

Komentara 33

Avatar Tiran
Tiran
18:21 24.05.2012.

Hrvatska na EP- 0 bodova- 0 golova! Živi bili pa vidjeli.

OB
-obrisani-
18:55 24.05.2012.

Nek se više makne iz reprezentacije. Dosta je pristranosti i korištenja nacionalne selekcije za privatne interese. Ma kakav Pletikosa? Pa Kelava je uvjerljivo bolji. A čak je i Subašiću dao prednost. Nepravda do neba. Ili Kalinić? A tek Vukušić, mama tko mu je uopće taj? On se uopće ne vodi mišlju da skupi najbolje već da su zastupljeni regionalno ili teritorijalno. Prioriteti nikakvi. Ali dobro, proći će i te tri utakmice koje će odigrati, samo se mora spriječiti da onaj gramzivac Štimac ne zajedne gdje mu nije mjesto. Reprezentacija ne smije njemu u ruke!

VO
Volimrukomet
17:51 24.05.2012.

Samo cemo sa tobom da budemo Svjetski prvaci,,,ups nije istina. Tebe nema uopce tad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije